Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa prieskumu považuje 43 percent Slovákov automobil za svoj preferovaný dopravný prostriedok. Čo nás ale prinúti, aby sme nechali auto v garáži alebo žiadne nevlastnili? Lepšia dostupnosť verejnej dopravy, predovšetkým však kvalitnejšia infraštruktúra pre bicykle a ďalšie alternatívy automobilov spolu s ponukou zdieľaných foriem osobnej dopravy.

V rámci iniciatívy Mobilné Slovensko zrealizovala platforma Bolt online prieskum medzi používateľmi  svojej aplikácie . Z takmer tri a pol tisíc respondentov považuje 67 % iný spôsob dopravy ako vlastným autom za finančne výhodnejší a 96 % za viac udržateľný.

Keby sa po meste pohybovali inak ako vlastným autom, ocenilo by 79 % opýtaných aplikáciu, ktorá by integrovala verejnú dopravu s prostriedkami mikromobility, taxi a zdieľanými automobilmi. Ďalším dôležitým kritériom je vysoká dostupnosť zdieľaných prostriedkov dopravy. Takmer 23 % respondentov by presedlalo z auta napríklad na elektrokolobežku, keby boli tieto služby lepšie dostupné. Viac ako tretinu (36 %) by však presvedčila hlavne hustejšia sieť cykloinfraštruktúry, viac zastávok MHD a ďalšie infraštruktúrne vylepšenia.

„Sme radi, že z našich údajov vyplýva, že potreba osobných áut sa bude v budúcnosti znižovať. Tri štvrtiny respondentov by sa zbavili auta, ak by existovala aplikácia, v ktorej by bolo možné objednať si cestu na krátke, dlhé aj stredné vzdialenosti pomocou kombinácie verejnej dopravy a jej alternatív ako sú taxi, mikromobilita a carsharing. Veríme, že to je správna cesta, ako nevyužívané autá z ulíc dostať a intenzívne pracujeme na tom, aby takáto možnosť bola čo najskôr,” hovorí Eduard Suchánek, prezident asociácie Mobilné Slovensko a Country Manager platformy Bolt pro Slovensko.

Ďalšie informácie nájdete na www.mobilneslovensko.sk

Značky: