Základný smartfón tejto značky v sérii C chce upútať najmä cenou a výdržou. Nehrá sa na súpera drahších telefónov. Jeho účelom je, aby aj používatelia s obmedzenejším rozpočtom získali normálny smartfón. To sa Motorole podarilo a telefón skutočne vydrží zhruba dva dni na jedno nabitie. Bodaj by nie, keď má 4000 mAh batériu. Je vymeniteľná, a to si vyžiadalo svoju daň aj v hrubšej konštrukcii.

Telefón je kompletne z plastu a zadná strana má veľmi jemné šrafovanie. Je tu 8 Mpx fotoaparát a LED blesk. Výrobca použil na zadnej strane aj jemne preliačený kruhový tvar. Hodí sa na ukazovák, keď telefonujete. Vďaka tomu sa telefón drží lepšie v ruke. Detail, ale funguje to. Spodná hrana má len mikrofón, microUSB a audiokonektor sú na hornej hrane.

Konštrukcia je nadmieru pevná, dať dole zadný kryt dá dosť roboty. Sloty na SIM karty sú oddelené, ale nie sú hot-swapové. Než teda vyberiete SIM karty, budete musieť odobrať batériu. Pamäťová karta má samostatný slot. Vzhľadom na to, že telefón má len 16 GB úložisko, nepočítame s odoberaním pamäťovej karty po tom, čo ju tam vložíte. Predná strana má okrem 2 Mpx fotoaparátu aj LED blesk. Chýbalo nám podsvietenie dotykových tlačidiel pod displejom.

Model telefónuMotorola Moto C Plus
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek 6737 , 4-jadrový, max. frekvencia 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx / HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video2 Mpx / VGA, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]144 × 72 × 10 / 162
KonektormicroUSB
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]119
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score29357
PCMark for Android – Performance2662
3DMark Sling Shot Extreme – Total106
Graphic85
Physics783
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia2/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5

Moto C Plus má v sebe čistý Android. Tentoraz naozaj čistý bez rozšírení Moto. Navyše je tu len FM rádio. Nakoniec, toto je silná stránka týchto telefónov. Majú základný Android s minimom rozšírení a zásahov do systému. Žiadne nabaľovanie aplikáciami. Aj preto sa dá tento model dobre používať.

Na jeho limity však budete narážať pri prepínaní aplikácií, na Facebooku atď. Teda vždy, keď zapnete na 2 GB RAM náročnejšiu aplikáciu. Nevýhodou je aj pomalé nabíjanie. Teraz už len zostáva dúfať, že aj Motorola bude držať slovo s bezpečnostnými aktualizáciami.

Na fotenie sa tento telefón dá dobre použiť. Kvalita fotiek bola pomerne dobrá, no často boli menej kontrastné. Zaostrovanie trvá asi sekundu, v tejto triede je to normálne. Režim HDR tu nemá veľký prínos. Na to, že ide o telefón v tejto cenovke, viete s ním spraviť celkom pekné fotky.

Jasné, že k nim treba dosť prirodzeného svetla. Pod umelým osvetlením nemusíte mať vždy odpovedajúce vyváženie bielej vzhľadom na svetelný zdroj. Zaujímavé je, že predný fotoaparát robí dobré fotky a k nemu prakticky nemáme výhrady. Automatický režim skrášlenia sme si tiež pochvaľovali 😊.

Hodnotenie
+ pevné telo,
+ skutočný Dual SIM,
+ primeraná kvalita fotiek,
+ svižnosť čistého Androidu,
– podpora iba pre 32 GB karty,
– pomalé zaostrovanie

Cena: 119 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt
Motorola Moto C Plus patrí do najnižšej triedy smartfónov Moto. My sme boli na tento kus zvedaví. Predsa len má osloviť používateľov, ktorí chcú dať do smartfónu minimum peňazí. Máte tu priestor na dve SIM karty a pamäťovú kartu, svižný a čistý Android a telefón aj dačo vydrží. Jeho telo je dosť pevné, hoci je plastové. A ešte jedna pikoška. Povedali by ste, že tento telefón vydrží 5 hodín na 1% kapacite batérie a ešte absolvuje 3×benchmark 3DMark? Je to naozaj tak.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.