Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred začiatkom školského roka vrcholia nákupy školského vybavenia a Alza.sk potvrdzuje na Slovensku svoju pozíciu lídra v e-commerce s ponukou všetkého, čo študenti potrebujú – od notebookov po ceruzky do peračníka. Zákaznícky prieskum spoločnosti Alza ukázal, že školským nákupom dominuje elektronika, nasledujú písacie potreby a kalkulačky. Firma Alza ponúka aj možnosť nákupu na splátky. Ako však ukázal prieskum, nákup školských potrieb na splátky využilo iba šesť percent zákazníkov.

Veľký nárast predaja školských pomôcok a výpočtovej techniky na e-shope alza.sk nastáva v 33. týždni roku, čo je začiatok augusta, avšak predaje sa zvyšujú ešte viac od 35. týždňa, teda od druhej polovice augusta. „Veľká časť rodičov však čaká až na začiatok školského roka, kedy deti prinášajú domov zoznam školských potrieb. Na začiatku septembra sa teda, podľa údajov z roku 2023, mnohonásobne zvyšuje predaj tovaru, akým sú napríklad učebnice, kalkulačky, notebooky a tablety,“ upozorňuje PR manažérka spoločnosti Alza Eliška Čeřovská. Vo svojom vlastnom prieskume sa Alza.sk pýtala zákazníkov, aké školské vybavenie už na e-shope v minulosti nakúpili. „Jednoznačne vedie elektronika. Tú medzi školskými potrebami, ktoré si niekedy v minulosti na Alza.sk zadovážili, vybralo celkom 76 % zákazníkov[1], nasledujú písacie potreby (33 % zákazníkov), kalkulačky (23 % zákazníkov), výtvarné potreby, zošity a učebnice, ktoré zvolilo 16 % zákazníkov,” hovorí Eliška Čeřovská.

Zákazníci už nehľadia iba na cenu, úlohu zohráva aj kvalita tovaru

Zákazníci stále pozerajú predovšetkým na cenu, ale už nie tak výrazne ako v predchádzajúcich rokoch, kedy bola najpredávanejšia položka väčšinou vo svojej kategórii zároveň tou najlacnejšou. Pociťujeme tak pozvoľna zvyšujúci sa záujem zákazníkov o drahšie produkty. Faktom však zostáva, že najmä pri drobných školských potrebách splní aj naozaj lacný produkt tie najvyššie očakávania. Neplatí teda predpoklad, že čím drahšie, tým kvalitnejšie,“ hovorí Eliška Čeřovská. Z prieskumu vyplynulo, že zákazníci za výbavu pred začiatkom školského roka minú do 200 eur.

Záujem o elektroniku s príchodom školského roka rastie o desiatky percent

Po elektronike, hlavne notebookoch, je pred začiatkom školského roka každoročne veľký dopyt. „Nie je ale možné definovať typický školský notebook, pretože zákazníci volia zariadenie podľa rôznych potrieb, požiadaviek aj podľa veku študenta či školáka. Všeobecne sa dá však konštatovať, že minimálna hodnota notebookov, ktoré rodičia pre deti kupujú, je od 300 do 500 eur pre základné potreby väčšiny študentov,“ vysvetľuje divízny riaditeľ spoločnosti Alza Jan Horáček. Na e-shope si zákazníci vyberú potrebnú elektroniku pohodlne odkiaľkoľvek, a to aj na svojom mobilnom telefóne vďaka aplikácii Alza.

Tovar môžu zákazníci kupovať na splátky

Na začiatku školského roka, kedy je väčšinou nutné zaobstarať kompletne novú výbavu alebo tú existujúcu minimálne doplniť, majú zákazníci možnosť nakupovať tovar aj na splátky. Študenti s platným preukazom ISIC môžu využiť študentskú zľavu na veľký rad produktov, napríklad na nový notebook. „Z respondentov nášho vlastného prieskumu využilo v minulosti študentskú zľavu na nákup školských potrieb či elektroniky 27 % zákazníkov[2] a iba šesť percent zákazníkov niekedy nakúpilo školské potreby na splátky,“ hovorí Čeřovská.

Nákupy na Alza.sk sa oplatia počas celého školského roka

Na e-shope alza.sk je výhodné nakupovať nielen na začiatku, ale aj v priebehu školského roka. „Ponúkame zákazníkom veľký rad benefitov, vďaka ktorým sa nákupy u nás jednoznačne oplatia. S naším členským programom AlzaPlus+ im za 1 eur mesačne pri ročnej platbe doručíme tovar zadarmo do AlzaBoxov, do predajní či na ďalšie odberné miesta. Takže môžu objednávať školské potreby pokojne každý deň bez nákladov za doručenie a pohodlne si ich prevziať v AlzaBoxoch, ktorých je na Slovensku už viac ako 760,“ upozorňuje Čeřovská.

Do AlzaBoxu spoločnosť doručí naskladnený tovar už na druhý deň ráno vďaka unikátnej službe Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš, čo sa hodí pri objednávkach na poslednú chvíľu. „Keď si školák večer spomenie, že na druhý deň má mať rysovacie potreby, nie je problém objednať ich večer pred spaním a vyzdvihnúť hneď ráno blízko školy,“ dodáva. Zákazníci v prieskume uviedli, že nákupné benefity, ktoré spoločnosť Alza ponúka, oceňujú. 54 % zákazníkov[3] uviedlo, že najväčším benefitom nakupovania na alza.sk je možnosť nakúpiť všetko na jednom mieste, 44 % zákazníkov volilo ako najväčšiu výhodu doručenie tovaru do druhého dňa. „Zákazníci oceňujú aj doručenie zadarmo s členstvom AlzaPlus+ (28 %),“ hovorí Čeřovská. Alza.sk zákazníkom ponúka aj pravidelné zľavové akcie a pre členov programu AlzaPlus+ má exkluzívne zľavy priamo v aplikácii.


[1] Na otázku odpovedalo 192 respondentov.

[2] Na otázku odpovedalo 218 respondentov.

[3] Na otázku odpovedalo celkovo 218 respondentov.

Značky: