Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jeden z medzinárodných záujemcov o poskytovanie služby výberu mýta na Slovensku, taliansky Telepass, je už vo fáze tesne pred podpisom zmluvy o budúcej zmluve s NDS.

Bude tak prvým plnohodnotným EETS poskytovateľom na Slovensku. Hneď, ako sa implementácia tohto poskytovateľa sprocesuje v plnej miere, dopravcovia, ktorí od Telepassu majú palubnú jednotku na platenie mýta v iných krajinách, budú môcť túto jednotku využívať už aj na cestu naprieč Slovenskom. Portfólio poskytovateľov, z ktorých si budú môcť dopravcovia vybrať, však bude širšie. Plnú dokumentáciu už okrem Telepassu predložil aj český Eurowag.

Slovensko sa zapojí do systému Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS) naplno v priebehu budúceho roka. Okrem Telepassu a Eurowagu už prejavili záujem aj ďalší veľkí hráči na európskom mýtnom trhu, a to český ITIS Holding, nemeckí Toll4Europe a Tolltickets či francúzsky TotalEnergies.

EETS poskytovatelia budú popri národnom poskytovateľovi vyberať mýto pre štát, avšak za výrazne výhodnejších podmienok, ako to fungovalo doteraz. Jedným z najdôležitejších faktorov je, že ich provízia bude nižšia. Druhým prínosom EETS bude zvýšenie konkurencie na mýtnom trhu Slovenska. Keďže mýto bude vyberať viacero poskytovateľov EETS, prinesie to na trh súťaž, ktorá prirodzene bude tlačiť týchto poskytovateľov k zlepšovaniu svojich služieb.

Z celoštátneho a celoeurópskeho hľadiska je však najväčšou výhodou EETS „bezhraničnosť“. Palubné jednotky EETS poskytovateľov totiž fungujú naprieč viacerými európskymi krajinami, čo značne znižuje starosti dopravcov s vymieňaním týchto jednotiek na hraniciach.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.