Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovensko ako zdroj technologických talentov pripravených aktívne posilniť spoločné slovensko-izraelské inovačné a start-upové projekty, bolo hlavnou témou konferencie, ktorú v utorok 31. januára 2023 v Tel Avive otvoril štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec.

Podujatie organizované fondom Zero One Hundred sa uskutočnilo v rámci trojdňovej Inovačnej misie Izrael 2023. Misiu pripravili Slovenská asociácia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE), Košice IT Valley a Civitta Slovakia v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v štáte Izrael. Zúčastnilo sa na nej takmer 50 slovenských inovátorov, start-upistov, hi-tec investorov, ale aj zástupcov košickej samosprávy. Na príprave aj priebehu misie sa podieľala Výskumná a inovačná autorita Úradu vlády SR, ktorej generálna riaditeľka Michaela Kršková absolvovala bilaterálne stretnutie so zástupcami Izraelskej inovačnej autority.

Na fóre s názvom Slovensko – potenciál technologických talentov, ktoré sa realizovalo v konferenčnom centre na brehu Stredozemného mora, bolo príležitosťou hovoriť o už realizovaných projektoch na Slovensku, úspech ktorých vynikol vďaka angažovaniu lokálnych technologických talentov. V dvoch diskusiách sa Slovensko prezentovalo s potenciálom jedinečných odborníkov, ktorí v kombinácii s izraelským inovačným ekosystémom môžu priniesť výsledky pre ekonomiky oboch štátov aj v budúcnosti.

„Presadenie sa Slovákov v Izraeli otvára pre Slovensko nové možnosti a dvere do globálnej prvej línie inovátorov,“ zhrnul štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec. 

Súčasťou trojdňovej cesty štátneho tajomníka Petra Šveca v Izraeli boli aj bilaterálne rokovania. Na pôde Ministerstva hospodárstva v Jeruzaleme predstavil formát Slovensko-Izraelskej medzivládnej komisie pre ekonomickú a inovačnú spoluprácu. Na Ministerstve energetiky hovoril Peter Švec o snahe Slovenska diverzifikovať portfólio dodávok plynu po invázii Ruska na Ukrajine, témou boli tiež možnosti dodávok plynu z Izraela. Počas svojej cesty absolvoval aj stretnutie s honorárnym konzulom Slovenska v Betleheme.

Pri návšteve Beer Ševy na juhu Izraela, dynamicky sa rozvíjajúcom centre high-tech priemyslu, navštívili slovenskí inovátori úrad miestnej samosprávy a Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park. Stretli sa so zástupcami start-upových komunít Cyber7 / Tech7. V centre Tel Avivu absolvovali prezentáciu v EIT Hub Israel, ktorý sa zameriava na prepojenie izraelských a európskych inovačných ekosystémov. Navštívili aj Univerzitu Tel Aviv a posledný deň bol venovaný návšteve Start-up Nation Centrály, konferencii na inovačnom festivale DLD a výstave Cyber Tech 2023.

Poďakovanie za profesionálnu podporu pri priebehu inovačnej misie patrí tímu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Izraeli.

Značky: