Smartfón Google Pixel sa u používateľov osvedčil. Viacerí ho po mesiaci používania označujú za najlepší Android telefón, aký kedy mali. Čo bude ale nasledovať?

google_pixel_asistent

Google podľa nás nasleduje príklad Apple – vyrábať ucelené zariadenie, pri ktorom má kontrolu nad softvérom ale aj nad hardvérom. Teda nie hardvérový partner, ale skutočný produkt od Google s vlastnou podporou. Aplikácií pre Android existuje nepreberné množstvo, tento operačný systém sa už usadil na mobilných zariadeniach a Google naozaj môže vyvinúť verziu tohto operačného systému, ktorú akosi neposkytne nikomu inému. Vyrábať hardvér nie je pre Google problém, objednávka v mamutích závodoch Foxconnu tak, ako to robí aj Apple je už vychodenou cestičkou. Aj keď má svoje úskalia.

google_nexus_9_listing_play_store_nowat

Do konca roka 2016 pritom Google plánuje predať  3 až 4 milióny kusov telefónu Pixel. Vyzerá to tak, že sa mu to podarí, predsa je len vianočné obdobie.

Ako na to zareaguje konkurencia? Pravdepodobne najbližšie k podobnému kroku má Samsung, ktorý má s výrobou nielen najdrahších telefónov bohaté skúsenosti. Len celkom tak nemôže spoliehať na Android. Samsung má vlastný operačný systém Tizen, ktorý sa osvedčil pri nositeľných zariadeniach ako sú inteligentné hodinky a tiež v televízoroch. Na to, aby sa stal Tizen naozaj potenciálnym hráčom na poli operačných systémov pre smartfóny, nevyhnutne musia existovať aplikácie a to v masovom meradle. A to zatiaľ nie sú. Samsung na takúto podporu má, ale zatiaľ do toho masívne neinvestoval. Na druhej strane je Samsung v úplne inej polohe ako je Google alebo Apple – má totiž vlastné výrobné závody, jeho divízia Samsung Display je úplne najdôležitejším hráčom v displejoch a tak zaostávanie softvéru by naozaj mohol prekonať. Uvidíme, ako sa rozhodne.

Samsung Gear S3 classic vyzerajú ako klasické hodinky

Samsung Gear S3 classic vyzerajú ako klasické hodinky

Od Google sa dá teraz čakať logický krok a to je posun v smere k tabletom. Niečo ako povedzme Pixel Pro s 10-palcovým OLED displejom a reálne použiteľným perom s vlastným odkladacím priestorom priamo v tele tabletu, USB-C portom a 128 GB pamäťou by celkom mohlo zobudiť túto kategóriu prístrojov. Uvidíme.

Google má v zálohe ešte útok v podaní Chromebookov. Táto kategória notebookov s operačným systémom Android si zatiaľ u nás nenašla masové uplatnenie hlavne kvôli (ne)podpore aplikácií určených na prácu s notebookom ako nástrojom na tvorbu dokumentov. Ale to sa dá zmeniť.

Acer Chromebook R 13_02_web2016_8_nowat

No a ostáva nám Microsoft. Ten pravdepodobne kvôli obrovským chybám predchádzajúceho šéfa Steva Ballmera zaspal lukratívny smartfónový biznis a operačný Windows mobile už má cestu jasnú. Stále je to však najdôležitejší hráč v oblasti kancelárskych počítačov a tiež sa uchytila jeho herná divízia. Microsoft má výhodu v tom, že Windows 10 bol od začiatku navrhnutý na ovládanie dotykom prsta, čo zase evidentne chýba operačnému systému macOS od Apple.

titulka_surfacepro_vyd2015_6_nowat

Lenže Microsoft musí prísť s niečím, čo prinúti používateľov kúpiť si TO, lebo zistia, že bez toho ďalej nemôžu žiť. Budúci notebook/tablet Surface by to celkom mohol byť, ale dostupnosť tohto produktu nemôže byť len na niektorých lukratívnych trhoch, ale naozaj na celom svete.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.