Čas dovoleniek je v plnom prúde. Ak nie ste profesionálny fotograf alebo zanietený amatér, práve počas dovolenky najčastejšie vyťahujete váš fotoaparát, aby ste zachytili spomienky na príjemne strávené chvíle. O nezabudnuteľné zábery sa pritom často postará samo počasie. Leto prináša množstvo zaujímavých atmosférických javov, ktoré dokážu vykúzliť zaujímavé príležitostí na fotografovanie. Podľa aprílového prieskumu spoločnosti Nikon je počasie na našich fotografiách obľúbenou témou. Až 44 % opýtaných si podľa vlastných slov fotí meteorologické úkazy viackrát za mesiac, 29 % skôr pri výnimočných príležitostiach, akým bolo napríklad nedávne zatmenie Slnka. Čo nás fascinuje najviac? Predmetom fotiek býva až v 45 % prípadov západ slnka,  na zachytenie jeho východu si naproti tomu privstane len 8 % ľudí. 14 % Slovákov baví fotografovať búrku a blesky, rovnaké percento sa zameriava na charakteristické scenérie zmien ročných období. Podľa prieskumu 45 % opýtaných fotky počasia či meteorologických úkazov zdieľa  niekoľkokrát mesačne aj na sociálnych sieťach. Na otázku, aké fotografie sme minulé leto vešali na svoje profily, až 40 % Slovákov tiež uviedlo fotky meteorologických javov. Nasledovala rodina, zvieratá, šport, fotky párty a nechýbali ani fotografie jedla. Počasie a rodina zároveň patria aj medzi najlajkovanejšie témy fotiek na sociálnych sieťach Slovákov.

tomas hulik foto_nowat

Autor: Tomáš Hulík

Dovolenka je obdobie, kedy máme viac možností ako inokedy odfotiť dramatický či romantický západ slnka alebo hru bleskov nad rozbúrenou morskou hladinou. Viete ako na to? Nechajte si poradiť od odborníka, profesionálneho fotografa Tomáša Hulíka:

  • Ideálne je zabezpečiť si statív. Zíde sa vám pri fotení večernej oblohy, západov a východov slnka aj bleskov.
  • Je dôležité všímať si vývoj počasia, poznať predpoveď a, samozrejme, poznať čas východu a západu slnka. Zamerajte sa na tzv. magické hodinky: modrú hodinu a zlatú hodinu. Je to čas okolo východu a západu slnka, kedy je svetlo veľmi  mäkké, difúzne a má teplé farby. Modrá hodinka je vtedy,  keď je ráno slnko ešte stále pod horizontom, ale už na fotografiách registrujeme modrú oblohu s teplým gradientom na horizonte. Zlatá hodinka začína tesne pred východom slnka a trvá asi hodinku po východe, večer začína hodinku pred západom a končí tesne po západe slnka. V týchto časoch je svetlo na fotenie krajinky najkrajšie.
  • Počas letnej búrky ťažké čierne mraky nádherne kontrastujú so slnkom zaliatou krajinou. Pri fotení vysoko kontrastnej krajiny je najlepšie fotografovať do HDR. Na to, aby sme zachytili blesky, potrebujeme buď zariadenie, ktoré bude samo odpaľovať fotoaparát, keď sa blysne, alebo budeme potrebovať čo najdlhší čas uzávierky, aby naša šanca na zachytenie bleskov bola čo najvyššia.
  • Existuje pravidlo o zlatých rezoch, resp. tretinkách, takže skúste komponovať vaše fotografie tak, že neumiestite oblohu a krajinku pol na pol, ale pekne tretina oblohy, dve tretiny krajinky alebo opačne. Závisí to samozrejme od toho, kde je zaujímavejší námet alebo dej.

Značky: