Návrh slovenského študenta Dávida Juríka z Technickej univerzity vo Zvolene sa dostal medzi 35 najlepších dizajnových návrhov v prestížnej celosvetovej súťaži Electrolux Design Lab 2015. Floud – funkčné sedenie budúcnosti, tak zabojuje o účasť vo finálnej šestke v septembri

Téma trinásteho ročníka dizajnovej súťaže Electrolux Design Lab je Zdravé a šťastné deti a jednotlivé návrhy sú rozdelené do troch oblastí: varenie, starostlivosť o látky a čistý vzduch. Návrh Dávida Juríka, ktorý študuje Interiérový dizajn na Technickej univerzite vo Zvolene, sa týka práve poslednej spomenutej oblasti. Názov inteligentného sedenia budúcnosti, Floud, vychádza z anglického slova Cloud – oblak. Autor sa rozhodol takto pomenovať svoj návrh, pretože tvarom pripomína práve oblak. Zároveň, vďaka použitiu moderných technológií, materiálov a ľahkej konštrukcii, dokáže lietať a prispôsobovať sa potrebám človeka.

Electrolux1_nowat

„Už to nie je len stolička, kreslo alebo posteľ nefunkčne stojaca v miestnosti a zaberajúca miesto, ale plnohodnotný domáci pomocník. Floud absorbuje znečistený vzduch do nafukovacieho vaku z inteligentných polymérov, v ktorom ho filtruje pomocou aerogelových filtrov. Ionyzátorom a UV svetlom neutralizuje pachy, zachytáva prach a ničí všetky organizmy, ktoré škodia nám a našim deťom,“ vysvetľuje Dávid Jurík, semifinalista súťaže Electrolux Design Lab 2015.

Electrolux2_nowat

 Návrhy 30 inovatívnych zariadení a spotrebičov budúcnosti, ktoré sa dostali do semifinále, vyberala odborná porota zostavená z expertov spoločnosti Electrolux. Päť zvyšných návrhov vybrali návštevníci stránky Electrolux Design Lab v online hlasovaní.

Electrolux3_nowat

„Študenti dostali spätnú väzbu od našich odborníkov a nové zadanie, na základe ktorého musia svoje návrhy ďalej rozvíjať. Tak ako vždy, bude veľmi zaujímavé sledovať tento proces, ako aj online komunikáciu so semifinalistami na našej stránke,“ povedal Thomas Johansson, riaditeľ dizajnového oddelenia spoločnosti Electrolux.

Viac informácií ako aj návrhy, ktoré sa dostali do semifinále nájdete na stránke: http://electroluxdesignlab.com/2015/

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.