Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až 15-tisíc eur sa podarilo vyzbierať novému mobilnému operátorovi za necelý deň od spustenia možnosti rezervácie vybraného čísla na jeho webstránke. 4ka celú sumu venuje na výzvy ľudí v núdzi na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk.

Na webstránke 4ka.sk si zákazníci môžu rezervovať čísla podľa vlastného výberu. Vyskladať si ich môžu napríklad zo svojho dátumu narodenia, zvoliť si ľahko zapamätateľnú kombináciu či takzvané VIP číslo. Zaplatia zaň od štyroch do 44 eur.

Táto možnosť potenciálnych zákazníkov zjavne zaujala, za necelý deň od jej spustenia si to svoje číslo vybralo až 900 zákazníkov. Keďže operátor celú sumu venuje ľuďom v núdzi, pod vybranými výzvami na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk pribudne viac ako 15-tisíc eur.

„S projektom ĽudiaĽuďom.sk spolupracuje SWAN od jeho štartu a viackrát sme prostredníctvom neho podporili tých, ktorí to veľmi potrebujú. Keďže 4ka je operátor pre ľudí, rozhodli sme sa, že celý výťažok z predaja bonusových čísel venujeme na charitu. Vybrali sme spolu s predstaviteľmi neziskovej organizácie štyri výzvy, medzi ktoré získanú sumu rovnomerne rozdelíme,“ hovorí výkonný riaditeľ SWAN, a.s., Martin Mosný.

Darcovský portál za štyri roky prevádzky sprostredkoval už viac ako milión a štvrť eur od takmer 29-tisíc darcov. Drvivá väčšina z nich však boli jednotlivci, aj preto si prevádzkovatelia cenia nové partnerstvo so silnou firmou.

„Keď sa o ponuke 4ky dozvedela pani Gáliková, babička, ktorá sa stará o svoju vnučku, pretože jej rodičia dali prednosť drogám, od dojatia sa rozplakala. Suma, ktorú sa nám spoločne so štvrtým mobilným operátorom podarilo získať za niekoľko hodín, je úžasným úspechom. S vedením 4ky už dnes rokujeme aj o spolupráci v budúcom roku a verím, že prinesieme pomoc do mnohých ďalších rodín či organizácií. Azda neprezradím priveľa, keď poviem, že určite pôjde aj o podporu talentov na Slovensku,“ dodáva riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o., Roland Kyška.

Služby nového mobilného operátora sú dostupné od pondelka 5. októbra na 1500 pobočkách Slovenskej pošty. 4ka sa snaží zaujať bezkonkurenčne nízkymi cenami – za minútu hovoru, SMS a 1 MB dát na Slovensku aj v celej Európskej únii zaplatia zákazníci 4 centy. V prvej fáze operátor ponúka len predplatné karty.

Výzvy a príbehy, ktoré podporí 4ka výťažkom z predaja VIP čísel:

Bojovník Martinkowww.ludialudom.sk/martinko

Martinko Kupec sa narodil ako zdravý chlapček. Keď mal dva a pol roka, na bežnej prehliadke u detského lekára zistili, že sa nevyvíja tak, ako by sa mal. Po sérii náročných vyšetrení prišla pre Martinkových rodičov tvrdá rana v podobe diagnózy, na ktorú neexistuje liek.

Martinko trpí Luis Barovej syndrómom, čo je mutácia DNA. Pri tejto ojedinelej chorobe nesmie podstúpiť žiadne röntgenové vyšetrenie, ožarovanie ani chemoterapiu. Martinko navyše trpí imunodeficitom, čiže nesmie chodiť na slnko, ktoré by mu mohlo naštartovať leukémiu, ani do spoločnosti. Aj obyčajná nádcha by preňho totiž mohla znamenať riziko smrti. Nikto nevie, koľko času mu ostáva, no jeho mamina sa rozhodla bojovať do poslednej chvíle! „Ja si Martinka nedám, kým budem dýchať!“ Deväťročný chlapček je na Slovensku jediný s touto chorobou. Martinkovi veľmi pomáhajú rehabilitácie, ktoré sú finančne nákladné. Malého bojovníka môžete podporiť tu.

Statočná babičkawww.ludialudom.sk/galikova

Ranné vítanie slnka, maľovanie kamienkov pri Dunaji či počúvanie vtáčikov. To sú aktivity, ktoré Karolínku robia šťastnou. Žije sama s babičkou vo veľmi skromných podmienkach. Ich život komplikuje nielen strach z finančných problémov, ale aj babičkine zdravotné tažkosti.

Beatric Gáliková je dôchodkyňa, ktorá by si už zaslúžila odpočinok. Na rozdiel od svojich rovesníčok však oddychovať nemôže. Sama totiž vychováva svoju vnučku Kajku, ktorej rodičia dali prednosť drogám. Karolínka tiež nežije ako jej kamarátky v škole. Bojí sa o babičku, ktorá trpí zdravotnými problémami a namiesto drahého tabletu sa teší, keď si môže privstať a pozrieť si východ slnka. Babičke Beatric zase okrem náročnej finančnej situácie nedá spávať ani budúcnosť jej vnučky. „Nemôžem to vzdať, lebo musím svoju princezničku vychovať.“ Veď okrem nej nemá nikoho. Skromnej dvojčlennej rodinke môžete pomôcť tu.

Jarkov sen o klarinetewww.ludialudom.sk/jarko

V Jarkovi sa skrýva obrovský talent. Už ako malému chlapcovi mu učatrili ladné tóny klarinetu. Keďže pochádza zo sociálne slabých pomerov, hra na skutočnom hudobnom nástroji bola preňho len snom, ktorého sa nevzdáva a šťastie skúša na Konzervatóriu v Bratislave.

Keď si Jarkovi rodičia našli v schránke list z Konzervatória v Bratislave, že ich syna prijali, nikto sa tomu nečudoval. Už dávno vedeli, že im doma vyrastá neobyčajný talent. Rodičov však trápila iná otázka. Z čoho kúpiť Jarkovi klarinet? Obaja pracujú, no majú ešte ďalšie dve deti a takýto veľký výdavok si dovoliť jednoducho nemôžu. Organizácia Divé maky, ktorá pracuje s talentovanými deťmi zo sociálne slabých skupín, zaregistrovala Jarkovi výzvu na pomoc so splnením jeho sna. Ak chce v štúdiu na konzervatóriu pokračovať, potrebuje vlastný klarinet. „Chce ďalej hrávať a zlepšovať sa. Najradšej hrá Bacha.“ Bola by veľká škoda, ak by svoj talent nemohol rozvýjať. Pomôcť mu môžete tu.

Svetielko pre deti www.ludialudom.sk/svetielko

Na Slovensku je obrovské množstvo detí, ktoré by mali bez odborných terapeutických rehabilitácií a cvičení veľmi ťažký život. Práve vďaka nim sa im spevňuje telíčko. Občianske združenie    Viera – láska – nádej otvára nové centrum pre hendikepované deti na západnom Slovensku. Chýbajú im však potrebné financie.

Fungujúce regeneračno-terapeutické centrá sú beznádejne obsadené a detí, ktoré ich nutne pre svoj život potrebujú, stále neubúda. Vďaka náročným cvičeniam, ktoré sú pre deti mnohokrát veľmi bolestivé, majú nádej na zotavenie. Pomáhajú im nielen spevniť ochabnuté svaly, ale aj učiť sa sedieť, štvornožkovať, ba dokonca aj chodiť po vlastných nožičkách. V Bratislave práve teraz jedno nové centrum vzniká. Pod palcom ho má združenie Viera – láska – nádej, ktoré prevádzkuje už dve takéto centrá na Slovensku. „Priestor, ktorý sme získali do dlhodobého prenájmu, si vyžaduje nutné úpravy, ktoré sú finančne veľmi nákladné.“ Pomôcť novému centru pre hendikepované deti môžete tu.