Na tlačovej konferencii ministerky Veroniky Remišovej a generálneho riaditeľa NASES sa hovorilo o presťahovaní dátového centra pre služby štátu.

Nové dátové centrum je v SPP

Štát doteraz využíval jedno poschodie v dátovom centre DataCube na Kopčianskej ulici. Podľa generálneho riaditeľa NASES bolo toto riešenie jednak drahé (40 miliónov eur ročne) a geograficky nevhodne umiestnené. Štát pritom používal aj takmer amatérske dátové centrum umiestnené priamo na Úrade vlády SR.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Staré dátové centrum na Úrade vlády

Nové dátové centrum, ktoré si štát prenajíma patrí štátnemu podniku SPP a jeho prevádzka bude za 5 miliónov eur. Štát by mal na tom ušetriť. Ako odpovedal pán Karel na otázku TOUCHIT.sk toto dátové centrum spĺňa požiadavky Tier 3 až 3+. Nie je to maximum, čo je aktuálne dostupné na Slovensku a plne postačuje. V tomto centre už beží napr. služba Slovensko v mobile.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nové dátové centrum v budove SPP

Štát by potreboval vlastné dátové centrum

Štát má teraz prenajatú sálu s plochou 200 m2 a je tu miesto pre 60 rozvádzačov. Stále to nie je dlhodobé riešenie. Sú totiž projekty aj v rámci MIRRI, kde napr. pre potreby superpočítačov bude potrebné vybudovať úplne nové štátne dátové centrum.

Do tohto centra sa sťahujú celkovo štyri štátne systémy vrátane modulu na riadenie incidentov kybernetickej bezpečnosti. Stále prebieha inštalácia novej infraštruktúry a dochádza tu k uvedeniu do prevádzky nových uzlov Govnetu. So sťahovaním sa začalo už v máji a celá operácia bude trvať do nasledujúceho roka.

Teraz už aj so šifrovaním

Štát podľa Pavla Karela takto dostáva vládnu komunikačnú sieť do vlastných rúk a bude používať aj vlastné šifrovanie. Operátor dátového centra teda nebude mať možnosť „vidieť“ dáta, ktoré sú prenášané. Doteraz sa prekvapivo používal prenos dát bez šifrovania. Rýchlosť Backbone novej siete bude až 100 Gbit/s.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pavel Karel, generálny riaditeľ NASES

Nové Slovensko.sk

Ako sme sa na tlačovke dozvedeli, na portáli Slovensko.sk aktuálne prebieha kompletný re-dizajn a celé prostredie bude nové, moderné. Kompletný redizajn Slovensko.sk potrvá 2 až 3 roky.

Vráťme sa ale do súčasnosti. Prvé kompletné riešenie, ktoré bude prebiehať v tomto novom dátovom centre bude proaktívna služba pri narodenia dieťaťa. Podrobnosti sa dozvieme na budúci týždeň. Pôjde ale o to, že pri narodení dieťaťa sa nebudete musieť o nič starať, štát pomocou tejto služby vybaví všetko za vás. Pospája pritom databázy zo 4 ministerstiev, čo je zatiaľ na Slovensku unikát. Ak bude niečo štát potrebovať, ozve sa. Tak uvidíme ako to bude fungovať naozaj.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ministerka Veronika Remišová

Tablety pre dôchodcov

Na tlačovej konferencii sa hovorilo aj o tabletoch Huawei, ktoré dostali dôchodcovia od štátu pri vylepšení ich digitálnych zručností. Tablety Huawei boli vybrané do pilotnej fázy, ktorej sa zúčastnilo 1000 dôchodcov a z nich 98 % vyjadrilo svoju spokojnosť s nimi.

Podľa ministerky Remišovej sú tieto tablety verejne dostupné v obchodoch a boli hlavne kvôli cene vybraté do pilotnej fázy. Vo finálnej fáze tu bude zaradených až 170 tisíc seniorov. Na tabletoch značky Huawei MIRRI chcelo vyskúšať všetky služby a údajne nebolo prekážkou, že tieto tablety napodporujú služby Google. Plnenie finálnej fázy tabletov pre dôchodcov budeme detailne sledovať.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.