Nepodceňujte zabezpečenie svojich používateľských účtov.

Portál HNonline.sk zverejnil informáciu, podľa ktorej v posledných dňoch viacerým Slovákom ukradli, resp. sa pokúsili ukradnúť účet na sociálnej sieti Facebook. Dá sa predpokladať, že aktuálne útoky súvisia s nedávnym únikom viac ako 3,2 miliardy emailových adries a ďalších používateľských údajov.

V tejto súvislosti opäť pripomíname naše odporúčania na zabezpečenie používateľských účtov – používajte silné a unikátne heslo v každej službe a aktivujte si verifikáciu v dvoch krokoch. Detaily o tom, čo je to verifikácia v dvoch krokoch a prečo je užitočná, si môžete prečítať v našom podrobnom článku, TU.

Dvojfaktorové overenie vášho účtu masívne zvyšuje bezpečnosť a rozhodne by ste ho mali používať. Treba si však uvedomiť, že ani to nezabezpečí účet na 100 %

Čo odporúčajú odborníci na kyberbezpečnosť?

V podobnom duchu sa nesú aj odporúčania odborníkov na kyberbezpečnosť z Aliter Technologies. Tí tvrdia, že pri správach o únikoch miliónov až miliárd e-mailových adries či hesiel sa každý bežný používateľ zvyčajne spolieha na to, že sa to netýka jeho.

Ak však prídete na to, že naša e-mailová adresa či heslo je v databáze ukradnutých dát, najjednoduchším riešením je okamžitá zmena hesla a pridanie dvojfaktorovej autentifikácie, ktorá dokáže zamedziť útočníkovi prístup do vašich profilov. Viacero používateľov však svoje heslo nechce meniť, pretože ho používa na viacerých účtoch už roky a modifikuje časom len minimálne.

To je podľa odborníkov z Aliteru chyba, heslo by sme totiž z bezpečnostných dôvodov mali meniť minimálne raz za pol roka. Silné a unikátne heslo je kľúčom k zabezpečeniu dát. Takáto kombinácia písmen, znakov a čísel sa však ťažko pamätá, práve preto si ho mnohí používatelia nechcú často meniť. V takýchto prípadoch je vhodné používať kľúčenku na heslá (aplikáciu v PC alebo mobile) a stačí si pamätať heslo k takejto kľúčenke.

Dvojfaktorová autentifikácia je nástroj, ktorý rozširuje tradičné využitie hesla. To znamená, že okrem bežného stupňa overenia cez heslo pridávate ďalší stupeň overenia. Tento druhý faktor pritom môže byť náhodne vygenerovaný kód, ktorý vám príde SMS-kou na mobil a je ho potrebné zadať pri prihlásení. Okrem SMS správy je možné využiť aj alternatívny spôsob prostredníctvom mobilnej aplikácie na to určenej – príkladom je Google Authenticator, ktorý je k dispozícii pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android aj iOS.

S týmto typom zabezpečenia sa môžete zväčša stretnúť pri internet bankingu, nakupovaní, v službách zdravotných poisťovní alebo v ďalších službách, ktoré spracovávajú citlivé údaje. Dvojfaktorovú autentifikáciu však zaviedli už aj sociálne siete, ako napríklad Facebook či Instagram či väčšina komerčných služieb, ktoré využívame na dennej báze. Zabezpečiť si takto môžete svoj Gmail účet, prístup k Apple ID či Microsoft účtu, prihlasovanie na sociálne siete, platby na internete alebo prístup k rôznym ďalším účtom narábajúcimi s vašimi citlivými údajmi.

Zdroj: HNonline.sk, Aliter Technologies, vlastné

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit