Dnes sa mali pôvodne začať Majstrovstvá Európy vo futbale prvým zápasom. Táto udalosť sa o rok posunula, ale nemecký časopis Connect sa rozhodol usporiadať vlastný „turnaj“ a porovnať 94 európskych sietí v 28 krajinách s potvrdenou či potenciálnou účasťou krajín na futbalovom šampionáte.

Výsledky prezentovali v podrobnom článku

AKO TEST PREBIEHAL?

Tento nezávislý prieskum realizoval samotný časopis connect s organizáciou umlaut. Pravidelne detailne mapujú kvalitu sietí v Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku či ďalších krajinách, ale tento rok sa rozhodli urobiť špeciálny prieskum s metódou využitia crowdsourcingu, ktorú umlaut (predtým P3) často využíva aj vo svojich nezávislých testoch operátorov. Ako redaktori uvádzajú, toto nie je detailný plnohodnotný test sietí, aký realizujú počas roka, ale je to zaujímavé porovnanie kvality sietí s využitím podobnej sprísnenej metodiky. Test metódou crowdsourcingu prebiehal 24 týždňov (od polovice októbra 2019 do marca 2020) a hodnotené boli tri hlavné kategórie (pokrytie, rýchlosti, odozva). Prieskum prebiehal bez priamej účasti operátorov, všetci sa dozvedeli výsledky až po zverejnení článku. Všetky podrobnosti nájdete priamo v jeho závere.

ABSOLÚTNI VÍŤAZI A TOP5 KRAJÍN

Prieskum sa sústredí na viaceré dôležité aspekty a operátori sa podľa očakávaní pohybujú na podobných pozíciách ako pri plných testoch. Medzi TOP5 sietí v turnaji boli zaradené Telia Sweden, Vodafone Netherlands, Swisscom Switzerland, T-Mobile Netherlands, A1 Austria. Slovak Telekom obsadil 11. miesto a vyšiel najlepšie zo slovenských operátorov.

Redakcia časopisu connect pripravila aj hodnotenie krajín, ktoré funguje tak, že boli vyhodnotené výsledky všetkých zúčastnených operátorov. V tom smere sa ukazujú silné i slabé stránky zúčastnených operátorov za krajinu – na celkový silný výsledok sa museli poskladať viacerí operátori súbežne. Redakcia si uvedomuje aj rozdiely v geografii krajín: zatiaľ čo Holandsko je skôr plochá krajina, ostatné krajiny už majú náročnejší reliéf vrátane Slovenska. TOP5 Európy vyzerá nasledovne:

  1. Holandsko
  2. Severné Macedónsko
  3. Rakúsko
  4. Švajčiarsko
  5. Slovensko

AKO SA DARILO SLOVENSKÝM OPERÁTOROM?

Za Slovensko boli do testu zahrnuté tri siete: Slovak Telekom, Orange a O2. Slovak Telekom obsadil 11. miesto a je najlepší zo slovenských operátorov. Ďalšia dvojica slovenských operátorov skončila na 21., resp. 28. mieste. Spoločnými výsledkami táto trojica dokázala posunúť Slovensko do top skupiny krajín operátorov ako Holandsko a Švajčiarsko.

„Som veľmi rád, že tento prieskum objednaný a realizovaný nezávislým médiom opäť ukázal silné výsledky pre mobilné siete Slovak Telekomu. Je to ďalší dôkaz, že môžeme porovnávať vysokú kvalitu našich sietí s inými špičkovými sieťami v Európe ako operátor a zároveň aj ako krajina, pretože Slovensko získalo celkovo piate miesto na čele s vynikajúcimi sieťami Telekomu. Toto bol takmer polročný test založený na metóde crowdsourcingových dát zbieraných z koncových zariadení zákazníkov a predviedol dobrý pohľad na ďalšie funkcie sietí. Výsledok berieme ako opätovné potvrdenie, že sme na správnej ceste a zákazníkom poskytujeme špičkovú zákaznícku skúsenosť vďaka excelentnej kvalite sietí,“ dodal k výsledkom Branimir Maric, riaditeľ technológií a IT spoločnosti Slovak Telekom.

SKVELÉ SPRÁVY PRE DEUTSCHE TELEKOM

Veľmi dobré výsledky v teste zaznamenala celá skupina Deutsche Telekom: holandský T-Mobile je na 4. mieste, T-Mobile v Severnom Macedónsku na 8. mieste, Magenta Telekom v Rakúsku na 10. mieste. Jedenáste miesto má dvoch držiteľov: Slovak Telekom a Telekom Hungary. Na 16. mieste je český T-Mobile a prvú dvadsiatku uzatvára Hrvatski Telekom. V praxi obsadila Skupina Deutsche Telekom až sedem miest v TOP20.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.