Telefón Samsung Galaxy Note10+ máme na dlhodobé testovanie a plánujeme ho používať ako hlavný pracovný nástroj minimálne pol roka. Postupne si začíname obstarávať šikovné príslušenstvo k nemu, aby sme mohli využiť potenciál tohto najviac vybaveného smartfónu súčasnosti naplno.

Predovšetkým potrebujeme čo najkratšiu dobu nabíjania na to, aby sme mohli použiť telefón pri náročnom používaní. Už sme napr. strihali video v programe Adobe Rush a pri výpočtovo náročnom exporte videa sme prišli o 18 % kapacity batérie za 3 minúty. Je jasné, že musíme mať so sebou niečo, čo navráti telefón do použiteľného stavu na ďalšie celodenné používanie.

Dodávka

Note10+ podporuje aj 45 W nabíjačku a to je super. Požičali sme si ju od spoločnosti Samsung a vyskúšali ako funguje. V dodávke dostávate samotnú nabíjačku, ktorá je viditeľne väčšia ako tá, ktorú sme dostali v dodávke tohto telefónu. Avšak iný je aj USB-C kábel. Ten zo 45 W nabíjačky je viditeľne hrubší a má na sebe napísaný údaj 5A. Je to nabíjačka s USB-C pripojením, a teda tento kábel určite nestraťte. Nevedno, kde by sa dal reálne kúpiť samostatne.

Doba nabíjania

No a aké sme vlastne zmerali doby nabíjania? Telefón Galaxy Note10+ sme na tento prípad nechali úplne vybiť. Následne sme pripojili nabíjačku a začali nabíjať. Po minúte sme mali údaj o kapacite 2 % a povzbudení sme pokračovali ďalej. Po 10 minútach sme mali kapacitu 25 %, za 22 minút sa telefón nabil na 50 %. To je super, lebo už s touto kapacitou 4300 mA batérie sa dá dosť dlho pracovať v bežnom nasadení. Za 27 minút sme dosiahli kapacitu 60 % a za 33 minút sme mali na displeji hodnotu 75 %. Od tejto chvíle sa nabíjací proces spomalil, zrejme kvôli zachovaniu životnosti batérie. Táto nabíjačka totiž používa programovateľný výstup nabíjania (štandard PPD alebo PD) a nabíjací prúd mení podľa toho, ako sa správa nabíjané zariadenie. Na hodnotu 95 % sme sa dostali po 50 minútach a na 99 % za 60 minút. Hodnotu 100 % sme dosiahli o 2 minúty neskôr.

Nabíjačka sa pri nabíjaní nijako nezohriala, telefón však bol mierne teplejší ako obyčajne. Na nabíjanie sme použili dodávaný kábel s označením 5A. Neskôr sme nabíjací proces zopakovali so štandardným USB-C a nabitie do 90 % trvalo o 5 minút dlhšie.

Vľavo kábel z nabíjačky 45 W, vpravo USB-C kábel zo štandardnej dodávky

Túto 45 W nabíjačku síce môžete použiť aj pre Galaxy Note10, programovateľný systém však prestaví nabíjanie tak, ako keby šlo o dodávanú 25 W nabíjačku.

Cena

Koľko stojí táto nabíjačka? Zatiaľ sme ju na Slovensku nevideli v predaji, ale podľa amerických cenníkov usudzujeme na sumu okolo 50 eur bez DPH, čo určite nie je málo. Je to nabíjačka, ktorá je určená pre ľudí, ktorí používajú telefón intenzívne a potrebujú ho nabiť veľmi rýchlo. V porovnaní s nabíjaním s dodávanou nabíjačkou sa skráti čas do nabitia na 70 % kapacity na pol hodinu. A práve tu je hlavná výhoda tejto nabíjačky.

Viac o Galaxy Note10/10+

Samsung Galaxy Note10 a Note10+. Poznáme ceny, začiatok predaja, najlepšie vlastnosti a darček v predobjednávke (VIDEO TOUCHIT)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.