Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, tieto Bluetooth slúchadlá sú špičkou vo svojom odbore.

Technológiu odhlučnenia okolitých zvukov dotiahol výrobca takmer do dokonalosti a prekonal aj ostatných hráčov na trhu. Technológia Acoustic Noise Cancelling (ANC) vyžaduje od výrobcu veľa znalostí a pri väčšine modeloch zbadáte výraznú zmenu reprodukcie.

Tu je akustika vyladená podstatne lepšie. Na ANC funkciu potrebujete mať nabitý akumulátor, rovnako tak na použitie v bezdrôtovom režime. Jeho vybitie vás ale nijako neochudobní od počúvania. Stačí dať slúchadlá do režimu vypnutia a použitím audiokábla máte možnosť počúvať hudbu, hoci už bez aktívneho odhlučnenia. Po zapnutí slúchadiel sa zapne aj ANC.

quietcomfort_35_wireless_headphones_1710_5_web2016_8_nowat

Aktívne odhlučnenie

Technológia ANC funguje vďaka dvom mikrofónom v mušliach. Jeden je vonkajší a druhý vnútorný na snímanie zvukového spektra. Vonkajší v reálnom čase posiela do zariadenia obrátenú fázu zvukového prejavu, teda ruchov okolia, a vy tak máte pocit ticha. Na pohľad jednoduchý proces, ktorý však nesmie zasahovať do zvukového prejavu. V mnohých prípadoch sa stáva, že slúchadlá naberú na intenzite v niektorom z pásiem frekvenčného spektra. To môže celkom prekážať. Preto sme hneď v úvode uviedli, že tu výrobca zašiel poriadne ďaleko a vyvinul systém, ktorý je veľmi presný.

Odhlučnenie pri vypnutej reprodukcii funguje pre predstavu takto. Budete počuť hlasy, no skôr tlmene, akoby vzdialene. Takisto budete počuť buchnutie dverí, avšak takisto tlmene. Čo napríklad nebudete počuť, je zvuk idúceho vlaku a hluku z koľajníc, ventilátor na počítači alebo kopírke alebo tlač dokumentov. Po zapnutí hudby nebudete počuť nič okrem hudby.

Dizajn a nosenie

quietcomfort_35_wireless_headphones_-_black_1710_3_web2016_8_nowat

Slúchadlá sú rozmerovo väčšie, čo je pri circum-aural modeli prirodzené. Mušle kompletne ukryjú vaše uši. Jemné polstrovanie zase priľne ku hlave a už len konštrukciou získavate prvotnú izoláciu. Polstrovanie je veľmi mäkké a je pokryté syntetickou kožou. Celkovo je materiál príjemný na dotyk. Nosením slúchadiel nebudete mať nepríjemný pocit z potenia alebo pocitovo vyššej teploty na hlave. Rovnako mäkká je výplň na spodnej strane spojovacieho mosta. Jeho aretácia na hlave nevyžaduje veľké úsilie. Stačí jemne zatlačiť na oblúk a držať mušle. Jemné krokovanie na zmenu priemeru oblúka sa ľahko prispôsobí potrebným rozmerom. QuietComfort 35 sú netradične ľahké slúchadlá. Vážia len 235 gramov. Niežeby na trhu neboli aj ľahšie modely, no tie nemajú vstavaný akumulátor a technologické vylepšenie priamo v mušliach.

Ovládanie je na pravej mušli. Z vonkajšej strany tu je prepínač medzi párovaním cez Bluetooth a zapnutím či vypnutím slúchadiel. Tie sa však v závislosti od nastavení vypínajú automaticky. Na oblej hrane sú tlačidlá ovládania hlasitosti a multifunkčné tlačidlo na prijatie hovoru prípadne pozastavenie skladby. Nájdete tu miniatúrne LED diódy na signalizáciu Bluetooth / NFC a stavu akumulátora. Na pravej mušli je microUSB konektor na nabíjanie, ľavá má 2,5 mm audiokonektor na pripojenie kábla so 4-pólovým konektorom. Aj pri káblovom spojení budete môcť so slúchadlami telefonovať.

Detail ovládania na pravej mušli

Detail ovládania na pravej mušli

Zvuk

Slúchadlá hrajú vynikajúco. Ich cena nie je najnižšia, no je to zhruba stred profesionálnych slúchadiel. Tu získate vynikajúci technologický základ a popritom aj zvuk. Cena zohľadňuje oba faktory a žiaden neustupuje druhému. Reprodukcia je vyladená do detailu. Basy sú značne dynamické, stredy a výšky zreteľné. Hudbu si vychutnáte na plných detailoch. Najväčší skok zažijete, ak ste doteraz používali bežné slúchadlá. Teraz totiž objavíte tóny, ktoré boli buď potlačené, alebo ste ich vôbec nevnímali. Kto pozná značku Bose, vie, aký zvuk môže očakávať. Kto nie, odporúčame vyskúšať. Zistíte, ako hrajú vyladené slúchadlá s dôrazom na vyváženú reprodukciu. Mnohé slúchadlá typu Super bass poriadne dunia, potláčajú výšky a celkovo podávajú hudbu nepresne. Tu sme boli prekvapení dynamikou a intenzitou nízkych tónov s príjemne prenikavými stredmi.

Bose Connect

quietcomfort_35_wireless_headphones_-_black_1710_1_web2016_8_nowat

Slúchadlá podporujú pripojenie k dvom zariadeniam súčasne. Podľa toho, z ktorého pustíte zvuk naposledy, to zariadenie bude považovať za vstupné. Ak si púšťate hudbu na notebooku a spustíte ju v telefóne, začne sa prehrávať obsah z telefónu. Zastavením prehrávania z telefónu sa opäť spustí z notebooku, ak ste tam nechali prehrávač bežať. Pri hovoroch to funguje rovnako. Ak počúvate hudbu napríklad na počítači a slúchadlá máte zároveň spárované s telefónom, hudba sa pozastaví a pustí upozornenie na hovor. Hlas prečíta meno kontaktu a povie vám ho do slúchadiel. Bose Connect je aplikácia pre Android a iOS, ktorá umožňuje spravovať pripojené zariadenia. Naraz teda môžu byť dve, všetky si ale bude pamätať, ľahko teda zameníte iné maximálne dve zariadenia. Zároveň tu môžete sledovať stav akumulátora v slúchadlách. Ženský hlas vám ale kapacitu pri každom zapnutí oznámi.

Hodnotenie

+ technológia ANC v podaní Bose, pohodlné, kvalita reprodukcie, hmotnosť, Bose Connect
– žiadne

Zapožičal: BaSys
Cena: 379,95 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

9.0 Super odhlučnenie

Bose QuietComfort 35 sú špičkové slúchadlá. Získate s nimi vynikajúce odhlučnenie bez deformovania zvuku, kvalitnú reprodukciu a prepracované a najmä bezchybne funkčné prepojenie cez Bluetooth. Slúchadlá sa zároveň veľmi pohodlne nosia. Ich cenu vzhľadom na funkcie a kvalitu zvuku považujeme za adekvátnu. Tieto slúchadlá môžete kúpiť aj bez toho, aby ste ich počuli. Hrajú skvelo, na to sa môžete spoľahnúť. Akumulátor vydrží 20-hodinové BT prehrávanie, alebo 40-hodinové s ANC, prostredníctvom audiokábla. V balení nájdete vrecúško na prenášanie, konektor do lietadla, tiež aj nabíjací USB kábel.

  • Konštrukcia 8
  • Kvalita zvuku 9
  • Odhlučnenie 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.