V Silicon Valley som bol už trikrát a vždy je to super zážitok. Kremíkové údolie je centrom svetových IT firiem ako je Apple, Google, Facebook, HP a rovnako tu nájdete aj Stanford University, z ktorej vyšli velikáni tohto priemyslu.

Tentoraz sme navštívili nové sídlo firmy Apple, ďalej sme zašli aj do Google, zastavili sme sa na skok vo Facebooku a dostali sme tak novodobú atmosféru Silicon Valley do krvi.

Treba pripomenúť, že bývať v Silicon Valley, teda presnejšie v mestách ako je napr. Palo Alto je pre väčšinu neprijateľne drahé. Väčšina zamestnancov tak dochádza do práce zo vzdialenejších miest. Populárne je San Francisco (to je stále dosť drahé), ale aj južnejšie San Jose či mestá na východnej strane zálivu ako je Oakland alebo Fremont. Ešte populárnejšie je pracovať z domu, čo niektorí zamestnávatelia akceptujú. Ale sú dni, keď do práce jednoducho treba prísť. Práca z domu tu zároveň znamená, že nemáte pracovnú dobu a odpoveď na zaslaný mail sa očakáva ihneď.

Krátka história Silicon Valley

Otcom Silicon Valley je profesor Frederick Termin, ktorý ako dekan podporoval študentov Stanfordskej univerzity, aby po skočení školy neodchádzali na východné pobrežie, ale založili svoj start-up v okolí. V roku 1937 tak inšpiroval promujúcich študentov Williama Hewletta a Davida Packarda. Tí si v Palo Alto prenajali garáž a v nej vytvorili prvý audiooscilátor, model HP 200A. Firma Hewlett-Packard bola na svete, a to je aj oficiálny začiatok Silicon Valley a jeho hviezdnej púte. šetko akcelerovalo po skončení druhej svetovej vojny, keď sa viaceré firmy presídlili z východného pobrežia do Kalifornie. V roku 1968 vzniká firma Intel (viac v samostatnom článku v tomto vydaní TOUCHIT) a výskumné stredisko Xerox Palo Alto Research Centger (PARC). PARC je firma, ktorú navštívil geniálny šéf Apple, Steve Jobs a odniesol si odtiaľ inšpiráciu pre svoj grafický operačný systém Macintosh. Nasledoval ho Bill Gates so svojím systémom Microsoft Windows. Prvý osobný mikropočítač vznikol v mestečku Cupertino v roku 1976 a bol to legendárny Apple-1. Vtedy v drevenej škatuli a s pripojením na upravený televízor. Silicon Valley neskôr navštívil internet a zapustil tu hlboké korene. Uhniezdil sa v prvom internetovom prehliadači Mosaic, ktorý neskôr vlastnila firma Netscape. Prišili vyhľadávače ako Yahoo! a AltaVista. Internet sa začal meniť na biznis.

Toto je z IT pohľadu doba mamutov, my ideme do modernejšej histórie. V nej dominuje práve trojica, ktorú sme si vybrali na našu návštevu: Apple, Google a Facebook. V tomto abecednom poradí sme ich aj navštívili.

Apple: najlepšie pripravení na návštevníkov

Apple mal pôvodne svoju základňu s označením Campus v mestečku Cupertino na ulici Infinity Loop. Toto centrum však IT gigantovi už dávno nepostačovalo, a tak si postavil nové. Obhajoba stavby moderného sídla v podobe lietajúceho taniera pred mestským zastúpením Cupertina bolo posledné verejné vystúpenie Steva Jobsa.

Nové centrum, Apple Park, sa nachádza asi 1,8 km od starého. Funguje od roku 2017, zaberá plochu 79 000 m2 a pracuje v ňom 13 000 ľudí. Starý Campus pritom stále funguje.

Do centrály Apple sa ako bežný návštevník nemáte ako dostať, musíte mať dohodnuté stretnutie a aj tak sa dostanete len do strážených zasadačiek. Súčasťou komplexu je Steve Jobs Theater s tisíckou miest na sedenie, kde sa konalo napr. predstavenie telefónov iPhone X. Apple ho plánuje aj v budúcnosti používať na stretnutie s novinármi. V divadle je aj 13 metrov vysoký presklený výťah z prízemia na najvyššie miesto v auditóriu. Park tiež obsahuje fitness a wellness centrum s plochou 9300 m2.

Ako bežný návštevník nič z toho neuvidíte, ale dostanete sa do návštevníckeho centra – Apple Park Visitor Center. Je to poschodová budova z dreva a skla, ktorá je vybavená iPadmi. Na nich sa vysvetľuje priebeh stavby a vybavenie Parku. Zistíte tak, že ide o jednu z najmenej energeticky zaťažujúcich stavieb na svete. Väčšina energie pochádza z obnoviteľných zdrojov a dôsledne sa rekuperuje. Parkovisko má kapacitu 11 000 miest, z toho 700 je vybavených nabíjačkami pre elektrické autá. Voľné parkovacie miesto sa dá vyhľadať cez mobilnú aplikáciu (aj pre Android). Pre zamestnancov je okrem toho určených 1000 bicyklov. Ďalších 2000 bicyklov sa dá zaparkovať vo vyhradenej garáži.

Tu sa môžete oboznámiť s tým, ako Apple Park vyzerá a ako bol postavený

Okrem toho nájdete v návštevníckom centre aj kaviareň. Konštatujeme, že také espreso, aké nám urobili tu, v USA len tak ľahko nenájdete, lepšie ako v Starbuckse. Rovnako si vyberiete medzi kvalitnými tričkami s logom Apple, Macintosh, iPad, ale i Kalifornie. Majú všetky veľkosti a rôzne farby. Nízke ceny tu však nečakajte. Na toto v Apple nie sú, ako viete, pripravení.

Takto vyzerajú tričká, ktoré si tu môžete kúpiť

Ak vyjdete na poschodie, získate aký-taký výhľad na spomenutý lietajúci tanier, kde sa to všetko varí. Môžete sa odfotiť s pozadím Apple, ale to je asi tak všetko. Spočítané a zhrnuté, v Apple sú na návštevu pripravení, všade je čisto, útulne a draho.

Google: máme čo doháňať

Googleplex je na sever od Apple Park, tak 20 minút cesty autom po diaľnici US-101, v mestečku Mountain View. Je to úplne iný svet ako v Apple. Voľne tu prechádzate medzi budovami komplexu, miešate sa so zamestnancami. Vidíte, čo budú mať na obed a nemôžete fotiť „profesionálnymi“ zariadeniami. Tým sa myslí hocičo iné ako smartfón. Máte tak maximálne 10 minút do momentu, kým si vás všimne ochranka a zdvorilo vás upozorní, že ste na súkromnom pozemku a máte sa riadiť pravidlami.

Tie však nikde nie sú verejne vystavené. Celková plocha pozemku je až 290 000 m2, oplatí sa skôr chodiť autom, ak teda nájdete voľné parkovacie miesto. Bicykle tu naozaj sú, ale sú vyhradené len pre zamestnancov. Budovy sú chaoticky roztrúsené, návštevnícke centrum je v tzv. beta prevádzke. To v praxi znamená, že sa do neho dostanete len v sprievode „googlera“. Predajňa značkových tovarov je voči Apple úbohá, ale pritom drahá. Tričká sú menej kvalitné a Google produkty lacnejšie dostanete na internete ako tu.

V Google prechádzate priamo popred vchody do budov

Pre zamestnancov je pripravené napr. wellness, bazén, telocvičňa, práčovňa, ambulancia, nie je problém si zobrať so sebou do práce dieťa alebo zviera (to podlieha schváleniu). Keď sme pri zamestnancoch – to si všimnete hneď. Drvivá väčšina je indického pôvodu. Inak sa tu miešajú jazyky všetkého druhu, Google tu zamestnáva aj Slovákov. Aj tu sú populárne obnoviteľné zdroje energie, strechy garáží majú solárne panely a 30 % automobilov zamestnancov používa výhradne elektrickú energiu. Google na nákup takéhoto auta prispieva. Ešte dodajme, že Google má v USA ďalšie veľké stredisko, a to v New Yorku. A ďalšie po celom svete, napr. aj v Prahe.

Aby ste si mohli niečo odfotiť, tu je stručná história Androidu

Spočítané a zhrnuté, návšteva Google stojí za to, v podstate vás pustia skoro dovnútra, ale žiadne luxusné služby ako návštevník tu nečakajte. Ste akosi jeden z 10 googol.

Facebook: z hľadiska návštevníka katastrofa

Komplex Facebooku stojí na bývalej ploche firmy Sun Microsystems. Pamätám si to ešte z mojej prvej návštevy Silicon Valley, keď Facebok vôbec neexistoval. Je to od Googleplexu asi 15 minút autom v mestečku Menlo Park pri zálive.

Logo Facebooku na ulici Hacker Way s palcom hore je jediné miesto, kde si môžete urobiť spomienkovú fotografiu a dokázať, že ste tu naozaj boli. Ak sa dobre pozriete, na druhej strane tejto tabule stále svieti logo Sun Microsystems. Mimochodom, dostať sa k tomuto panelu je celkom nebezpečné, minimálne v dobe našej návštevy, keď po piatej z práce utekalo množstvo vývojárov. Musíte prejsť cez cestu plnú áut. Ešte šťastie, že je tu človek, čo riadi dopravu. V našom prípade si však dal celkom načas.

Jediné miesto, kde sa oplatí vytiahnuť vo Facebooku foťák

Čo inak vidíte z Facebooku? Je to továreň, kde môžete tak akurát „nazgúgať“ do okien. Videli sme typicky tridsiatnikov z celého sveta hrbiacich sa za monitormi. Dalo sa rozpoznať, že si do svojho open office môžu zobrať aj hudobné nástroje, zahrať si ping-pong alebo šach. Na streche budovy sa dá grilovať, neďaleko je basketbalové ihrisko.

Na návštevnícke centrum zabudnite, parkovať budete pravdepodobne niekomu na mieste. Stretnete množstvo firemných autobusov, ktoré vozia ľudí z práce a do práce a aj tu vidíte viacero elektronabíjačiek. Ale to je tak asi všetko, čo vo Facebooku nájdete. Spočítané a zhrnuté, ak naozaj nemáte veľa času nazvyš, ani sem nechoďte. Nemá to vlastne zmysel, parkovisko ste už videli. Ak sa chcete pozrieť dovnútra, dohodnite si so zamestnancom stretnutie.

Celkovo je návšteva Silicon Valley zaujímavá. Ak by ste mali cestu z Los Angeles do San Francisca, vyhraďte si pol dňa na toto ikonické miesto.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.