Bude budúcnosť smartfónov flexibilná?

Prvé zariadenia sa predstavili ešte minulý rok v novembri a už aj ďalší veľkí hráči na trhu, sa zapojili do ich vývoja. Ohybné panely pritom môžu mať využitie nielen v mobilnom priemysle. Aj keď tieto displeje sa na svoj príchod pripravovali dlhší čas, tak ich zavedenie do komerčnej sféry je doslova za rohom. Až na pár detailov sa zdá, že je všetko pripravené.

Koncept skladateľného zariadenia

Zo začiatku je možné, že cena skladateľných zariadení sa môže vo veľa prípadoch vyšplhať až k hranici 2500 eur, čo môže veľa používateľov odradiť od ich kúpy. Na druhej strane môže používateľov okrem ceny, trápiť aj otázka životnosti displejov. Koľko zložení vlastne panel vydrží? Aký bude mať displej povrch? Aké bude mať panel rozlíšenie? Ako bude riešený kĺb zariadenia? Samozrejme takto položených otázok môže byť neúrekom, pričom spoločnosť BOE prichádza so svojím riešením, ktoré ponúka jednu základnú výhodu.

Prototyp skladateľného displeja ponúka 7,56-palcový WQHD AMOLED panel s rozlíšením 2048 × 1536 pixelov. Panel dosahuje svietivosť 380 nitov s dobou odozvy 1 ms. Najpodstatnejším vylepšením v prípade panelu od BOE nie sú ani tak „klasické“ parametre, ale je ním zhyb, v ktorom sa panel ohýba.

Spoločnosť BOE tvrdí, že ich technológia umožňuje vyrobiť panel s najmenším polomerom ohybu, ktorý činí iba 1 mm. Z krátkeho videa je zrejmé, že nie sú demonštrované úplné možnosti panela. Čo je ale pozitívne, tak panel dokáže fungovať bez problémov a vytvára dobré vyhliadky k tomu, aby skladateľné zariadenia neboli príliš hrubé s nevkusným kĺbom v mieste ohybu, ako tomu bolo napríklad v prípade Surface Book od Microsoftu.

Ďalším zaujímavým údajom (pre veľa používateľov podstatným), je životnosť skladateľného panela. 100 000 ohybov, by sa mohlo zdať na prvé počutie ako nedostatočné, ale v prípade spotrebnej elektroniky je to dosť silný argument, aby sme získali k tejto pokrokovej technológii dostatočnú dôveru.

Z videa je ďalej zrejmé, že v prípade celej prvej generácie skladateľných panelov, bude vidieť v mieste zhybu a následnom rozložení displeja, menšie deformácie obrazu. Tento nedostatok bude určite predmetom následného vývoja, aby sa tento problém v budúcnosti úplne eliminoval.

Sami si nedovolíme predpovedať úspešnosť skladateľných zariadení, ale je to rozhodne smer, ktorým je potrebné sa vydať. Či sa skladateľné panely uplatnia v smartfónoch, alebo v iných oblastiach, tak určite prinesú niekoľko zásadných vylepšení do dizajnu elektronických zariadení.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Toto Microsoft neodhadol: Pred 10 rokmi predpovedal, aké technológie budeme používať v roku 2019 (video)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.