Určite poznáte firmu SIKO, známa je najmä kúpeľňami. Momentálne prichádza s inovatívnymi technologickými novinkami aj na globálny svetový trh. Autorom týchto patentov je pritom Slovák, volá sa František Pancurák.

Firma investovala 5,91 milióna eur do firmy Swiss Aqua Technologies a rozšírila tak svoje portfólio o vynálezy s ekologickou pridanou hodnotou a dostupné sú aj na Slovensku. Výrobky z nového portfólia pomôžu ušetriť desiatky eur na vodnom a stočnom.

Na tlačovej konferencii SIKO-

Na tlačovej konferencii SIKO- Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

 SIKO je česká rodinná firma a rozhodla sa investovať do inovácii.  František Pancurák, spoluzakladateľ spoločnosti Swiss Aqua Technologies nám k tomu povedal „V SIKO verili nášmu nápadu a rozhodli sa investovať do jeho realizácie. Takto sa ním podarilo priviesť tieto patenty k životu,.

Najúspornejšia toaleta na trhu vám ušetrí desiatky eur ročne

Na trh boli uvedené tri skupiny inovatívnych výrobkov s patentovanými technológiami OptimFlush System (úspora vody), IonPolarization System (fyzikálne zlepšenie kvality vody) a WaterCare System (využitie vlastností vody ako náhrady externých zdrojov energie).

Technológia OFS (OptimFlush System) reprezentuje novú generáciu skutočne úspornej toalety. Konkrétne ide o najúspornejšiu toaletu na svete, ktorá nešetrí len prírodu, ale aj peniaze. Vzhľadom na frekvenciu využívania toaliet sa tak každý ušetrený liter pozitívne prejaví na výslednom vyúčtovaní a toalety SIKO so systémom OFS vám môžu ušetriť až desiatky eur ročne.

Podľa štatistík spláchne jedna osoba priemerne až sedemkrát denne. Štvorčlenná domácnosť tak počas jediného dňa spláchne 28-krát, čo by pri bežnej spotrebe bežných splachovacích systémov znamenalo celkovú spotrebu viac ako 61 300 litrov vody ročne. Napríklad na Slovensku pri aktuálnej cene za vodné a stočné 2,22 eur/m3 tak môže výsledná čiastka len za splachovanie predstavovať vyše 135 eur. S OFS technológiou sa v takomto prípade dá ušetriť takmer 75 eur ročne.

„S OFS systémom sme vystavovali napríklad na veľtrhu vo Frankfurte. Vystavovanú toaletu sme splachovali a to úplne spoľahlivo s 2,5 litrami vody a veľmi dobre len s 1,5 litrom,  povedal na tlačovej konferencii Ondřej Sochor, generálny riaditeľ Swiss Aqua Technologies.

Ďalšie systémy pracujú bez externej energie

Ďalšími produktmi v portfóliu patentovaných inovatívnych výrobkov sú IPS technológie (IonPolarization System) čiže ekologický spôsob úpravy vody pomocou prírodných (fyzikálnych) zákonov. V tomto rade sa dá zakúpiť prietoková trubka KalyxX, ktorá na základe galvanickej úpravy vody úplne bez použitia externého zdroja účinne redukuje výskyt vodného kameňa vo vodovodnom potrubí až o 76 %.

IPS Kalyxx BlueLine.

IPS Kalyxx BlueLine. Zdroj: SIKO

Ďalším produktom s touto technológiou je pracia guľa WashBall zabezpečujúca lepší výsledok prania, úsporu pracieho prášku a ochranu pred vodným kameňom. Jej účinnosť bola úspešne otestovaná aj v USA.

WashBall zaujal pri testoch v USA. Zdroj: SIKO

WashBall zaujal pri testoch v USA. Zdroj: SIKO

WCS (WaterCare System) technológia je súčasťou hlavice tzv. pedikúrnej sprchy. Predná strana hlavice je využiteľná na klasické sprchovanie, zadná strana obsahuje rotujúci brúsny kameň a je navrhnutá na jednoduché, bezpečné a rýchle odstránenie tvrdej pokožky na chodidlách, masáž či peeling.

Sprcha Masayna. Zdroj: SIKO

Sprcha Masayna. Zdroj: SIKO

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.