Štandardná situácia je tu opäť, vitajte vo svete uniknutých emailov.

Uniklo ich 3,2 miliardy, čo predstavuje jeden z najväčších únikov databáze s týmto typom údajov. Web Free Press Journal s odvolaním na web BGR informoval o tejto masívnej akcii. BGR ju nazval ako matkou všetkých únikov. Len pre úplnosť, hovoríme o uniknutých pároch, teda aj o heslách, ktoré boli k emailovým adresám priradené.

Celkovo sa predpokladá, že je zasiahnutých až 70 % používateľov a to najmä tých, čo používajú Gmail alebo Yahoo Mail.

Najväčšie riziko je v tom, že používatelia mávajú rovnaké heslo platné do ich emailu aj v iných službách. Tí z vás, ktorí majú heslo do emailu iné, ak v iných službách, napríklad Netflix, LinkedIn či napríklad Facebook alebo Instagram. Na to, aby ste zistili, ako si s heslom resp. potenciálnym rizikom stojíte, je najlepšia kontrola cez vašu emailovú adresu.

Využiť môžete buď funkciu Firefox Monitor alebo napríklad kontrolu hesiel v Google Chrome. Ponúka sa aj služba haveibeenpwned.com, ktorá vám po zadaní emailovej adrese vypíše zoznam služieb, ktoré zažili hackerský útok a vaše údaje môžu byť zneužité. V týchto službách odporúčame zmeniť heslo na bezpečnejšie. Avšak to aj v iných, kde ho v kombinácii s emailovou adresou používate.

Zdroj: Free Press Journal

Prečítajte si aj:

Ako zistiť heslo do Wi-Fi na počítači s Windows?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.