Rok 2020 priniesol aj na náš trh skladacie telefóny (článok vyšiel v tlačenom vydaní TOUCHIT 10-11/2020, pozn. red.). Prišli s nimi firmy Samsung, Motorola aj Huawei. Apple sa zatiaľ k skladačkám nepripojil, evidentne má na to ešte čas. V tomto článku predstavujeme funkcie, ktoré takéto telefóny prinášajú a tiež to, ako sa s nimi pracuje.

Typy skladacích telefónov a ich vlastnosti

Sú dva základné typy skladacích telefónov – tzv. tabletofón je telefón v bežnej veľkosti v zloženom stave a po rozložení sa s ním pracuje ako s tabletom. A potom sú miniskladačky, ktoré dosiahnu veľkosť bežného telefónu v rozloženom stave. Ich hlavnou výhodou je to, že sú v zloženom stave mimoriadne kompaktné. Navyše je k tomu nová vlastnosť, základné úlohy viete na tomto telefóne realizovať aj v zloženom stave.

Obyčajne najväčší problém pri skladacom telefóne nie je to, ako pokladať displej, problémom je kĺb v displeji. Ten je totiž vždy citlivý na prach a vodu a treba prenikaniu týchto prvkov zabrániť. Zároveň je to čisto mechanická záležitosť, ktorá pritom musí byť dostatočne robustná.

Skladacie telefóny často stierajú rozdiel medzi prednou a zadnou kamerou. Obyčajne sa selfie pri nich dá urobiť so zadnou kamerou a pritom sa pri jej realizácii vidíte.

Na čo je telefónu veľký displej?

To je prípad spomenutých tabletotelefónov. Ide tu o to, aby ste mali spojenie telefón + tablet v jednom zariadení. V skutočnosti platíte pomerne vysokú sumu za komplexnosť zariadenia – je relatívne malý vtedy, keď ho nosíte a veľký vtedy, keď to potrebujete. Problém je to slovíčko relatívne, lebo tieto telefóny sú obyčajne hrubé a ťažké aj keď ich plošné rozmery odpovedajú bežným telefónom.

Dva prístroje (tablet a telefón) by vás spolu vyšli finančne oveľa menej ako skladačky, ale sú to stále dva samostatné prístroje. Toto je rozdiel v porovnaní s miniskladačkami, kde žiadna medzera nie je a telefón má podobu V-čka. Nevýhodou je, že displej v rozloženom stave nie je nejako extra veľký.

Masovému rozšíreniu skladacích telefónov však najviac bráni súčasná cena. Počítajte so sumou nad 1500 eur, a to je veľa. Ak sa má stať predávaným tovarom, cena sa musí posunúť k hranici 1000 eur.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G

Druhá verzia je rozhodne lepšia ako bola tá pôvodná. Na náš trh prišiel tento telefón v cene 1999 eur, čo je veľa.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G v zloženom stave telefónuZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Samsung Galaxy Z Fold2 5G v zloženom stave telefónu

Konštrukcia

Z Fold 2 má na skladačku veľké displeje. Predný má 6,2 palca, je to Super AMOLED s rozlíšením 816 × 2260 pixelov. To umožňuje celkom pohodlnú prácu s mailami, SMS, vybavovaním telefonátov na prednom displeji bez toho, aby ste otvorili telefón a začali používať veľký displej. Tento veľký displej má 7,6 palca a plochu až 180,8 cm2. Jeho otvorením sa z telefónu stáva tablet s operačným systémom Android. Má rozlíšenie je 1768 × 2208 pixelov a, prirodzene, oveľa vyššiu elektrickú spotrebu ako predný displej.

Batéria má celkovú kapacitu 4500 mAh, je v dvoch moduloch a v pohode vydrží zásobovať energiou Z Fold 2 na celý deň prevádzky. Kĺb pre tento telefón vyvinuli v Samsungu s využitím skúseností špecialistov na tyčové vysávače. Prenikaniu nečistôt tak zabraňujú chĺpky.

Z Fold2 5G v režime tabletu

Z Fold2 5G v režime tabletu

Používanie

Z Fold 2 je na pomery skutočných smartfónov stále hrubý a ťažký. Má 282 gramov a v najhrubšej časti má 16,8 mm. Keď ho zložíte, vidíte v istej časti medzi polkami displeja medzeru.

Veľká výhoda Z Fold2 je v softvérovej úprave, ktorá umožní efektívne využívať veľký displej. Dá sa totiž využiť na napr. na prácu s dvoma či troma mobilnými aplikáciami naraz. Napr. na jedno stlačenie tlačidla sa otvorí vaša obľúbená kombinácia aplikácií – napr. Google Chrome a Microsoft Outlook.

Ak začnete na veľkom displeji reálne tvoriť, narazíte na operačný systém Google Android 10. Je to niečo iné ako keď vytvárate dokumenty na notebooku s Microsoft Windows 10. Tvoriť sa teda so Z Fold2 dá, ale nie je to celkom efektívne.

Fotoaparáty

Z Fold 2 má až 5 fotoaparátov a umožňuje aj Selfie zábery pomocou výkonnej zadnej kamery. Pri fotení zadnou kamerou sa tak stále vidíte. Telefón môžete postaviť aj do L-ka a využiť túto pozíciu ako statív. Novinkou je zarámovanie vo videu, keď sa obraz prispôsobuje tomu, ako sa pred kamerou pohybujete.

Zadné fotoaparáty majú po 12 Mpx, je to kombinácia hlavného, ultraširokého a teleobjektívu. K týmto trom objektívom ešte pripočítajte dve 10 Mpx „selfie“ kamery. Využívajú sa napr. pri videokonferencii.

Celkové zhodnotenie

Z Fold 2 je momentálne najlepší skladací telefón na svete ak dokážete prežiť, že je hrubý a ťažký. Zároveň je veľmi drahý. Z Fold 2 je zatiaľ prestížna záležitosť, taká prémiová štýlovka. Predáva sa v čiernej a efektnej bronzovej farbe.

Motorola razr 5G

Ide o skladací telefón od Motoroly, ktorý pripomína V-čko s menom razr spred niekoľkých rokov. Razr s prívlastkom 5G je už v druhej generácii skladačky. Jeho cena je 1499 eur a klasický telefón za túto sumu znamená parametrovo lepšie vybavený telefón. Nebude mať však tie vlastnosti, ako ich má razr 5G.

Konštrukcia

Displej je tu skôr fólia a pri zložení sa úplne nezohne, ale viditeľne zaoblí. V spodnej časti sa pritom mierne posunie smerom k hrane telefónu a zohnutie sa dostane viac dovnútra telefónu. Na rozdiel od Z Fold2 sa pri zložení dve polky displeja dostanú tesne k sebe a nie je medzi nimi žiadna medzera. Po otvorení na ňom budete vo vypnutom stave vidieť menšie záhyby práve v miestach zloženia. Cítite to aj na dotyk.

Motorola razr 5G v rozloženom stave ako klasický telefón

Motorola razr 5G v rozloženom stave ako klasický telefón

V rozloženom stave je Motorola razr 5G rozmermi podobný bežnému smartfónu. Razr 5G nechce byť tabletom, je to telefón, ktorý je v zloženom stave zhruba polovičný ako bežný telefón a ľahko si ho dáte do vrecka. Podstatné je, že aj v zloženom stave s týmto telefónom veľa vybavíte a nemusíte ho vôbec otvárať. Zvládnete pokojne napísať odpovede na správy pomocou Qwerty klávesnice.

Hoci tu je len jeden reproduktor, zvuk má vynikajúci. Pocítite silný hudobný prejav s dostatkom basov a patrí medzi najlepšie jednoreproduktorové ozvučenia v smartfónoch.

Aj v zloženom stave razr 5G vykonáte väčšinu úloh vrátane písania

Aj v zloženom stave razr 5G vykonáte väčšinu úloh vrátane písania

Používanie

Na prednej strane je dotykový displej s rozlíšením 800 × 600 px. Na ňom je základné menu, s ktorým vybavíte napr. správy na Whatsup, na Facebooku, SMS a pod. Môžete s jeho pomocou aj telefonovať. Budete prekvapení, koľko vecí sa dá takto vybaviť. Telefón pritom vôbec neotvárate, a tak šetríte nielen energiu, ale aj pánt a displej. Výrobca pritom tvrdí, že displej zvládne 200 000 otvorení, čo je viac ako 5 rokov používania.

Pri pohybe v teréne sme ho mali zatvorený vo vrecku nohavíc a ak bolo niečo treba, vybavili sme všetko zo zatvoreného stavu. Doma a v práci sme ho mali otvorený a používali sme ho ako klasický telefón. Takto to funguje veľmi dobre a telefón sa veľmi pohodlne nosí vo vrecku. Nie je však dobrá myšlienka, nosiť ho otvorený vo vrecku nohavíc.

V popísanom režime potom vydrží batéria s kapacitou 2800 mAh na celý deň štandardného používania. Na razr 5G sa dá spoľahnúť. Je to predsa len klasická motorola so všetkým, čo od nej očakávate. Teda dobrým manažmentom spotreby, svižným chodom a takmer čistým Androidom. Nepokazili to nejakou prebujnenou nadstavbou. Gamestime na potlačenie rušivých notifikácií pre hráčov je k dispozícii.

Fotoaparáty

Je to kvalitný zadný fotoaparát so 48 Mpx snímačom a jeden objektív. Keďže tento fotoaparát je navrchu, máte vlastne špičkový selfie fotoaparát. Po otvorení razr 5G ho používate ako štandardný (zadný) fotoaparát. Prirodzene, nechýba ani „skutočný“ selfie fotoaparát nad hlavným displejom. Razr 5G nie je typický fotomobil, ale na bežné fotky viac ako postačí. Na rozdiel od vyspelejších fotomobilov tu chýba ultraširokouhlý a teleobjektív.

Celkové hodnotenie

Razr 5G je úplne iný skladací telefón ako Z Fold2. V zloženom stave ho takmer ukryjete do dlane a vybavíte najdôležitejšie úlohy. A to vrátane navigácie. Balenie obsahuje aj výbavu na to, aby ste si mohli dobre vychutnať hudbu. Razr sa môžete naučiť štýlovo otvárať len jednou rukou. Z hľadiska konštrukcie mu konkuruje Samsung Galaxy Z Flip.

Huawei Mate Xs

Áno, aj tento skladací telefón je na slovenskom trhu, ale za rekordnú sumu – 2499 eur. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch telefónov používa služby HMS a ide o tabletofón. Aj tu veľa vecí vybavíte z predného displeja a k tomu veľkému sa dostanete vtedy, keď chcete napr. pracovať s dokumentmi.

Huawei Mate Xs v rozloženom stave s displejmi na vonkajšej strane

Huawei Mate Xs v rozloženom stave s displejmi na vonkajšej strane

Konštrukcia

Vonkajší displej má 6,6 palca, čo je veľmi príjemné na bežnú prácu v režime smartfónu, ak si teda odmyslíme oveľa väčšiu hrúbku (11 mm) a hmotnosť (300 gramov). V otvorenom stave je tu 8-palcový displej. Mate Xs sa otvára opačne ako Galaxy Z Fold2 – na vonkajšej strane sú vždy displeje, zadné časti sú buď vo vnútri alebo na zadnej strane. Práve to dáva možnosť použiť displeje s pomerne veľkými uhlopriečkami. Na druhej strane si každý pád Mate Xs na zem dobre zapamätáte. Takto je totiž pravdepodobnejšie, že sa pri páde displej poškodí. Určite odporúčame ochranný obal z balenia.

Huawei Mate Xs v zloženom stave pri realizácii selfie fotky

Huawei Mate Xs v zloženom stave pri realizácii selfie fotky

Používanie

Okrem vyššej hmotnosti si budete musieť zvyknúť aj na iný pocit z držania telefónu v ruke. Mate Xs je hladký na ľavej strane, keďže tam sa nachádza kĺb displeja.

V 8-palcovom otvorenom stave sa Mate Xs premení na príjemne tenký displej s hrúbkou 5,4 mm. Tento displej je určený na kancelársku prácu či surfovanie internetom alebo písanie emailov. V tomto režime má zmysel k zariadeniu pripojiť aj Bluetooth klávesnicu a potom pracujete s dokumentmi pohodlne.

Pri sledovaní videa na 8-palcovej obrazovke je šírka videa totožná so smartfónmi, ktoré majú 6,5-palcovú uhlopriečku. Video na Mate Xs však nemá zrezaných 5 až 7 mm zhora a zdola.

Keďže Mate Xs nemá Google ale Huawei služby, je hlavne na výrobcovi telefónu, aby vyriešil kompatibilitu aplikácií so skladateľným displejom.

Fotoaparáty

Mate Xs neobsahuje prednú kameru. Tá by pri jeho konštrukcii bola zbytočná. Na selfie fotenie či videokonferencie sa tu využíva výkonná zadná kamera. Keďže zadnú stranu tvorí v režime telefónu displej, Mate Xs vám pri zapnutí selfie režimu oznámi, aby ste telefón otočili a následne sa automaticky aktivuje menší displej na zadnej strane telefónu.

Zadný fotoaparát má hlavný snímač so 40 Mpx, ďalej 16 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 8 Mpx objektív s 3× optickým priblížením a optickou stabilizáciou. Nechýba ToF senzor na presné vytvorenie efektu rozmazaného pozadia. Z tohto fotoaparátu dostanete výborné výsledky počas dňa aj noci.

Tému skladacích telefónov budeme v TOUCHIT naďalej sledovať. Aj keď je zatiaľ skôr okrajová, už o rok, po poklese ceny, sa môže stať rozhodujúca. Súčasní výrobcovia budú mať potom výhodu v tom, že majú za sebou veľa skúseností.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.