Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vysokoškolák zaplatí za jednu učebnicu dvadsať až tridsať eur. V priemere čerpá informácie počas jedného semestra zo šiestich zdrojov.

Ďalších dvanásť zdrojov potrebuje pri písaní seminárnej práce. Vyplýva to z prieskumu slovenského startupu Ineduco. Študenti vďaka nemu odteraz okrem času ušetria desiatky eur ročne. Spoločnosť totiž predstavuje novú digitálnu knižnicu. V jednej aplikácii nájdu viac ako 50-tisíc e-kníh, článkov a odborných titulov. Za myšlienkou stoja Alexander Světlík a Ivan Fratrič, ktorých cieľom je poskytnúť efektívny prístup k učebným materiálom. Ineduco získalo investíciu vo výške pol milióna eur od slovenského fondu Zero Gravity Capital, ktorý spadá do skupiny Zero One Hundred.

Študenti si prostredníctvom streamovania kníh môžu požičať učebnice online alebo ich priamo vlastniť. Nemusia už chodiť do kamenných knižníc ani si kupovať drahé knihy. Stačí sa zaregistrovať, zaplatiť mesačný poplatok dvanásť eur, čo je priemerná cena jednej knihy alebo veľkej pizze, a čerpať neobmedzené množstvo informácií. Pri ročnom predplatnom môže študent využívať služby až dva mesiace zadarmo alebo flexibilný mesačný plán. Ide o limitovanú ponuku. Ineduco poskytne vysokoškolákom viac ako 50 000 e-kníh rozdelených do 100 kategórií.

Chceme zlepšovať akademické prostredie. Nadviazali sme partnerstvá s desiatkami popredných vydavateľstiev a univerzít, ktoré prostredníctvom Ineduco zverejnili knihy online. Každý mesiac budeme pridávať nové tituly a funkcie aj na základe spätnej väzby a dopytu študentov,“ uvádza Alexander Světlík, spoluzakladateľ startupu Ineduco. Spolu s Ivanom Fratričom dostali nápad vytvoriť streamovaciu platformu na požičiavanie kníh online ešte počas štúdia na vysokej škole. 

Chýbala im efektívna neobmedzená dostupnosť knižných titulov a relevantných zdrojov. „Na vysokých školách to roky funguje rovnako. Študenti si knihy požičiavali v knižniciach alebo si online publikácie kupovali. Keď ich už nepotrebovali, predali ich a poslali materiály do obehu alebo im zapadli prachom doma na policiach,“ uvádza Fratrič. 

Pol milióna od slovenského investora

Startup získal investíciu na svoj štart vo výške pol milióna eur od slovenského investora.

Ineduco je disruptívny startup so zapálenými zakladateľmi, ktorých misia je demokratizovať a digitalizovať publikačný trh. Ich riešenie má ambíciu zásadne zmeniť prístup ľudí k obsahu odborných publikácií a akademickej literatúry. Využíva pritom dátovú agregáciu a analytiku pre autorov a čitateľov, vďaka čomu dokáže zlepšiť ich interakcie a konzumovaný obsah. To všetko dostanú s ľahko škálovateľným obchodným modelom a dostupnou cenou, hovorí Adam Ďurica, investor fondu Zero Gravity Capital, ktorý patrí do skupiny Zero One Hundred.

Príjem pre poskytovateľov obsahu 

Ineduco nezabúda ani na poskytovateľov obsahu. Služba priamo poskytuje finančné prostriedky vydavateľom za každé prečítanie e-knihy a redukuje pomer pirátsky šírených diel pomocou webovej čítačky. „Sme si vedomí tohto problému, a preto sme vytvorili model, ktorý zachová príjmy a zároveň ponúkne našim používateľom množstvo kvalitného obsahu za nízku cenu,“ uzatvára Fratrič.

Značky: