Tak toto je ďalšie z „približovadiel“, ktoré oceníte hlavne v meste. Je to kolobežka s označením Perut Trek Delux s batériou s kapacitou 26 Ah a jej cena je 1510 Eur. Dojazd na plne nabitú batériu je až 100 km, doba nabíjania je od 2 do 5 hodín.

Na jej šoférovanie nie je potrebný vodičský preukaz, aspoň zatiaľ nie :). Šoférovať samozrejme môžete len bez vplyvu alkoholu. 

Trek Delux sa síce dá prenášať v rukách, napr. cez prekážky, ako sú schody, ale treba na to viac sily. Jazdí sa na nej pohodlne, maximálna rýchlosť je až 37 km/h. Výkon motora je 1000 W, vo výbave sú kotúčové brzdy, ktoré sú naozaj účinné. Predná vidlica je odpružená s nastavením sily odpruženia. Kolobežke nerobí žiadny problém previesť človeka s hmotnosťou 100 kg.

Perut-6Na volante máte na ľavej strane zelený klaksón, červený tempomat, vpravo je indikátor stavu batérie a príprava na zapínanie predného svetla. Plášte sú gumené a odolné, nerobí vám žiadny problém prechádzanie po hrboľatom teréne. Pokojne sa môžete voziť aj po tráve čí lístí.

Motor sa nachádza v zadnom kolese, nie je tu teda žiadna reťaz. Batéria je súčasťou spodnej časti kolobežky, kam si kladiete nohy. Sem sa dá položiť aj taška s nákupom. Batéria sa zapína kľúčom, po jeho vytiahnutí sa nedá spustiť motor. Kolobežka sa dá prenášať aj v aute, treba na to len „imbusový“ kľúč, ktorým povolíte predné riadidlá a sklopíte ich.

Na kolobežke sa vozí veľmi príjemne. Je tichá, pokojne s ňou môžete zabudnúť na zápchy, na križovatkách ste stále vpredu. Voziť sa môžete po stojačky alebo po sediačky. Musíte si ale dávať pozor na to, kde ju odparkujete, budí celkom pozornosť hlavne, keď sa na nej preháňate maximálnou rýchlosťou. Odporúčame pri zaparkovaní upevniť reťazou hlavne zadné koleso, keďže priamo v ňom sa nachádza motor. Ak ju používate napr. na cestu do práce na 10 km, bude stačiť nabitie ku koncu pracovného týždňa.

Perut-19Na výber sú viaceré varianty tohto modelu, my sme testovali takmer najvyššiu verziu. Vyššia je len verzia s 2000 W motorom, s ktorou si užijete už poriadne odpichy. Cena týchto kolobežiek začína na hodnote 750 Eur. Viac informácií nájdete na stránke Perut a dá sa dohodnúť aj testovacia jazda.

Perut-20Kolobežku Perut Trek Delux využijete počas väčšej časti roka, je to ekonomické a ekologické riešenie, ako sa dostať do práce alebo na nákupy.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.