OnePlus už tretíkrát dodáva na trh tzv. zabijáka vlajkových lodí za rozumnú cenu. Pozreli sme sa mu bližšie na zuby a zistili sme, že tvrdenie nie je ďaleko od pravdy.

Za 399 EUR môžete dostať dual SIM smartfón s 5.5″ FHD displejom, 64 GB úložiskom, solídnym fotoaparátom, takmer najvýkonnejším procesorom na trhu a 6 GB RAM. Pridajte k tomu ultra rýchle nabíjanie cez USB C konektor, rýchly snímač odtlačkov prstov a atraktívny dizajn a máte v rukách telefón, ktorý naozaj dokáže konkurovať aj najdrahším zariadeniam na trhu.

Hliníkový atlét

OnePlus 3 má telo vyfrézované z jedného kusu hliníku. Zariadenie je vďaka tomu veľmi pevné, napriek tenkosti. Dizajn sa nijako zásadne nelíši od konkurencie, skôr naopak, nabáda sa porovnanie s niektorými modelmi od HTC. Stále sa však jedná o elegantný smarffón, ktorý sa vďaka zaobleným stranám príjemne drží v ruke. Telefón je prakvapivo tenký, hrúbka tela je len 7.35mm – len o 0.05mm hrubší ako iPhone 7 Plus, pričom smerom k bokom sa stenčuje. Oproti iPhone 7 Plus je OnePlus 3 aj o 30 gramov ľahší a má lepší pomer displeja k telu (teda je celkovo menší).

Na zadnej strane vytŕča objektív 16 MPx fotoaparátu, pod ktorým je zapustená dióda blesku. Čisté hliníkové telo telefónu symetricky narúšajú antény a kúsok nad stredom na zadnej strane nájdete jediné logo OnePlus na celom zariadení.

Vrchná strana je úplne prázdna, na spodnej nájdete mriežku reproduktora, USB C konektor, mikrofón a tradičný 3.5mm konektor pre slúchadlá. Na ľavom boku sa nachádza posuvník prepínača režimov a ovládanie zvuku, na pravom boku je zase zapustená šachtička pre dve nano SIM karty a tlačidlo pre vypínanie.

Predná strana je celá chránená 2.5D Gorila Glass 4 sklom. Telefón má už od výroby aplikovanú ochrannú fóliu. Na prednej strane nájdete nad displejom informačnú LED diódu, objektív 8 MPx predného fotoaparátu, senzor svetla a reproduktor. Pod displejom sa nachádzajú dve podsvietené dotykové tlačidlá a medzi nimi tróni kombinované tlačidlo „domov“ so snímačom odtlačkov prstov.

High-end vnútornosti

Jadrom telefónu je Snapdragon 820 s grafikou Adreno 530. Telefón bol uvedený na trh v lete, keď bol tento procesor absolútnou špičkou. V týchto dňoch už boli predstavené zariadenia s o niečo výkonnejším Snapdragon 821. Oproti problematickému Snapdragonu 810 je model 820 výrazným pokrokom, čo sa týka výkonu aj zahrievania. Jeho základom je štvorica Kryo jadier, dve sú taktované na 2.2 GHz, ďalšie dve na 1.6 GHz.

OnePlus 3 má 5.5″ Optic AMOLED displej s rozlíšením 1080 x 1920 bodov (FHD). V tomto smere sme čakali trochu viac, konkurenčný Samsung S7 ponúka vyššie QHD rozlíšenie a so svojim jemnejším displejom je aj vhodnejší pre VR. Tu však negatíva displeju končia, má výborné pozorovacie uhly, dobre sa číta aj na slnku a má fantastické farby. Z výroby je displej nastavený na zobrazovanie presaturovaných farieb, odporúčame prepnúť do sRGB režimu s veľmi vernou reprodukciou farieb. Pokiaľ nie ste veľkí nadšenci pre VR, tak nejaký zásadný rozdiel oproti displejom na vlajkových lodiach Samsungu nepocítite.

Výkonnému procesoru sekunduje 6 GB DDR4 RAM. Jedná sa o veľmi rýchlu operačnú pamäť s kapacitou, ktorá bude strakať do vrecka ešte aj budúcoročné vlajkové lode. 64 GB internej pamäte je pre väčšinu používateľov viac než dosť, ale pre niekoho môže byť problémom absencia slotu pre SD karty. OnePlus 3 má slot pre dve nano SIM karty a pre odblokovanie zariadenia môžete používať odtlačok prsta – snímač je rýchly a spoľahlivý, aj keď nie vždy zaregistroval prst na prvý pokus.

Výkon na prvom mieste

OnePlus 3 je telefón jednoznačne zameraný na nekompromisný výkon. V benchmarku AnTuTu sme telefónu namerali úctyhodné skóre 141 244 bodov. Pre porovnanie, výborný Honor 8 dosahuje v rovnakom teste okolo 90 000 bodov. Pri benchmarku PCMark Work performance sa telefón tiež nenechal zahanbiť a dosiahol skóre 7151 bodov. Test 3DMark Sling Shot priniesol skóre 2445 bodov.

Samozrejme, výkon v syntetických testoch nie je všetko, ale dosť naznačuje. Telefón sa jednoducho radí medzi najvýkonnejšie zariadenia na trhu. Vyrovnáva sa, prípadne rovno poráža, aj dvojnásobne drahšie smartfóny ako Galaxy Note 7. V praxi je systém veľmi svižný a rýchly, nikdy sa nám nestalo, že by nereagoval, prípadne ze by zamrzol. Bežne sme nechávali otvorených cez 30 aplikácií, medzi ktorými nebol žiadny problém v sekunde prepínať. Jedinou aplikáciou, ktorá sa sem tam celá načítala, bola hra Need for Speed: No Limits. Pri testovaní bežali všetky hry plynulo, skúšali sme si zahrať Asphalt 8 aj Need for Speed či Lara Croft GO – všetko bez zaváhaní či sekania.

Výdrž na batériu nie je až tak prevratná, len mierne nadpriemerná, a to napriek 3000 mAh batérií. Naštastie, OnePlus 3 používa technológiu Dash nabíjania. Za polhodinu sa telefón nabije na 60% a rýchlosť nabíjania zásadne neklesá ani potom. Na 100% telefón nabijete za zhruba hodinu a štvrť. Aj keby ste si telefón zabudli dať večer na nabíjačku, stačí ho ráno na polhodinku pripojiť a máte dosť šťavy na celý deň.

Fotky a video nesklamú, ale ani neohúria

Slabším miestom OnePlus 3 je práve fotenie. Nenájdete tu populárnu duálnu kameru, ale len osvedčenú klasiku. Použitý snímač je Sony IMX 298 s rozlíšením 16 MPx a optickou stabilizáciou obrazu. Rovnaký senzor používajú aj Xiaomi Mi 5, Huawei Mate 8 či ASUS Zenfone 3.

Výsledné fotografie z OnePlus 3 sú veľmi solídne, ale nie sú až tak dobré ako z vlajkových lodí, ktoré chce OnePlus porážať. Samsungu nemôže konkurovať hlavne pri slabšom svetle. Jednoducho, fotoaparát by s prižmúrenými očami mohol konkurovať high-end telefónom z minulého roku, nie zo súčasného.

Zaujímavá je predná kamera. Snímačom je Sony IMX 179 s rozlíšením 8 MPx, ktorý v minulosti slúžil ako hlavná kamera na telefónoch Nexus 5 či LG Optimus G Pro. Teraz ho okrem OnePlus 3 používa ako selfie kameru aj Huawei P9 či Nexus 6P. Fotky z prednej kamery sú dostatočne ostré a v dostatočne vysokom rozlíšení na to, aby potešili všetkých fanúšikov selfíčiek.

OnePlus 3 zvláda natáčať 4K video v rýchlosti 30 fps. Okrem toho ponúka aj režimy 1080p a nižšie 720p, ale už aj s rýchlosťou 60 fps. Predná kamera natáča len v rozlíšeniach 1080p a 720p. Kvalita záznamu je slušná, ale vlajkové lode ostatných značiek neporazí ani v tomto smere.

Systém bez balastu

Ak patríte k ľuďom, čo preferujú čistý Android bez hromady predinštalovaných aplikácií a ťažkopádnych launcherov, určite sa vám bude páčiť použitý Oxygen OS. Filozofia za touto modifikáciou Androidu je jednoduchá – poskytnúť používateľom zážitok ako z čistého Androidu, ale zároveň umožniť hĺbkové nastavenia zariadenia.

Oxygen OS v OnePlus 3 je postavený na Android Marshmallow. Páčia sa nám jednoducho prístupné možnosti nastavenia a množstvo volieb. Chcete používať softvérové alebo hardvérové tlačidlá? Voľba je na vás, dokonca si ich môžete nastaviť podľa svojich predstáv. Chceli by ste radšej celý systém v tmavom režime? Nie je problém, dokonca si ľahko môžete nastaviť farbu akcentov. Radi používate gestá? Nastavte si ich podľa seba. V praxi sme zistili, že mnohé nastavenia boli zvolené tak, že nám vyhovovali a nemuseli sme nič meniť.

Jedno sa vývojárom uprieť nedá – naozaj pracujú s komunitou a často vydávajú updaty pre telefón. Telefón má od výroby nastavený displej na zobrazovanie presýtených farieb a pôvodne nebolo možné zvoliť iný farebný profil. Netrvalo dlho a jeden z updatov priniesol možnosť prepnutia do sRGB režimu. Tento režim však pôvodne nechcel spolupracovať s nočným režimom (keď sa zobrazujú teplejšie farby aby vám displej večer šetril zrak), no najnovší update to už vyriešil. Používatelia sa dlhšie sťažovali na zle fungujúce automatické nastavenie jasu displeja, s posledným updatom však už všetko funguje ako má.

Pre nadšencov a testerov ponúka OnePlus možnosť inštalácie špeciálnych buildov systému, v ktorých sa testujú nové funkcie. Telefón má silnú komunitu, kde sa často zapájajú do debaty aj vývojári z firmy, a umožňuje jednoduché rootovanie.

Zhodnotenie

Hoci telefón nie je takmer v žiadnej oblasti absolútnou špičkou na trhu, nikdy nie je od nej ďaleko. Stále ponúka obrovský výkon, dobre spracovaný systém bez zbytočností a v žiadnom smere nezahanbí. Výkonovo je na tom porovnateľne ako najnovšie vlajkové lode, má výborný displej a solídny fotoaparát. A tam, kde trochu zaostáva za konkurenciou, to buď dobre kompenzuje (Dash nabíjanie) alebo ponúka stále tak dobré výsledky (fotoaparát), že len ťažko by ste zdôvodnili dvojnásobnú investíciu do marginálne lepšieho zariadenia.

Plusy:

+ výborné parametre a spracovanie
+ 6 GB DDR4 RAM
+ časté updaty
+ cena

Mínusy:

– chýba slot na SD karty
– USB Type-C, ale len USB 2.0

Značky: