Tento výrobca si ide svojou vlastnou cestou a prináša notebooky, ktoré sa nesnažia podobať na iné alebo sledovať nejaké súčasné trendy. Podobajú sa samé na seba a to my kvitujeme. Model S937 je skutočný stroj na prácu a má všetko potrebné, čo oceníte v kancelárii aj na cestách.

Vyhotovenie a používanie

Horčíková zliatina a hliník. To je jasná známka odolnosti tohto notebooku. Má ostrejšie zrezané hrany, čo môžete viac pociťovať na opierke dlaní. Klávesnica je tichá a pohodlná. Ocenili sme aj veľkosť šípok pri práci s dokumentmi. Tie sú síce menšie ako ostatné klávesy, no nie sú také zrezané, ako v prípade väčšiny notebookov. Touchpad je fajn, no tlačidlá pod ním mohli mať istejší stisk. Niekedy sme si neboli istí, či sme už konkrétne tlačidlo stlačili alebo nie. Našťastie je touchpad spoľahlivý a dá sa v prípade potreby používať.

Špeciálnou súčasťou je čítačka PalmSecure na snímanie krvného riečiska. Toto nebol náš prvý notebook Fujitsu s touto technológiou. Preto už máme cvik v tom, ako ju používať. Prihlásenie bolo rovnako rýchle ako pri snímači odtlačkov. Je to bezkontaktná technológia a dlaň stačí nad čítačku len priložiť. To, ako vysoko a pod akým uhlom, bolo už súčasťou spomínaného cviku.

Na autentifikáciu do notebooku sa dá využiť aj čítačka Smart Card. Reproduktory sú podobne ako čítačka na karty na prednej hrane. Nie sú príliš silné a vnímame ich len ako úplný základ na ozvučenie notebooku.

Výkon a hardvérová výbava

Nami testovaná zostava mala procesor Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz. To je model ešte zo siedmej generácie. Nemáme k tomu žiadne výhrady. Po stránke výkonu s 8 GB RAM a 256 GB SSD diskom je to v poriadku. Páčil sa nám aj 13,3″ IGZO displej. V tomto prípade bol dotykový.

Notebook sa nijak výrazne neprehrieval. Povedzme, že nie je ani najtenší, takže ho nebol problém chladiť. Zaujímavá na tomto notebooku je možnosť výmeny optickej mechaniky za iný komponent. My sme mali verziu s optickou mechanikou, no namiesto nej sa dá do tela vložiť druhý pevný disk, Blu-ray mechanika alebo napríklad obyčajná lišta. Tým síce nebudete mať integrované príslušenstvo, ale ušetríte na hmotnosti. Zaujímavosťou je, že v prípade potreby sa do notebooku zmestí 24 GB RAM.

Model notebooku / ParameterFujitsu LifeBook S937
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej13,3, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, IGZO, dotykový
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty3 × USB 3.0, VGA, LAN, HDMI, DockPort, čítačka SD, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]316 × 214 × 29
Skutočná hmotnosť [kg]1,486
ZapožičalFujitsu

Výrobca hovorí o závratnej výdrži 21 hodín s dvoma batériami. Toto sme nemali možnosť overiť, nemali sme druhú batériu. Počas práce bol notebook veľmi tichý a ak ste potrebovali predĺžiť výdrž na zabudovanú batériu, je na to tlačidlo ECO nad klávesnicou. Spomalí sa procesor, zníži jas aj nastaví rýchlejšie vypnutie displeja pri neaktivite, no zároveň dosiahnete dlhšiu dobu pri práci na batériu. Toto sme vyskúšali a je to naozaj hodnotný doplnok. Dostali sme sa až cez 8-hodinovú výdrž. To už bolo ale trochu viac šetrenia. V tabuľke je štandardizovaný údaj, preto je tam čas menší. To je test s rovnakým princípom, ako pri ostatných modeloch.

Model / TestyFujitsu LifeBook S937
Kancelársky výkon – PCMark 102533
Essentials6204
Productivity4616
Digital Content Creation1540
Herný výkon – 3DMark 11866
Graphics score749
Physics score4204
Combined score856
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]346,9
Access time [ms]0,098
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]6:53
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,8 / 34,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]36,9 / 38,7
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,63
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5

Hodnotenie
+ odolné telo,
+ PalmSecure,
+ výkon,
+ nehlučný,
+ vynikajúci ECO režim
– slabšie reproduktory

Cena: 1866
Zapožičal: Fujitsu

Verdikt
Fujitsu LifeBook S937 je notebook pre podnikových používateľov. Je to super vybavený stroj na prácu. Kupujete si ho vtedy, ak potrebujete extra zabezpečenie cez čítačku PalmSecure a modularitu – napríklad namiesto mechaniky vložiť do tela ďalšiu batériu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.