Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri novelizovaní zákona o obchodnom registri spred dvoch rokov musia firmy, ktoré boli zapísané do obchodného registra pred októbrom 2020, zapísať identifikačné údaje do Obchodného registra a to do konca septembra 2022.

Hoci rezort spravodlivosti vyplnil údaje pre niektoré firmy automaticky, ostalo ešte množstvo firiem, ktoré túto povinnosť musia do 30. septembra splniť sami.

Občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s komunitou dobrovoľníkov spustilo jednoduchú webovú aplikáciu, ktorá spoločníkom firiem, ktorých sa povinnosť zapísať identifikačné údaje do obchodného registra týka, tento proces zjednoduší.

Priamo v aplikácii si môžu spoločníci firiem overiť, či sa ich táto povinnosť týka a ak áno, pomôže im s procesom zápisu údajov do Obchodného registra.

“Ešte stále je množstvo firiem, ktoré budú túto povinnosť riešiť na poslednú chvíľu a práve pre nich je náš návod veľmi užitočný. Celý proces je zadarmo a trvá len zlomok času oproti tomu, ak by človek tento zápis robil len s využitím štátnych elektronických služieb. Stačí len spustiť jednoduchý interaktívny návod, ktorý človeka prevedie celým procesom. Aplikácia, ktorá je jeho súčasťou, pomôže aj s vytvorením prílohy, ktorú je treba pri podaní cez slovensko.sk priložiť,” vysvetľuje Ján Suchal zo Slovensko.Digital.

V minulosti pripravilo občianske združenie napríklad aj aplikáciu Voľby.Digital, ktorá uľahčila vygenerovanie voličského preukazu pre voľbu mimo trvalého bydliska alebo aplikáciu Priznanie.Digital, ktorá pomáha živnostníkom pripraviť daňové priznanie. Na portáli Návody.Digital nájdu užívatelia viac ako dvadsať návodov na zjednodušenie vybavovania rôznych životných situácií online.

“Našimi návodmi a aplikáciami sa snažíme občanom uľahčiť zvládnutie byrokracie, ktorá je spojená s vybavovaním úradných záležitostí online. Návody.Digital sú komunitný projekt, aj vďaka pomoci dobrovoľníkov ukazujeme štátu, ako by mali štátne elektronické služby vyzerať a fungovať. Pri tvorbe nám pomohla aktívna spolupráca zo strany Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Chceme poďakovať ľuďom z firmy Anasoft, vďaka ktorým sme mohli všetko potrebné testovať priamo na prostredí slovensko.sk a Ministerstvu spravodlivosti SR,” dodáva Suchal.

Návod s aplikáciou na zápis identifikačných údajov

Táto aktivita je realizovaná v rámci projektu ‚Slovensko.Digital pomáha aj podnikateľom‘, ktorý je podporený z Fondu SK-NIC, správca domény .sk

Značky: