Samsung si nechal patentovať mobilné zariadenie, ktoré premení smartfón alebo tablet na notebook.

Na tablete, ktorý premeníte na notebook, nie je dnes nič neobvyklé. Tento koncept využívajú hybridné tablety, resp. zariadenia 2 v 1. Tie obsahujú obrazovku a dokovaciu stanicu s klávesnicou. Nový patent spoločnosti Samsung však chce tento koncept posunúť na ďalšiu úroveň.

Predstavte si tablet alebo smartfón, ktorý je schopný prevádzky operačného systému Android aj Windows. Jeho súčasťou je dokovacia stanica, ktorá nielenže obsahuje klávesnicu, ale je vybavená veľkým displejom. Samsung síce v popise patentu nehovorí o presných parametroch, avšak vieme si predstaviť, že by sme vďaka technológii premenili 5-palcový telefón alebo 10-palcový tablet na 15,6-palcový notebook.

Zariadenie by však neslúžilo iba ako zdroj výpočtového výkonu. Aktívne by sa využila aj jeho obrazovka. Ak by nebola notebooková časť vybavená touchpadom, tomuto účelu by slúžilo mobilné zariadenie. V prípade, že by zariadenie malo touchpad zabudovaný, displej telefónu či tabletu by sa využil ako druhá obrazovka.

Displej mobilného zariadenia sa využije ako touchpad alebo v úlohe druhej obrazovky

Displej mobilného zariadenia sa využije ako touchpad alebo v úlohe druhej obrazovky

Ako to už v prípade patentov býva, nikto nevie, či Samsung takéto zariadenie skutočne vyrobí. Jeho koncept je zaujímavý, avšak otázne je, nakoľko by fungoval v praxi. Problémom môže byť aj duálny operačný systém. Microsoft údajne nechce, aby jeho partneri vyrábali zariadenia, ktoré umožňujú prepínať medzi systémom Windows a Android. Hoci sa takéto tablety na trhu reálne nachádzajú aj dnes, ide väčšinou o produkty neznámych značiek.

Dodajme, že Samsung predstavil hybridné zariadenie s dvoma operačnými systémami už v minulosti. Nazývalo sa ATIV Q, avšak na náš trh sa oficiálne nedostalo. Následne sme podobnú snahu experimentovať u tohto výrobcu nezaznamenali. Totožný osud postihol aj PadFone od ASUSu, ktorý chcel spojiť telefón s tabletom.

Zdroj: The Verge

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit