Otestovali sme službu SledovanieTV.sk, ktorá predstavuje atraktívnu alternatívu k dnešným káblovým, optickým a satelitným TV službám. Jej hlavnou výhodou je, že nie je viazaná na jeden set-top box a môžete ju využívať na viacerých zariadeniach, ktoré už možno aj vlastníte.

Na Slovensku máme nadštandardnú ponuku TV služieb, ktoré umožňujú sledovať živé TV vysielanie aj na iných zariadeniach, ako je televízna obrazovka. Magio GO je skvelý doplnok zadarmo pre každého používateľa služby Magio od Telekomu a dá sa objednať aj samostatne. V kombinácii so zariadením Magio GO TV Box môžete službu používať aj na televízore. Antik ponúka aplikácie Antik TV Go pre mobilné zariadenia a Antik TV pre set-top boxy s platformou Android TV, resp. pre Apple TV. Výhodou týchto aplikácií je nízka cena.

Služba, ktorá je dostupná takmer všade

Služba SledovanieTV.sk však ide ešte o krok ďalej a predstavuje jednotné riešenie pre televízory, set-top boxy, mobilné zariadenia a počítače. To je hlavná výhoda služby, s jedným používateľským kontom môžete sledovať TV vysielanie prakticky na ľubovoľnom zariadení, pretože podpora zo strany dostupných aplikácií je výborná.

My sme SledovanieTV.sk testovali na zariadení NVIDIA SHIELD TV s operačným systémom Android TV. Služba však podporuje aj Apple TV, ponúka vlastný set-top box a natívne podporuje aj televízory Samsung, LG a Panasonic, resp. akékoľvek televízory s platformou Android TV. Taká bohatá podpora je výborná. V mnohých prípadoch si nebudete musieť kupovať ďalší set-top box priamo od poskytovateľa tejto služby, ale využijete zariadenia, ktoré už máte doma. A ako sme už spomenuli, k dispozícii sú aj aplikácie pre iOS a Android a tiež webové rozhranie na sledovanie služby na počítačoch. Webový prehrávač je dostupný vo Flash aj v HTML5 verzii, čo chválime.

Kvalita v HD, TV archív aj nahrávky

V rámci nášho testovania sme vyskúšali mobilné verzie aplikácií, najčastejšie sme však využívali aplikáciu pre NVIDIA SHIELD TV. Ostatné aplikácie pre set-top boxy a inteligentné televízory sme netestovali, ich kvalita sa môže líšiť.

Rozhranie aplikácie SledovanieTV je jednoduché a prehľadné. Úvodná obrazovka obsahuje zoznam TV staníc a ich aktuálny program. Ďalej nechýba prístup k uloženým nahrávkam a k programovému sprievodcovi, ktorý obsahuje televízny program a prístup k už odvysielaným reláciám, ktoré sú dostupné v archíve. Doba dostupnosti relácií v archíve a priestor na nahrávky sú závislé od predplateného balíčka. Základný balík stojí 5,99 eura mesačne, ponúka 25-hodinový archív. Drahšie balíky majú 7-dňový TV archív.

SledovanieTV.sk sme testovali na zariadení NVIDIA SHIELD TV. Ide o výbornú kombináciu a pri kúpe SHIELD-u môžete až do konca marca získať 2-mesačné predplatné tejto služby zadarmo

V rámci programového sprievodcu si môžete prehrávať živé TV vysielanie alebo si púšťať aktuálne relácie od začiatku či už ukončené z archívu. Tiež môžete vytvárať nahrávky, a to pre konkrétnu reláciu alebo v prípade seriálov pre celú sériu. Je praktické, že sa automaticky vytvoria nahrávky všetkých dielov, ktoré už boli odvysielané a ešte sú dostupné v archíve.

SledovanieTV vysiela obsah v SD alebo HD rozlíšení. My sme sledovali TV vysielanie v HD kvalite, s obrazom sme boli spokojní. HD kvalita je v prípade balíka Štandard dostupná pre 30 zo 72 TV kanálov. Na obrazovke s prehrávaním videa môžete posúvať čas alebo sa rýchlo prepínať medzi predchádzajúcou alebo ďalšou reláciou v TV programe. Tiež môžete aktivovať nahrávanie alebo režim obraz v obraze, ktorý je jednou z unikátnych vlastností platformy Android TV. Televíziu tak môžete sledovať a zároveň sa navigovať v rámci používateľského rozhrania. Chýbala nám však možnosť rýchlo sa prepínať medzi TV kanálmi – bolo potrebné vrátiť sa na úvodnú obrazovku. Tento nedostatok však odstraňuje integrácia služby do aplikácie Aktívne kanály od Googlu, do ktorej si môžete importovať obsah z kompatibilných aplikácií a vytvoriť si tak zoznam TV kanálov, kde sa kombinujú klasické TV kanály s internetovými televíziami a ďalšími zdrojmi obsahu. SledovanieTV podporuje v rámci Android TV aj funkciu odporúčaní a vyhľadávanie.

Verdikt

SledovanieTV.sk je atraktívna služba, a to najmä z hľadiska podpory množstva zariadení, kde ju môžete využívať. V kombinácii s NVIDIA SHIELD TV ide o výborné riešenie pre náročných používateľov, ktorí používajú aj streamovacie služby ako Netflix a vyžadujú špičkovú kvalitu obrazu.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit