V tomto článku predstavíme zaujímavé drobnosti, ktoré sa vám určite hodia. Ukážeme vám konverziu disku z formátu M.2 na SATA, ďalej USB kábel s portom zahnutým o 90°, Bluetooth prevod audia, ale aj rôzne káble. Najviac sa nám však páčila dokovacia stanica s USB 3.0 portom.

Konverzia z M.2 na SATA

Tak takáto konverzia vám pomôže, ak máte nový disk vo formáte M.2 a potrebujete ho použiť v zariadení, ktoré podporuje len SATA rozhranie. M.2, ktoré sa oficiálne označuje ako Next Generation Form Factor (NGFF) je v súčasnosti častý formát disku, ale je dosť počítačov, ktoré ho ešte nepodporujú. Stačí teda len inštalovať SSD disk vo formáte M.2 dovnútra tohto adaptéra a zasunúť ho do staršieho počítača. Adaptér má rozmery 2,5-palcového disku a dá sa pohodlne nainštalovať do notebooku, netbooku alebo iných zariadení. Výška adaptéra je 7 mm, jeho okraje sú vyrobené z kovu. Súčasťou dodávky sú štyri skrutky, rozmery adaptéra sú 70 × 100 × 7 mm.
Cena: 30 EUR

USB kábel so zahnutím o 90°

Lindy-13_vyd5_nowat

USB 2.0 kábel s koncovkou micro-B zahnutou o 90° sa vždy hodí. Výhodný je hlavne na mobilné zariadenia, ktoré majú nabíjací adaptér na boku, pričom tento kábel potom menej zavadzia. Po celej dĺžke je pogumovaný, prichytenie adaptérov je posilnené voči poškodeniu. Kábel existuje v rôznych dĺžkach. My sme mali 0,5-metrový, ale existuje aj 1 a 2-metrové vyhotovenie.
Cena: 3,08 EUR

Bluetooth audioprijímač s podporou NFC

Pokiaľ si potrebujete bezdrôtovo prehrávať hudbu či reč zo smartfónu, tabletu, notebooku alebo MP3 prehrávača s podporou Bluetooth pripojenia na Hi-Fi súprave alebo reproduktoroch, tak toto je zariadenie, ktoré hľadáte. Podporuje Bluetooth 3.0, na jednoduché pripojenie sa dá využiť NFC a podporuje kodeky aptX and SBC. Využitím aptX sa dá preniesť zvuk s 352 kb/s v CD kvalite a je porovnateľný s káblovým pripojením. Garantovaný dosah je do 10 metrov, na zariadení je výstup digitálneho optického zvuku a 3,5 mm jack pre analógový výstup zvuku. Zariadenie sa dá nabíjať z ľubovoľného USB portu dodávaným káblom. V dodávke nájdete aj redukciu 3,5 mm jack na RCA konektory a tiež predlžovací 3,5 mm kábel.
Cena: 62,99 EUR

3,5 mm stereo kábel, ktorý sa nikdy nezamotá

Lindy-19_vyd5_nowat

LINDY Chromo stereo kábel s 3,5 mm jack portom typu samec predstavuje kvalitné prepojenie zvuku. Je vyhotovený zo špeciálnej hmoty, konektory sú pokryté 24-karátovým zlatom, farba kábla je antracitová. Kábel je mimoriadne flexibilný, nezamotá sa a ideálne sa dá pripojiť napr. k slúchadlám, MP3 prehrávaču alebo Hi-Fi súprave. Kábel neobsahuje PVC ani halogén, presne podľa predpisov EU. Na test sme mali vyhotovenie s dĺžkou 1 m, ale existujú vyhotovenia v dĺžke 2, 3, 5 a 10 metrov.
Cena: 11,06 EUR

Multiadaptér s portom USB 3.0

Lindy-Dock1_vyd5_nowat

V tomto prípade ide o dokovaciu stanicu, ktorá sa k počítaču pripája pomocou portu USB 3.0. Zaisťuje pritom pripojenie na HDMI výstup, VGA (do rozlíšenia 1902 × 1200 bodov), je tu aj pripojenie na Ethernet  s podporou Gigabit a, samozrejme, je tu aj USB 3.0 port. Je to tak dokovacia stanica hlavne k moderným ultrabookom, ktoré nemajú vo výbave takéto porty, ale tieto pripojenia sa vždy hodia. Napájanie sa realizuje priamo z USB 3.0 portu pripojeného počítača. Vo výbave je CD s ovládačom a používateľským manuálom.
Cena: 79,80 EUR

Napájací a synchronizačný kábel pre Apple iOS zariadenia

Lindy-Apple_vyd5_nowat

V tomto prípade ide o kábel, ktorý je určený pre zariadenia s Apple Lightning konektorom. Na opačnej strane je USB 2.0 port a kábel zabezpečuje synchronizáciu s rýchlosťou 480 Mbit/s aj nabíjanie zariadení. Jeho hlavnou výhodou je flexibilné vyhotovenie s textilnou povrchovou úpravou a kvalitné kovové konektory. To zabezpečí, že kábel nepopraská ani sa nezničí ani pri drsnejšom používaní. Na test sme mali kábel s dĺžkou 0,3 m, existuje však aj 1-metrové vyhotovenie.
Cena: 25,80 EUR

Všetky zariadenia sme mali zapožičané od spoločnosti PC Business, podrobnejšiu ponuku nájdete na stránke www.kabel.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.