Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Startup projekty, ktoré majú pomôcť svetu lepšie fungovať, sa stretli na štvordňovom summite v bulharskej Sofii. Podujatie Startery CEE, ktoré organizoval Social Impact a podporila spoločnosť SAP, absolvovalo 26 začínajúcich firiem zo strednej a východnej Európy. Cieľom bolo vymieňať si nápady medzi sebou navzájom i so zamestnancami spoločnosti SAP, ktorí im v ich projektoch so sociálnym dopadom pomáhali. Do užšieho výberu najlepších sa prebojovala aj slovenská spoločnosť 247.sk.

„Okrem výborného dojmu z mentorov, pôsobiacich na rozličných pozíciách v spoločnosti SAP (nielen z bulharskej pobočky), sme dostali kvalitný tréning v oblasti dizajnu produktov a služieb, základné informácie o tvorbe obchodného plánovania a hodnotné osobné konzultácie,“ povedal Juraj Mazák z 247.sk. V Bulharsku sa prestavili so svojim projektom Elektronického špeciálneho pedagóga pre deti s poruchami učenia.

Meniť nápady na úspešné a udržateľné podnikanie pomáhala metodológia Design Thinking. Účastníci zisťovali, ako zmeniť myšlienku na prototyp, ako definovať okruh zákazníkov, presvedčiť relevantnú verejnosť, aby sa zapojila a ako vôbec svoj projekt verejnosti predstaviť.

Každý startup vystúpil s dvojminútovou prezentáciou pred obecenstvom. Z desiatky najlepších, kam sa prebojoval aj slovenský zástupca, potom odborná porota vybrala trojicu, ktorá na jar absolvuje špeciálny dvojtýždňový kemp v Social Impact Lab v Berlíne. Stali sa nimi:

  • Venujem svoje narodeniny (Rumunsko) – crowdfundingová platforma, ktorá podporuje dobročinné skutky prostredníctvom online kampaní, odštartovaných dobrovoľníkmi. Ľudia si pred svojimi narodeninami zvolia vec, ktorú by chceli podporiť a oboznámia s tým svojich najbližších. Tí na ňu môžu prispieť namiesto kupovania darčekov.
  • Post-apokalyptická úloha (Slovinsko) – interaktívna hra, ktorá využíva prázdne, opustené a zanedbané priestory, najmä priemyselné objekty (továrne, sklady, lomy) na kreatívne a hravé trávenie voľného času.
  • Počúvaj (Bulharsko) – myšlienkou je založenie národného centra na preklad znakovej reči a služieb prevodu reči na text pre hluchých a ľudí s poškodením sluchu v Bulharsku. Cieľom je zaistiť rovnaký prístup k informáciám, komunikácii a vzdelávaniu. V súčasnosti takéto centrum v Bulharsku neexistuje.

„V SAP pomáhame firmám lepšie fungovať a zlepšovať ľuďom život. Títo páni a dámy menia svoje miestne komunity i svet. Môžeme sa od seba navzájom veľa učiť a pomáhať si. Spoločnosť SAP je hrdá na to, že podporuje projekty ako je Startery CEE,“ povedal Simon Kaluža, MD SAP CEE.

Značky: