Mesto Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft spustia tento piatok (7. 9. 2018) novú službu zdieľaných bicyklov – Slovnaft BAjk, čím sa Bratislava zaradí k európskym metropolám, kde je bikesharing bežnou súčasťou verejnej dopravy. 

My sme sa dnes boli pozrieť na to, ako bude táto služba fungovať, koľko bude stáť a samozrejme aj na to, aké bicykle sú v ponuke a ako sa na nich jazdí. Vo viacerých častiach Bratislavy je aktuálne rozmiestnených množstvo stanovíšť (dokovacie stanice), kde si budete môcť bicykle prevziať, ale aj odovzdať. V pilotnom programe bude dostupných 550 bicyklov. Toto číslo bude, samozrejme, narastať a bicyklov pribúdať. Záleží to však aj od toho, ako sa bikesharing ujme u ľudí, a aký bude o bicykle záujem. Bicykle (dokovacie stanice) sú rozmiestnené strategicky, teda pri frekventovaných zastávkach MHD a v miestach, kde je najväčšia koncentrácia ľudí (mapu jednotlivých staníc nájdete > TU).

„Bikesharing je sieť staníc s bicyklami určenými na požičanie, pričom na jednej stanici si bicykel požičiate a na inej zase jednoducho vrátite. Vďaka Slovnaft Bajku môžete teraz po Bratislave jazdiť rýchlo, pohodlne a cenovo výhodne. K dispozícii máte až 550 bajkov na dokovacích staniciach v Starom Meste, Petržalke, Novom Meste a Ružinove.“

 Bicykle z tejto služby spoznáte okamžite. Ide o žlté mestské bicykle s rámom v dámskom prevedení. Váha bicykla je 17 kg a nechýba mu ani systém prehadzovania rýchlostí. V tomto prípade sú to 3 rýchlosti, ale mohlo by ich byť viac – do kopca to nebude vždy jednoduché. V zásade je však jazda pohodová a príjemná. Brzdy sú bubnové, fungujú dobre, ale prijali by sme, keby boli o niečo intenzívnejšie. Samozrejmosťou je nastaviteľné sedadlo, zvonček, stojan a blatníky, aby sa predišlo znečisteniu oblečenia používateľa. Bicykle majú pohodlné kožené sedadlá a pred volantom košík na menšiu tašku.

V prednej časti sa nachádza aj celý systém ovládania. Ten je založený na malom displeji a numerickej klávesnici s aktivačným tlačidlom. Ak si chcete bicykel vziať, aktivujete systém tlačidlom „power“, zadáte váš 8 ciferný kód a potvrdíte tlačidlom – OK. Následne odpojíte zámok, vytiahnete bicykel, zámok zapojíte bezpečne do rámu bicykla a môžete vyraziť. Bicykel si môžete prevziať na jednej stanici a vrátiť na akejkoľvek inej.

Celý proces je naozaj jednoduchý, stačí si to raz vyskúšať. Zámok sa dá využiť aj mimo stojanov. Ak si budete chcieť odbehnúť na poštu alebo obed, jednoducho bicykel o niečo pripútate a zabezpečíte. Na displeji vidíte základný stav bicykla. Viac informácií, resp. také, ktoré by boli zaujímavé tam nie sú. Centrálna jednotka je vybavená batériou s dlhou životnosťou a prítomné sú aj doplnkové solárne panely. Primárne nabíjanie je cez integrované dynamo.

Bicykle sú vybavené GPS modulom a v prípade krádeže sú jednoducho dohľadateľné. Ak používateľ bicykel poškodí alebo počas jazdy príde na nejaký nedostatok, jednoducho ho odovzdá na inej stanici a zoberie si druhý. V prípade úmyselného poškodenia je za škody zodpovedný používateľ. Pri registrácii je potrebné odsúhlasiť aj hmotnú zodpovednosť, samozrejme, nie v bežnom znení.

Veľkou výhodou sú dvojvrstvové plášte, ktoré nie je jednoduché prederaviť. Ak by sa vám to náhodou podarilo, tak bicykel vrátite a zoberiete si druhý. Prevádzkovateľ tvrdí, že defekt na týchto pneumatikách takmer necítiť. Ak sa nejaký problém s bicyklom vyskytne, je dobré na to cez formulár na webe alebo aplikáciu upovedomiť zriaďovateľa, aby sa chyba odstránila čím rýchlejšie. Bicykle budú pravidelne kontrolované servisnou službou a každý má svoje evidenčné číslo.

Ako službu BAjk aktivujem?

Základom je registrácia, ktorá pozostáva z uvedenia základných informácií o používateľovi a zvolení programu (zatiaľ nemáme informácie, aké programy budú dostupné). Následne si pomocou platobnej karty nabijete potrebný kredit. Po úspešnej registrácii obdržíte na vami uvedené telefónne číslo kód, ktorý budete pri každom zapožičaní používať. Kód nie je jednorazový, platí „neobmedzene“. V pilotnom programe si môžete objednať balík za 1 Euro s kreditom 1 Euro. Prvých 30 minút jazdy máte vždy zadarmo, potom sa začne účtovať poplatok 0,02 Centu za 1 minútu.

Koľko bude služba BAjk stáť? (NASADNITE NA SLOVNAFT BAJK LEN ZA 1 €)

Ak chcete službu zdieľaných bicyklov vyskúšať, môžete využiť výhodný uvádzací program už za 1 €: cena programu je 1 €! Táto cena sa skladá z predplatného, ktoré je teraz zadarmo a kreditu v hodnote 1 €. Prvých 30 min každej jazdy máte v rámci predplatného zadarmo. Po 30 minútach jazdy sa vám z kreditu 1 € začne sťahovať poplatok – poplatok je 0,02 € / min a stiahne sa po každých ukončených 6 minútach jazdy.

Na integrovanom displeji čas bicyklovania nevidíte, ak chcete jazdiť „zadarmo“ musíte si čas sledovať sami. Dobrou správou je, že postupom času bude možné využívať na platbu za bicykle aj električenku a pod. Bicykel má integrovanú bezkontaktnú čítačku. Aktuálne nemáme o tejto možnosti viac informácií.

Koľko budete v praxi platiť za najazdené minúty?

  • 28 minút – nič, jazdu do 30 minút pokrýva predplatné a z kreditu 1 € sa vám tak nič nestiahne
  • 35 minút – aj keď ste prekročili 30 minút, nie je ukončených 6 minút jazdy navyše, a preto sa z kreditu 1 € nič neodpočíta
  • 37 minút – jazdili ste 7 minút navyše (1x ukončených 6 minút jazdy), z kreditu sa vám stiahne 12 centov
  • 59 minút – jazdili ste 29 minút navyše (4x ukončených 6 minút jazdy), z kreditu sa vám stiahne 48 centov
  • 93 minút jazdili ste 63 min navyše (10x ukončených 6 min jazdy), z kreditu sa vám stiahne 1 € a cez web doplatíte po dobití nového kreditu zvyšných 20 centov, aby ste si mohli požičať ďalší BAjk.


LifeHACK priamo od poskytovateľa služby

Vymeňte svoj BAjk každých max. 35 minút pri akejkoľvek dokovacej stanici Slovnaft BAjk a jazdíte úplne zadarmo. Dobré nie?

Odkedy bude BIKEsharing dostupný?

Bicykle budete môcť oficiálne využívať od tohoto piatku (od 10:00), kedy bude služba Slovnaft BAjk oficiálne spustená. Pred oficiálnym spustením bude dostupná aj webová stránka / aplikácia, kde sa budete môcť zaregistrovať. Jednotlivé programy, ako aj všetky ostatné dôležité informácie doplníme v piatok, po oficiálnom predstavení. Dnes išlo skôr o technické predstavenie.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Ako funguje požičiavanie elektromobilu v Bratislave? Vyskúšali sme službu up! city

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté