Predsviatočné obdobie je spojené nielen s nákupným zhonom, no aj s prípravou viacerých druhov jedál, rôznych koláčov a zákuskov. Nenahraditeľným pomocníkom pri varení a pečení je aj multifunkčný kuchynský robot.

Spoločnosť Sencor je etablovanou značkou na trhu kuchynských robotov a v tomto roku priniesla novinku Sencor STM 7900 pod označením PAUL. Ide o robota s robustným kovovým telom, kovové sú aj prevody a motor má výkon 1500W, pričom výrobca naň poskytuje až 6 ročnú záruku.  

6 rýchlostí s funkciou PULSE a bohaté príslušenstvo

Paul využíva planetárny systém miesenia, miešania či šľahania, čo znamená, že nadstavce rotujú okolo svojej osi a súčasne okolo osi prevodovky, čím by malo prísť k maximálnemu premiešaniu obsahu. Vybrať si môžete medzi 6 rýchlostnými stupňami s pozvoľným štartom a v prípade potreby je možné zrýchliť otáčky funkciou PULSE, avšak v tomto prípade je potrebné koliesko s rýchlosťami držať nepretržite v polohe PULSE.

Vo výbave nájdete pomerne veľkú 6 litrovú antikorová nádobu s mernou stupnicou a držadlom, 4 nadstavce určené na hnetenie, šľahanie, ľahké cestá a krémy a výrobca nezabudol ani na transparentné veko misy, aby bolo možné dopĺňať ingrediencie počas miesenia. Praktickým doplnkom je aj plastové veko na uzavretie nádoby, pokiaľ v nej chcete cesto alebo krém uskladniť.

Užitočnou vychytávkou je aj LED osvetlenie smerujúce na mixovaciu nádobu, čo napomáha rýchlejšiemu vyhodnoteniu stavu cesta, resp. krému v nádobe.  

Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
Sencor Paul

Smoothie, fašírka ale aj cukrovinky.

Ďalším príslušenstvom je sklenený mixér, ktorý má objem 1,5 litra a umiestňuje sa na telo robota z vrchnej strany. Pripravíte si v ňom rôzne druhy smoothie, no výborný je napríklad aj na mixovanie horúcich polievok, či omáčok.

Paul si poradí aj mäsom. Celokovový nadstavec s troma rôznymi možnými hrúbkami mletia sa na telo robota pripevňuje v prednej časti. V príslušenstve nájdete aj nadstavec na prípravu klobás v dvoch šírkach. Tento nadstavec môžete použiť aj na prípravu cukroviniek, konkrétne ide o pretláčanie cesta cez 4 rôzne formy, vhodné napríklad na prípravu čajového pečiva.

Samozrejmosťou pri takýchto robotoch býva aj nadstavec na krájanie a strúhanie. V tomto prípade je vyrobený z plastu a na telo robota sa pripevňuje taktiež z prednej strany. V balení nájdete 4 antikorové bubienkové strúhadlá na plátkovanie, jemné a hrubé krájanie a strúhanie napr. zemiakov.

Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
Sencor Paul

Naše skúsenosti z testovania

Kuchynský robot PAUL sme testovali niekoľko týždňov a využili sme takmer všetky nadstavce. Ocenili sme jeho robustnú konštrukciu, ktorá udrží robota pevne na mieste pri akejkoľvek rýchlosti, avšak je treba počítať s väčším priestorom pri jeho uskladnení. 6 litrová antikorová nádoba je praktická, nakoľko obsahuje mernú stupnicu ako aj držadlo, čo je veľmi užitočné najmä pri manipulácii s plnou nádobou.

Robot nemal žiadne problémy ani pri mletí väčšieho množstva mäsa a príjemne nás prekvapila jednoduchá vymeniteľnosť platničiek s rôznou hrúbkou mletia.

Nadstavec na strúhanie a krájanie fungoval taktiež spoľahlivo, avšak neodporúčame pri strúhaní používať najvyššiu rýchlosť, nakoľko sa môže stať, že pri tvrdšej zelenine bude nastrúhaný obsah padať aj mimo nádobu.

Vzhľadom na veľkosť robota sme pri mletí mäsa, ako aj pri strúhaní používali antikorovú nádobu dodávanú spolu s robotom, resp. nádoby, ktoré sú vyššie, aby obsah padal do vnútra. Pri nižších nádobách sa nám stalo, že mletý alebo strúhaný obsah skončil aj mimo nádoby.   

Verdikt

Kuchynský robot PAUL splní skoro všetky požiadavky na miesenie, šľahanie, mixovanie, mletie, strúhanie, krájanie a prináša aj zopár praktických vychytávok, ktoré určite v kuchyni pri varení a pečení využijete. 

Cena: 379 eur

Zapožičal: Planeo.sk

  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk
  • Sencor PaulZdroj: TOUCHIT.sk

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.