Správca domény .sk, spoločnosť SK-NIC, a. s. pozvala odborníkov z verejného sektora na školenie o internetovej bezpečnosti prezentované riaditeľom pre bezpečnosť, stabilitu a odolnosť z americkej organizácie ICANN.

Aké stratégie, techniky a nástroje využívajú profesionáli z oblasti informačnej bezpečnosti na odhalenie pokusov o zneužitie systému menných serverov či zlovoľných registrácií domén alebo adries? Ako zbierať informácie, ktoré neskôr budú potrebné pri ďalšom vyšetrovaní nedovolenej či škodlivej činnosti? Aj to sa dozvedia odborníci z verejného sektora na školení o bezpečnosti na internete, ktoré pripravuje spoločnosť SK-NIC, a. s., správca domény najvyššej úrovne .sk v spolupráci s ICANN, najvyššou medzinárodnou organizáciou, ktorá zodpovedá za prideľovanie priestoru v rámci internetu, domény a dohliada na dodržovanie protokolárnych parametrov a zaisťovanie serverového systému.

Školiteľom bude dlhoročný odborník organizácie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Carlos Alvarez, ktorý v tejto najvyššej internetovej autorite v Kalifornii pôsobí ako riaditeľ sekcie bezpečnosti, stability a odolnosti (Security, Stability and Resiliency). Carlos sa zameriava na pomoc internetovej komunite pri vysporiadaní sa so zneužívaním zdrojov Systému menných serverov (DNS). Je odborníkom v oblasti zmluvných otázok a v oblasti tvorby politík, ktoré môžu prispieť k zníženiu zneužívania DNS a k zvýšeniu ochrany spotrebiteľa. Spolupracuje aj so zložkami, ktoré zabezpečujú dodržiavanie kybernetických zákonov a tiež s komunitou prevádzkovej bezpečnosti po celom svete. Carlos je právnik a venuje sa štúdiu sieťových technológií prostredníctvom protokolov TCP/IP na UCLA (University of California, Los Angeles). Pôsobí tiež ako certifikovaný vyšetrovateľ podvodov.

Na Slovensku je na základe poverenia americkej organizácie ICANN správou domény najvyššej úrovne .sk už vyše 20 rokov poverená spoločnosť SK-NIC, a. s. Jej riaditeľ Peter Bíro hovorí: „Téme bezpečnosti na internete sa dlhodobo venujeme v spolupráci s renomovanými medzinárodnými odborníkmi. Je to jedna z našich kľúčových tém a jej dôležitosť neustále rastie. Školenie v spolupráci s ICANNom je v rámci témy dôležité z pohľadu zvyšovania povedomia, zdieľania poznatkov a praktických informácií, ktoré vedia naši odborníci využiť pri zaistení bezpečnosti slovenského internetu, a tým aj vytvorenia čo najlepšieho prostredia pre rozvoj digitálnej ekonomiky na Slovensku. “

Ben Crawford, generálny riaditeľ britskej skupiny CentralNic Group PLC, ktorá je od konca vlaňajška strategickým partnerom SK-NIC, a. s., ho doplnil: „Od začiatku našej spolupráce zdôrazňujeme, že naším poslaním a strategickým cieľom je vytvoriť čo najlepšie prostredie pre slovenskú internetovú komunitu a podporovať rozvoj slovenskej digitálnej ekonomiky ako takej. Ako transparentná, verejne obchodovaná firma sme povinní plniť nielen všetky zákonné nariadenia, ale aj všetky rozhodnutia slovenskej Komisie pre správu národnej domény .sk, v ktorej sú okrem vlády SR zastúpení aj používatelia internetu, poskytovatelia internetových služieb a registrátori internetových domén. Naša práca je celosvetovo pod drobnohľadom investorov a svetových médií.“
Školenia sa zúčastnia nielen odborníci z najdôležitejších slovenských verejných inštitúcií podieľajúcich sa na ochrane bezpečnosti na internete v Slovenskej republike, ale aj zástupcovia IT sektora a registrátorov domén.