Budete možno prekvapení, ale najobľúbenejšou aplikáciou, ktorú využívajú kyberzločinci na vzájomnú komunikáciu, je Skype.

Ukázala to najnovšia štúdia americkej spravodajskej spoločnosti Flashpoint, ktorej partnermi sú napríklad aj Cisco či IBM. Skype tak preskočil konkurentov ako WhatsApp, Signal, Telegram aj ICQ. Výskum analyzoval súčasný stav vzťahov v on-line komunikácii súvisiacej s kriminalitou, pričom sa opieral o množstvo zmienok o platformách sociálnych médií v prostredí kybernetického podsvetia. Na zozname monitorovaných komunít bolo kvantum tzv „Black Hat“ webov (Black Hat SEO je technika používaná s cieľom zlepšiť pozície webu vo vyhľadávačoch neetickým spôsobom, alebo v rozpore s pravidlami zverejnenými vyhľadávačmi) i ďalších internetových fór súvisiacich s kriminalitou na webe.

Okrem jednoznačnej dominancie Skypu výskum odhalil, že online podvodníci majú tendenciu rozhodovať sa pre rôzne komunikačné platformy v závislosti od toho, kde sa nachádzajú, respektíve v akom jazyku hovoria. Majoritnými faktormi pri výbere vhodného komunikačného kanála boli jednoduchosť používania, bezpečnosť komunikácie a zachovanie anonymity.

Skype dominoval najmä u anglicky a rusky hovoriacich používateľov, kde získal 62%, respektíve 38% podiel. Podobne dobre si viedol ešte pred pár rokmi u španielskej a arabskej komunity kyberzločincov (na základe výsledkov podobného výskumu z roku 2012), ale v súčasnosti už väčšina z nich používa pre zmenu WhatsApp a ICQ. Samotné ICQ sa takisto ukázalo byť obľúbenou aplikáciou. Umiestnilo sa totiž v top 5 u rusky, španielsky, francúzsky, arabsky i anglicky hovoriacich kriminálnych komunít.

Výskumníci sa domnievajú, že to môže súvisieť so silným ruským vplyvom vo svete online hackingu. Kybernetickí zločinci hovoriaci po rusky sú totiž vo svete online kriminality považovaní za veľmi zdatných, sofistikovaných a inovatívnych jedincov. Z tohto dôvodu sa často stáva, že ich hackeri z iných krajín napodobňujú, aby ich okolie považovalo za viac kompetentných.

Kompletné výsledky štúdie v anglickom jazyku môžete nájsť po kliknutí na tento link.

Zdroj: The Next Web