Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvé dieťa majú Slovenky v priemere v 27 rokoch.

V rámci 28 krajín Európskej únie sa vek prvorodičiek pohybuje na úrovni 29 rokov. Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat sa postupne posúva vek Európaniek, v ktorom majú prvé dieťa. Ešte v roku 2013 to bolo v priemere o viac ako rok menej.  Najstaršie prvorodičky sú v Taliansku (31 rokov), Španielsku a Luxembursku (30 rokov). Na druhej strane, najskoršie majú prvé dieťa ženy v Bulharsku a Rumunsku (26 rokov) a Litve (27 rokov).

„Na Slovensku sa od roku 2008 výrazne neposunul vek prvorodičiek. Kým v roku 2008 mali ženy prvé dieťa v priemere v 26 rokoch, v roku 2017 to bolo už o rok neskôr. Tento trend ale možno sledovať naprieč všetkými európskymi krajinami, najviac rástol vek prvorodičiek za posledných päť rokov v Estónsku, a to o vyše jedného roka. Najmenej sa to dialo v Českej republike, kde vek prvorodičiek sa dlhodobo pohybuje na úrovni 28 rokov,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

V rámci krajín V4 má Slovensko najnižší vek prvorodičiek. V Poľsku, Maďarsku či Českej republike rodia ženy o rok neskôr oproti nám. Na Slovensku sa v roku 2017 narodilo takmer 58- tisíc detí. Celkovo v rámci EÚ išlo dokopy o 5,075 milióna detí.

„Trendom je, že ženy odkladajú materstvo, čím sa automaticky posúva priemerný vek prvorodičiek. Mnohé z nich v dnešnej dobe riešia ekonomický aspekt materstva. Ženy totiž musia viac zladiť prácu s rodinou ako muži. Na Slovensku sa stará o deti, prípadne sa s nimi učí, a to najmenej hodinu denne, zhruba 35 % žien a 19 % mužov. O chod domácnosti sa stará 77 % žien a 47 % mužov. 6 z 10 žien varí a upratuje najmenej hodinu denne, u mužov je to len každý šiesty,“ doplnila Buchláková.

V prípade slobodných žien a matiek hovoríme o najohrozenejšej skupine, ak sa naskytnú nečakané finančné výdavky. Práve táto skupina žien len s ťažkosťami zvláda finančne utiahnuť mesačné výdavky, ak majú malé dieťa, ktoré je z pohľadu financií najnáročnejšie.