Školy nemajú peniaze nazvyš a pritom je potrebné, aby žiaci a študenti mali možnosť vzdelávania sa pomocou najmodernejších technológií. Objavila sa možnosť použiť pokrokovú a ekologickú technológiu ZEROclient.

Pri technológii ZEROclient totiž nie je potrebný samostatný PC/notebook/tablet pre každého žiaka, ale výpočtový výkon pre celú triedu dodáva jeden výkonný server. Rozmery tohto servera nepresahujú rozmery klasického PC. Namiesto počítača alebo notebooku má tak každý žiak na monitore len malú krabičku ZEROclient, do ktorej je pripojená myš a klávesnica. Pritom nejde o známeho tenkého klienta, ZEROclient je totiž čisto zobrazovacia jednotka, bez akýchkoľvek mechanických častí a harddisku, s hmotnosťou 154 gramov a so spotrebou elektrickej energie len 5W. Žiadny hluk, žiadne vyžarované teplo a výrazné zníženie elektromagnetického žiarenia prináša pre deti omnoho zdravšie počítačové triedy.

Okrem priamych ekologických a ekonomických výhod oceňujeme na tomto riešení hlavne centrálny manažment celej triedy. Ten učiteľom informatiky zefektívni výučbu a ušetrí množstvo času. Namiesto potreby individuálneho prístupu ku každému žiackemu PC/notebooku pri riešení  hardvérových/softvérových porúch, odstraňovania vírusov, vymazávania nevhodných súborov a podobných úkonov môže teraz učiteľ jedným klikom vrátiť  stav celej triedy do pôvodného stavu a prípadné problémy riešiť rýchlo na centrálnom serveri. Učiteľ navyše dokáže jedným klikom preniesť svoju plochu na všetky žiacke monitory v triede a môže im tak pohodlne zo svojho miesta prehrávať učebné a vzdelávacie materiály.

Možnosť zobraziť si monitory všetkých žiakov na svojej ploche jedným klikom, jednoduchý prechod na monitor ktoréhokoľvek žiaka v triede a prevzatie kontroly, centrálne blokovanie nevhodných stránok, nastavenie obmedzenia USB portov a ďalšie možnosti centrálneho manažmentu, ktoré platforma ZEROclient prináša, dáva učiteľom plnú kontrolu nad celou triedou a to bez potreby opustiť svoje učiteľské miesto.

Doposiaľ sa do projektu na vybavenie počítačovej učebne technológiou ZEROclient prihlásilo vyše 300 škôl. Pre zaujímavosť sme porovnali ekologické a ekonomické benefity počítačového vybavenia ZEROclient oproti učebni s klasickými PC. Uvažovali sme, že jedna počítačová IKT učebňa by mala 16 študentov + 1 učiteľ a pri výpočte sme vychádzali z reálne nameraných a štatistických hodnôt. Do výpočtu sme zahrnuli 300 škôl, čo je cca 10 % škôl na Slovensku. Porovnávali sme prevádzku počas piatich rokov, čo je priemerná životnosť PC a výsledok porovnania je zaujímavý.

Vďaka nízkej elektrickej spotrebe ZEROclienta na úrovni len 5 W by školy za päť rokov ušetrili  na elektrickej energii až 205 421 EUR a na emisiách CO2 až 890 156 kg. Za ušetrené peniaze by mohlo ísť napríklad 2500 detí zadarmo do školy v prírode. Vďaka hmotnosti ZEROclienta len 154 gramov by školy ušetrili 36 415 kg elektronického odpadu. Životnosť ZEROclienta je až 10 rokov a keďže tu nie je mechanická rotujúca časť (pevný disk), školy by tak podľa štatistiky poruchovosti harddiskov ušetrili najmenej 101 655 EUR. Za tieto peniaze by sa mohlo deťom kúpiť 475 bicyklov. Vďaka centrálnemu manažmentu by učitelia informatiky ušetrili spolu za päť rokov až 66 900 hodín, ktoré musia teraz investovať do správy zastaraných učební so starodávnym PC vybavením. Každý učiteľ by mal k dispozícii navyše 297 vyučovacích hodín na získavanie nových obzorov. Netreba zabúdať ani na zdravie detí, lebo ZEROclient nevíri prach, nevydáva žiadny hluk, neprodukuje žiadne teplo a má takmer nulové elektromagnetické žiarenie.

Technológia ZEROclient nájde uplatnenie nielen na všetkých školách, ale aj v kanceláriách, úradoch, nemocniciach, bankách a všade tam kde sa používajú klasické PC.

Viac informácií nájdete na stráne spoločnosti SINO. Metodiku výpočtu úspor nájdete na stránke: http://www.sino.sk/sk/o-nas/blog/vypocet-uspor-pre-300-ucebni

Značky: