Je to tak, telefóny Galaxy Note10 a Note10+ už nemajú 3,5 mm port a to zároveň znamená, že ani ďalšie telefóny Galaxy ho mať už nebudú. Je pritom veľká skupina ľudí, ktorým to vadí a my sme medzi nimi. Ani nie tak kvôli slúchadlám, u nás hlavne kvôli mikrofónu.

V dodávke telefónu Galaxy Note10/10+ nie je žiadna redukcia USB-C na 3,5 mm jack. Treba si ju kúpiť osobitne a v prípade, ak ste v minulosti investovali do kvalitných slúchadiel s 3,5 mm jackom, asi tak aj urobíte. Lenže väčšina takýchto konektorov má tvar káblika, teda nemá pevné tvary.

My používame 3,5 mm jack na telefóne často na pripojenie externého mikrofónu. Zakúpili sme Rode VideoMic Me a sme s jeho kvalitou spokojní. Síce s nasadenou ochranou proti vetru vyzerá viac ako zaujímavo, ale to nám nevadí. Chceme dobrý zvuk vo videách a máme ho.

Nájsť mikrofón, ktorý by mal USB-C port teda naozaj nie je jednoduché. Výrobcovia mikrofónov akosi na trend zániku 3,5 mm jacku ešte neprešli, maximálne si môžete kúpiť mikrofón pre Apple zariadenia s Lightning portom. Nie však s USB-C a náš VideoMic Me sme určite nechceli opustiť.

Kábliková redukcia, ktorá sa dá ľahko kúpiť, nie je pre tento účel vhodná. Znamenalo by to, že by mikrofón pri držaní telefónu smeroval do zeme alebo by sme museli použiť klietku pre telefón, kam by sme mikrofón umiestnili.

Ideálna je pevná redukcia, ktorú sme však na slovenských e-Shopoch nenašli. Aliexpress a podobné čínske obchody však myslia dopredu a našli sme, čo sme potrebovali. Konektor majú vo viacerých farbách, cena je 1,37 eur + 0,08 eur poštovné. Konektor k nám prišiel 23 dní od objednávky.  Zároveň umožňuje aj pripoijenie napájacieho adaptéra s USB-C koncom.

Nemali sme istotu, že slúchadlový výstup bude fungovať aj ako mikrofónový vstup, ale v praxi to funguje na 100 %. VodeoMic Me bol konštruovaný tak, že sa prichytí na telo telefónu, čo sa pri tento redukcii nedá aplikovať, ale s istým vychýlením funguje dobre. Keď sme dali z mikrofónu niektoré jeho časti dole, zapadlo to dokonale. Kvalita nahrávaného zvuku pritom zostala zachovaná a tento mikrofón budeme používať aj naďalej. Len tú redukciu nestratiť.

Inak zabudované mikrofóny v Note10+ sú výborné. Naozaj funguje to zoomovanie mikrofónov pri zoomovaní videa aj keď my používame pri tvorbe videí metódu strihu a nie zoomovania. Ale smerový mikrofón VodeoMic  Me je predsa len lepšie riešenie na realizáciu interview s kvalitným zvukom.

Pozrite si ak obaly pre pre Note10+

Šikovné príslušenstvo pre Galaxy Note10+ (časť 2)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.