Pilotného ročníka iniciatívy Butterfly Effect sa zúčastnilo 22 účastníkov, výsledkom sú 4 mobilné aplikácie.

Butterfly Effect je spoločná iniciatíva s cieľom vzdelávať mladých ľudí ako uspieť na globálnom trhu. V septembri minulého roka ju predstavili nezisková organizácia Leaf, coworkingové centrum HubHub a firmy Pixel Federation a Sygic. Pilotného ročníka BE sa zúčastnilo 22 ľudí, ktorí si v priebehu 5 mesiacov prešli celým procesom tvorby mobilných aplikácií a hier od nápadu až po samotné uvedenie na trh.

Účastníci programu boli rozdelení do 5-6 členných tímov zložených z programátorov, dizajnérov, marketérov či ľudí z obchodu. Do pilotného ročníka Butterfly Effect sa zapojili najmä študenti vysokých škôl, ale aj špecialisti z korporátneho prostredia či freelanceri, ktorí boli rozdelení do aplikačného a herného Labu.

Tímy počas 5 mesiacov absolvovali prednášky a workshopy s množstvom špecialistov, s mentormi zo Sygicu a ďalších digitálnych firiem, startupov či herného štúdia Pixel Federation. Okrem toho bol program doplnený o stretnutia s mnohými úspešnými podnikateľmi a investormi.

Výsledkom sú štyri unikátne produkty, ktorých autori sú pripravení svoje aplikácie a hry predstaviť širokej verejnosti na Slovensku aj v zahraničí.

1. ročník Butterfly Effect

Melberry pomôže vodičom zaparkovať

Melberry má pomôcť obyvateľom rýchlejšie zaparkovať vďaka zobrazovaniu voľných parkovacích miest a parkovacích pravidiel v reálnom čase. Zdrojom informácií pre Melberry sú parkovacie senzory, na vybudovanie tejto aplikácie použili autori nedávno zverejnené otvorené dáta. Pilotným mestom je Melbourne, nasledovať bude Stratford v Kanade.

Melberry app je otvorená platforma, do ktorej sa môžu pripojiť všetky mestá, ktoré majú dáta o obsadenosti parkovacích miest v skutočnom čase. Parkovanie je po zápchach druhou najnepríjemnejšou aktivitou za volantom, ktorej musia vodiči čeliť. Tvorcovia aplikácie preto vyriešili tento problém, a vodičom pripravili jednoduchý prehľad voľných parkovacích miest.

Aplikácia Melberry bude dostupná v spolupráci so spoločnosťou GoSpace aj pre slovenských vodičov, a to už koncom júna. Aplikácia je dostupná pre Android zariadenia zadarmo v obchode s aplikáciami Google Play.

App Store

Stroopy Jump precvičí hráčove reflexy

Stroopy Jump je 3D endless arkáda určená pre Android zariadenia. Táto hra pomáha zábavnou formou zlepšiť hráčove reflexy a precvičiť logiku s využitím Stroopovho efektu. Hráč ovláda smer skoku hlavného charakteru ťuknutím na jedno z troch farebných tlačidiel. Podľa toho, ktorú farbu hráč stlačí, skočí hlavný charakter na políčko na dráhe, ktorá pozostáva z troch radov rôzne premiešaných farebných plošín.

Cieľom hry je pod časovým tlakom dobehnúť s postavou čo najďalej, vyzbierať mince a vyhnúť sa prekážkam. Časový tlak je vytváraný obmedzenou životnosťou plošiny, na ktorej sa postava nachádza.

App Store

Oktobus spríjemní verejnú dopravu

Oktobus je komunitná aplikácia, ktorá spúšťa pilotnú prevádzku v Bratislave. Jej cieľom je zjednodušiť a zjednotiť informácie o verejnej doprave na celom svete do jednej prehľadnej aplikácie. Unikátnosť Oktobusu je v tom, že spolupracuje s komunitou cestujúcich, na rozdiel od tradičného prístupu čerpania dát od dopravcov. Všetky informácie o verejne doprave do aplikácie Oktobus pridávajú cestujúci a tak spoločne vytvárajú tie najaktuálnejšie dostupné dáta a pomáhajú informovať aj ostatných cestujúcich.

Aplikácia je k dispozícií na platformách iOS a Android.

Google Play
App Store

Hangry zabaví vo voľnej chvíli

Hangry je mobilná hra žánru Hyper casual s postavou bojovníka suma v hlavnej úlohe. Úlohou hráča je čo najrýchlejšie nakŕmiť suma. Čím viac sumo skonzumuje, tým viac energie má na porazenie svojich nepriateľov. Hráč ma na porazenie nepriateľov určitý počet pokusov, a ak sa mu to nepodarí na prvýkrát, hráč sa púšťa znova do boja.

Hra je k dispozícií na platforme Android.

App Store

Butterfly Effect pokračuje v septembri druhým ročníkom. Témami bude mobilita a hyper casual hry.

Prečítajte si aj:

Slovenské univerzity sa pripájajú k vzdelávaciemu programu Butterfly Effect

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit