Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na interaktívnom portáli Návody.Digital si po spustení aplikácie budú môcť občania len cez pár klikov požiadať o voličský preukaz na voľbu mimo svojho trvalého bydliska. V priebehu pár minút si vygenerujú žiadosť, ktorú následne odošlú obci alebo mestu, v ktorom majú svoj trvalý pobyt.

Účasť vo voľbách chce Slovensko.Digital zjednodušiť aj Slovákom, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Vyplnením jednoduchého formulára si priamo na Návody.Digital vygenerujú žiadosť, ktorí musia v prípade, že nemajú trvalý pobyt na území SR, doručiť na Ministerstvo vnútra. Ak majú Slováci v zahraničí trvalý pobyt na území Slovenska, musia žiadosť poslať svojej obci alebo mestu.
“Aplikácie, ktoré zjednodušujú proces žiadosti o voličský preukaz pre množstvo ľudí, pripravujeme od roku 2015. O moderný, jednoduchý a užívateľsky príjemný spôsob požiadania o voličský preukaz alebo o žiadosť o voľbu poštou zo zahraničia je vždy mimoriadny záujem zo strany občanov. Veríme, že aj takéto jednoduché riešenia pomôžu množstvu občanov zúčastniť sa volieb do Národnej rady SR,” za Slovensko.Digital hovorí Ján Suchal.

Obe aplikácie budú používateľom dostupné už v najbližších týždňoch.

Interaktívny portál Návody.Digital, ktorý pripravilo občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s dobrovoľníkmi zo širokej IT komunity, ponúka prehľadné návody a postupy ako vybaviť úradné záležitosti (napríklad prepis auta, založenie s.r.o. či povinnosti pri strate dokladov) elektronicky. Pre každú situáciu je pripravený zrozumiteľný návod, ako má občan postupovať, čo má ktorému úradu poslať a aké sú lehoty na vybavenie jeho žiadosti. Všetky uverejnené informácie sú overené po právnej a odbornej stránke. Po registrácií na portál si bude užívateľ môcť odškrtávať splnené úlohy a bude tiež vždy vedieť, aké kroky musí ešte urobiť.

Aktuálne pomáha portál občanom elektronicky vyriešiť 16 životných situácií. V budúcnosti pribudnú ďalšie návody, ako vyriešiť životné situácie elektronicky. “Pri tvorbe návodov spolupracujeme s renomovanými odborníkmi z danej sféry, napríklad pri príprave návodov z ekonomickej sféry spolupracujeme so spoločnosťou KROS. Na portáli sa však spolupodieľajú viaceré spoločnosti, rovnako ako aj marketingoví špecialisti či odborníci na UX,” za Slovensko.Digital dodáva Hana Benediktová.

Projekt ‘Aj Ty si Slovensko.Digital’ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Značky: