Najnovšia flotila reštauračných vozňov bude nasadená na vlaky s číslami R 6xx na trase Košice – Bratislava a späť. Nové vozne pritom vzniknú modernizáciou starších reštauračných vozňov kompletnou modernizáciou interiéru aj exteriéru

Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, do ktorej sa zabudovali aj nové kuchynské spotrebiče

Štandard stravovacích služieb vo vlakoch sa posunie vyššie. Počas roka 2022 Železničná spoločnosť nasadí 6 nových vozňov a budú tu podávané jedná inšpirované svetovou gastronómiou. Ide o reštauračné vozne WRmz 88-90.

V súčasnosti prebieha zásadná modernizácia interiéru pôvodných reštauračných vozňov, ktoré boli vyrobené ešte v roku 1988. Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, vybavenia kuchyne, ale aj výmeny interiérových dverí, podláh, WC bunky, opravy klimatizácie, centrálneho zdroja energie, informačného a komunikačného systému, či vodného hospodárstva. Vo vozňoch  sú osadené nové sedadlá, zabudované nové kuchynské spotrebiče a informačné systémy.

Nové reštauračné vozne zvýšia komfort pre cestujúcu verejnosť, ako aj pre potreby personálu kuchyne a obsluhZdroj: zssk
Nové reštauračné vozne zvýšia komfort pre cestujúcu verejnosť, ako aj pre potreby personálu kuchyne a obsluh

Modernizované reštauračné vozne budú radené do vlakov R 6xx na trati Košice – Bratislava. Čaká vás atraktívna ponuka jedál a nápojov obohatené o čerstvé studené šaláty, osviežujúce limonády a trendové snack menu s novými dresingami a omáčkami inšpirovanými svetovou gastronómiou. Do ponuky bolo zaradené taktiež grass-fedové mäso a ďalšie vegánske jedlá. Dodávateľ cateringových služieb WGS pripravil aj špeciálne raňajkové menu a jesennú ponuku jedál.

Technické parametre vozňa WRmz 88-90:

  • štvornápravový klimatizovaný reštauračný vozeň osobnej dopravy
  • určený na prevádzku vo vnútroštátnej a v medzinárodnej diaľkovej doprave na elektrifikovaných a neelektrifikovaných železničných tratiach s rozchodom 1435 mm pri možnej maximálnej rýchlosti až do 200 km/h
  • spĺňa požiadavky technických špecifikácií interoperability
  • vnútorný priestor vozňa (mimo nástupného priestoru a WC) je členený na priestor pre cestujúcich, bar a kuchyňu
  • vyrobený firmou SGP Simmering v roku 1988

Prvý reštauračný vozeň na trati Bratislava – Košice je už v prevádzke. Občerstvenie v jeho modernom priestore si cez víkend môžete vychutnať v sobotňajších rýchlikoch R 604, R 611 a v nedeľňajších rýchlikoch R 600 a 607. Následne bude počas budúceho týždňa radený v týchto vlakoch:

  • 11.10. – R 606 / R 613
  • 12.10. – R 602 / R 609
  • 13.10. – RR 1763 / R 604 / R 611
  • 14.10. – R 600 / R 607
  • 15.10. – R 606 / R 613
  • 16.10. – R 602 / R 609
  • 17.10. – R 604 / R 611
  • Vo vozňoch sú okrem nových sedadiel aj nové informačné systémy, výmenené interiérové dvere, podláhy, WC bunky, opravené klimatizácie, centrálny zdroj energie a pod
  • Milovníci streetfoodu sa potešia šťavnatými burgrami s trhaným mäsom a z čerstvých surovín
  • V ponuke jedál reštauračných vozňov sú aj chutné vegánske jedlá

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.