Ponuka mobilných TV sa rozšírila o novú službu.

Vysielanie prostredníctvom počítačov a mobilných zariadení začal poskytovať už aj operátor Skylink. Službu sme otestovali.

Hneď na úvod treba zdôrazniť, že služba je dostupná iba pre zákazníkov Skylinku. V praxi to znamená, že ak hľadáte mobilnú televíziu, ktorú budete môcť sledovať bez akejkoľvek ďalšej služby, Skylink Live TV vám vyhovovať nebude.

Táto služba je navrhnutá ako doplnková pre ľudí, ktorí reálne využívajú TV vysielanie od Skylinku cez satelit. Samozrejme, teoreticky si môžete predplatiť niektorý balíček, kartu vôbec nevyužívať a TV sledovať iba v rámci Skylink Live TV. Pre takýto účel však môže byť služba drahá, nakoľko dostupnosť TV kanálov v mobilnej TV je obmedzená. To nie je zápor, služba nie je ani koncipovaná, aby ste ju takýmto spôsobom primárne využívali.

Pokiaľ si však službu od Skylinku platíte, Skylink Live TV odporúčame vyskúšať. Služba je zatiaľ dostupná bez ďalších poplatkov, môžete ju teda využívať zadarmo. Do 31. 8. je dostupná zadarmo aj pre predplatiteľov základného balíka Digital, za ktorého príjem si účtuje Skylink zvýhodnený mesačný servisný poplatok vo výške 3,69 eur pri pravidelnej platbe prostredníctvom SIPO alebo Inkaso z účtu.

Ak Skylink nemáte, vidina mobilnej TV za mesačný poplatok 3,69 eur je dobrá ponuka, avšak operátor v minulosti avizoval, že používateľom s balíkom Digital umožní iba prístup do videotéky a živé TV vysielanie im neumožní sledovať. Aktuálne síce platí, že minimálne do 31. 8. 2017 majú prístup k živému vysielaniu aj používatelia balíka Digital, ale nevieme, či tomu bude tak aj po tomto termíne.

Skylink aktuálne garantuje prístup k živému vysielaniu používateľom, ktorí majú predplatený minimálne balíček Smart s mesačným poplatkom vo výške 8,80 eur, resp. za zvýhodnený ročný poplatok vo výške 96,80 eur. A v takomto prípade je už služba iba pre účely sledovania mobilnej TV zbytočne drahá. Skylink Live TV teda nie je koncipovaná ako samostatný produkt, ale ako pridaná hodnota pre existujúcich zákazníkov.

Až 40 TV kanálov, 25 v HD

Skylink Live TV ponúka až 40 TV kanálov, z toho 25 je v HD rozlíšení. Ponuka závisí od vášho balíčka a od dostupnosti TV kanálov v rámci služby Skylink Live TV. Skylink cez mobilnú TV umožňuje sledovať iba niektoré TV kanály.

V praxi to znamená, že ak máte napr. balík Smart, cez satelit môžete sledovať 73 TV kanálov, 30 v HD. Skylink Live TV vám v prípade tohto balíčka umožní sledovať cez mobilné zariadenia a počítač 34 TV kanálov, z toho 22 v HD. Zoznam dostupných TV kanálov v službe Skylink Live TV a aj pre konkrétne balíčky si môžete pozrieť na webe www.skylink.sk/livetv.

Skylink Live TV umožňuje aj prístup do bezplatnej a platenej videopožičovne. Platená videopožičovňa Banaxi obsahuje cca 500 titulov a je spoplatnená extra poplatkom vo výške 3,99 eur mesačne. Filmy môžete sledovať priamo cez aplikáciu na smartfóne, tablete či počítači.

Poteší kvalitou obrazu aj podporou Chromecastu

Skylink Live TV umožňuje sledovať živé TV vysielanie a pristupovať k 7-dennému archívu. Takisto si môžete spustiť práve prebiehajúci program od začiatku alebo sa vrátiť o žiadaný počet minút dozadu. Pri sledovaní z archívu je možné posúvať sa na časovej osi podľa potreby. Mobilnú TV môžete využívať až na 4 mobilných zariadeniach a zároveň sledovať satelitné vysielanie na vašom prijímači.

Služba poteší HD kvalitou obrazu

 

Základná funkcionalita je teda štandardná v porovnaní s konkurenciou. Služba nás počas testovania potešila najmä tým, že obsahuje TV kanály aj v HD kvalite a je ich pomerne dosť.

Na sledovanie v HD rozlíšení 1280 × 720 je potrebné kontinuálne pripojenie do internetu rýchlosťou aspoň na úrovni 4 Mbps. Dátový tok streamu sa nastavuje automaticky, avšak je možné upravovať ho aj manuálne. V prípade TV kanálov, ktoré nie sú dostupné v HD, je maximálne rozlíšenie 720 × 396 pri dátovom toku 2,4 Mbps.

Skylink Live TV podporuje aj prehrávanie obsahu na veľkej TV obrazovke prostredníctvom zariadenia Chromecast. Vďaka HD rozlíšeniu vyzerajú TV kanály dobre aj na veľkom displeji a s takouto kvalitou by sme si určite vystačili niekde na chate, za predpokladu, že je k dispozícii dostatočne rýchle internetové pripojenie bez dátového obmedzenia.

Verdikt

Skylink Live TV je dobrá mobilná televízia. Počas testovania nám dočasne nefungoval prístup k TV archívu, avšak tento problém bol po pár dňoch odstránený. S kvalitou aplikácie sme spokojní, poteší najmä dostupnosť TV kanálov v HD rozlíšení a podpora Chromecastu.

Základná funkcionalita je bez problémov, dizajn používateľského rozhrania je prehľadný. Poteší rozdelenie relácií podľa žánrov, škoda, že takéto rozdelenie nie je dostupné aj v rámci TV archívu. Ak používate Skylink, službu Skylink Live TV odporúčame vyskúšať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Prehľad: 8 mobilných aplikácií na sledovanie TV

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit