Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci si aj tento rok na Vianoce doprajú. Sviatky chceme mať hojné a nemalo by chýbať nič, na čo sme zvyknutí. Okrem toho doprajeme aj našim najbližším. Slováci, ktorí nakupujú na internete, plánujú minúť na vianočné darčeky pre blízkych o niečo vyššiu sumu ako vlani. Vyplýva to z prieskumu nákupného poradcu Heureka.

O Slovákoch sa hovorí, že doprajú. Potvrdzujú to výsledky vianočného prieskumu medzi internetovými užívateľmi, ktorý začiatkom októbra realizoval nákupný poradca Heureka medzi viac ako 2000 respondentmi. Vyše polovica opýtaných (56 %) uviedla, že tohtoročné výdavky na darčeky budú rovnaké alebo vyššie ako minulý rok. Na svojich najbližších a priateľoch teda nechceme šetriť.

Takmer 30 % opýtaných má v pláne minúť na tohtoročné darčeky sumu do 400 eur, ďalších 30 % ráta s výdavkami do 200 eur. V priemere je to 280 eur, čo znamená nárast približne
25 % oproti minulému roku. Podobnú sumu, napriek vyšším príjmom, plánujú na darčeky minúť aj Česi. Klesá však deklarovaný počet obdarovaných, keďže v tomto roku Slováci plánujú dať darček 6 blízkym, pričom minulý rok ich bolo takmer 9.

Peniaze pod vianočný stromček nepatria

Hoci výsledky prieskumu potvrdzujú, že už nechceme vyhadzovať peniaze za zbytočnosti, takisto nemáme v pláne darovať obálku s peniazmi. Viac ako 62 % opýtaných uviedlo, že peniaze pod stromček jednoznačne nepatria.

“Výnimkou tvorí skupina ľudí, ktorí si podarujú peniaze práve z dôvodu, že chcú ušetriť a darčeky si nakúpia až v povianočných výpredajoch,” hovorí Jan Mayer, výkonný riaditeľ nákupného poradcu Heureka a pokračuje, ”trendom tohtoročných Vianoc sú praktické darčeky v kvalitnejšom prevedení. Svojim najbližším jednoducho doprajeme to, čo by si sami nekúpili.”

Dôležité rady od príbuzných i recenzie

Až 67 % opýtaných Slovákov uvádza, že pri výbere darčeka sa riadia recenziami od iných zákazníkov. Potvrdzuje to teda skutočnosť, že najbližších chceme potešiť kvalitnejším darčekom, a preto si jeho vlastnosti overujeme. Až 72 % opýtaných Slovákov pri výbere darčekov pozerá najskôr práve na kvalitu.

Na výbere vianočného darčeka si dáva záležať až 75 % opýtaných z prieskumu nákupného poradcu Heureka. “Slováci sa pri výbere najčastejšie radia s najbližších, alebo počas celého roka zbierajú tipy, čo by mohlo blízkeho potešiť,” vysvetľuje Jan Mayer a dodáva, “ak to finančná situácia rodiny dovoľuje, uprednostňujeme slovenských alebo českých výrobcov. Lokálnosť hrá spolu s environmentálnym rozmerom dôležitú úlohu pri rozhodovaní najmä v prípade mladších zákazníkov.” Hoci to nemusí na prvý pohľad tak pôsobiť, ak nakupujeme menej, no kvalitnejších vecí, ide o istú formu šetrenia. Nevyhadzujeme totiž peniaze za lacné, nekvalitné veci, ktoré často nevydržia ani jednu sezónu.

Na internete už nakupujeme takmer všetko

Pandémia nás naučila nakupovať na internete aj tovary, pre ktoré sme v minulosti chodili zásadne do kamenných obchodov. Online tak ponúka takmer neobmedzené možnosti. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšil počet zákazníkov, ktorí budú nakupovať darčeky v e-shopoch až o 25 %. Všetky alebo aspoň polovicu darčekov nakúpi na internete každý druhý respondent. Výhradne v kamenných predajniach nakupujú už len 2 % opýtaných.

Značky: