Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prostredníctvom spoločnosti eBay, najznámejšej online predajnej sieni na svete, ponúka svoj tovar už 4 100 obchodníkov zo Slovenska. Počet zverejnených položiek od týchto predajcov sa medziročne zvýšil o 8 % a celkový počet slovenských predajcov o 12 %.

Vlani slovenskí obchodníci predali cez eBay  353 tisíc kusov výrobkov zákazníkom po celom svete. V roku 2021 presahuje počet predaných kusov už 126 tisíc. Naopak, nakúpili slovenskí kupujúci v roku 2020  cez eBay viac než 49 000 položiek. Spoločnosť teraz ďalej upevňuje svoju pozíciu na Slovensku. V rámci tejto snahy predstavila program na podporu predávajúcich firiem Business Scaling Program.

V roku 2020 predávali slovenskí obchodníci cez eBay hlavne výrobky ako automobilové súčiastky, elektroniku, oblečenie a módne kúsky a tovar z kategórii podnikanie a priemysel, zberateľské predmety, či dom a záhrada. Až 21 % z predaného tovaru od slovenských obchodníkov putovalo do Nemecka. Približne 18 % tovaru bolo objednaného do Veľkej Británie a 16 % do USA.  Nakupujúci z Francúzska tvorili 9 % a Talianom bolo predaných 7 % tovaru slovenskými predajcami v roku 2020.

Slováci si v minulom roku na Ebay nakúpili viac než 49 000 položiek. Najviac nakupovali z krajín Litva, Rusko, Izrael, Lotyšsko, Slovensko, Bulharsko a Maďarsko. Tovar najčastejšie vyberali z kategórií zberateľské kúsky, elektronika, doplnky, móda, domov a záhrada a ďalšie lifestylové produkty. Podobne ako Slováci, elektroniku, zberateľské kúsky, módu produkty k domu a do záhrady a rôzne diely či autosúčiastky boli populárne aj v Českej republike.

Slovensko je v regióne strednej Európy jedným z trhov s vysokým potenciálom  a rastúcou aktivitou predajcov aj kupujúcich. Napríklad počet miestnych obchodníkov na portáli eBay sa medziročne zvýšil o 12%. V susedných krajinách pozorujeme ešte vyššiu mieru rastu. V Českej republike je v súčasnosti takmer dvakrát toľko predajcov, ktorí v roku 2020 predali 1 milión položiek na eBay. Sme presvedčení aj o dobrých predpokladoch slovenských malých a stredných podnikov, najmä pokiaľ ide o exportné kategórie s vysokým dopytom, ako sú automobilové súčiastky, elektronika, móda, podnikanie a priemysel a zberateľské predmety. Naším cieľom je podporovať nových miestnych predajcov prichádzajúcich na eBay a pomáhať im  využiť  ich plný potenciál. Z toho dôvodu predstavíme  náš špeciálny program na podporu, na našom druhom webinári, ktorý sa uskutoční už 10. júna,”  hovorí Ilya Kretov, generálny riaditeľ pre eBay na globálnych rozvíjajúcich sa trhoch.

eBay podporuje obchodníkov v regióne a uvádza prvý webinár pre slovenských predajcov v Českej republike

Spoločnosť v súčasnej dobe operuje na viac než 190 trhoch, zaznamenáva viac ako 187 miliónov kupujúcich a 20 miliónov predajcov. Za prvý štvrťrok tohto roku spoločnosť eBay globálne utržila 3 miliardy dolárov a hrubý objem tovaru (GMV) činil 27,5 miliardy dolárov. Firma posilňuje svoju prítomnosť v Európe a vďaka rastúcemu potenciálu českého trhu pripravila v Českej republike pre tunajších obchodníkov webinár, ktorý sa bude konať 10. júna 2021 o 9:00. Vystúpi na ňom napríklad Marek Bušek, Business Development Manager pre strednú a východnú Európu v logistickej spoločnosti DPD. Účastníkom budú v prvom rade predstavené príležitosti, ktoré eBay ponúka pre globálny rast podnikania. Následne sa budú môcť prihlásiť do jeho bezplatného programu pre firemný rast. Odborníci eBay im v rámci tohto programu poskytnú osobné odborné poradenstvo pri zahájení obchodnej aktivity na platforme a podelia sa s nimi o tipy, ako tovar úspešne predávať. Účastníci webináru sa môžu zaregistrovať na tomto  odkaze.

Značky: