Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jeseň prináša prísľub lacnejších leteniek aj menej zrušených letov

Z dát* travel-tech spoločnosti Kiwi.com vyplýva, že počet slovenských cestovateľov sa počas letných prázdnin viac ako strojnásobil, a to nielen v porovnaní s minulým rokom, ale aj v porovnaní s obdobím pred vypuknutím pandémie. Najobľúbenejšími turistickými destináciami Slovákov zostali európske metropoly na čele s Londýnom, Rímom a Mallorcou, kde cestovatelia strávili v priemere 4 dni.

„Pozitívnou správou pre cestovný ruch bol opätovný nárast letných rezervácií, ktorý trojnásobne prekonal minuloročnú úroveň,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience Kiwi.com, a dodáva, že najsilnejším obdobím bol tretí júnový týždeň. Väčšina (66,35 %) Slovákov odlieta z viedenského letiska, približne pätina (22,5 %) z Bratislavy a 10,71 % z Košíc.

Vlani aj tento rok viac ako dve tretiny ciest Slovákov tvorili virtuálne prepojené lety. Unikátny algoritmus Virtual Interlining od Kiwi.com totiž umožňuje prepájať lety aerolínií, ktoré nenadviazali vzájomnú komerčnú spoluprácu, vďaka čomu môžu vznikať jedinečné cestovné itineráre.  Toto leto tvorili virtuálne prepojené lety 69,7 % všetkých rezervácií, pričom vlani to bolo 77,1 %.

„Domnievame sa, že tento veľký podiel virtuálne prepojených letov v minulom roku súvisel s riedkou leteckou sieťou a nedostatkom priamych letov. S postupným oživovaním leteckého priemyslu sa znížil podiel virtuálne prepojených letov,“ uviedla Dočkalová.

V porovnaní s minulým rokom boli priemerné ceny leteniek približne o 30 % vyššie, ale stále nedosahovali úroveň spred pandémie – boli o 8,65 % nižšie než v roku 2019. V porovnaní s minulým rokom sa predĺžil aj čas medzi rezerváciou letenky a odletom. Kým vlani si Slováci kupovali letenky v priemere 26,5 dňa pred odletom, toto leto sa časový odstup predĺžil na takmer 40 dní.

Jeseň prináša lacnejšie letenky

Chuť Slovákov cestovať neklesá ani na jeseň, o čom svedčí aj aktuálny počet rezervácií, ktorý je trojnásobný v porovnaní s minulou jeseňou. Najčastejšími destináciami sú opäť Španielsko, Taliansko, Veľká Británia, Grécko a Portugalsko. Jesennú vlnu cestovania posilňujú aj klesajúce ceny leteniek. „Na základe historických dát môžeme očakávať, že na jeseň budú letenky lacnejšie. Dôvodom je nielen koniec hlavnej sezóny, ale aj to, že aerolínie takto zvyšujú svoje finančné zásoby pred zimou,“ dodáva Dočkalová.

Už teraz sú k dispozícii jesenné letenky za desiatky eur. Cestovatelia môžu v októbri vyraziť napríklad z Viedne do Milána za 23 eur alebo z Viedne do Dublinu za 27 eur**.

*Dáta Kiwi.com sa vzťahujú na slovenské rezervácie za obdobie od 1. januára do 1. septembra 2022 na cesty uskutočnené medzi 1. júnom a 1. septembrom 2022 s odletom zo Slovenska a Rakúska. 

**Ceny sú aktuálne k 14. septembru 2022. Viac ponúk letov nájdete tu

Značky: