Televízor The Sero sme videli na výstave CES na začiatku tohto roka. Teraz sme ho dostali do redakcie a mohli ho detailne vyskúšať. Je to jednoznačne lifestylový televízor a je už dostupný na našom trhu za cenu 1599 eur.

Jeho základnou charakteristikou je práve otočná obrazovka. Tento televízor nepotrebuje osobitný stojan, pri montáži sa prichytáva len oporná noha. Ak chcete, televízor je možné jednoduchšie premiestňovať po miestnosti pomocou zabudovaných koliesok. Tie sa dokupujú osobitne.  Testovali sme model s označením Samsung QE43LS05T, ktorý má uhlopriečku 43 palcov, čo je 109 cm.

The Sero pri jeho otáčaní

The Sero pri jeho otáčaní

Tým, že tento televízor umožňuje prevádzku vo vertikálnom režime, je určený hlavne pre mladšiu generáciu. Ideálny je pre ľudí, ktorí sú neustále na Facebooku, Instagrame či TikToku. Práve preto je možné jednoducho spojiť televízor s mobilným telefónom a zrkadliť obraz z telefónu na ňom. Rovnako je možné spojenie s tabletom alebo s počítačom. Na rozdiel od bežných televízorov v prípade The Sero nebudete mať pri zobrazení vertikálneho obsahu po stranách veľké čierne pruhy, ale plocha displeja sa využije na maximum.

Prirodzene, v horizontálnej podobe je ho možné použiť na bežné sledovanie filmov alebo seriálov. Niektoré streamovacie služby, ale v režime na výšku nefungujú a televízor vás na to upozorní. To je príklad Netflixu. Okrem toho, The Sero ponúka aj herný režim s podporou Auto Game Mode (ALLM) a Game Motion Plus.

Kvalita obrazu a nové inteligentné funkcie

The Sero je televízor typu QLED a jeho rozlíšenie je 4K UHD. Ako QLED displej vyniká predovšetkým 100 % objemom farieb, ale má aj množstvo funkcií z oblasti SmartTV. Zaujímavá je funkcia Easy Tap, kedy stačí len mierne poklepanie mobilom na ráme televízora a displej smartfónu sa začne zrkadliť na veľkej obrazovke televízora. Treba sa to naučiť, ale funguje to a je to veľmi efektná funkcia. Niečo podobné má Samsung aj na prehrávanie hudby zo smartfónu na značkovom soundbare. Pomocou funkcie SmartThings môžete napr. začať sledovať film na smartfóne a po príchode domov plynulo pokračovať na jeho sledovaní na televízore.

Novinkou je aj rozšírený systém Ambient+. Pôvodne bol tento systém zameraný len na využitie displeja televízora v dobe, kedy sa nesleduje televízne vysielanie alebo sociálne siete na relax. Šlo pritom hlavne o statické zobrazenie obrazu ako je napr. umelecký obraz, neskôr sa pridali napr. informácie o čase alebo predpovedi počasia. Teraz je tento systém rozšírený tak, že sleduje dennú dobu a inú scénu a informácie ponúka ráno, na obed a popoludní. Využiť môžete aj podporu pre Apple AirPlay 2 na prehrávanie obsahu zo zariadenia s operačným systémom iOS. Celkovo si The Sero dobre rozumie aj s iPhonom.

Konštrukcia

Súčasťou Samsung Sero je podstavec, v ktorom je umiestnený otáčací motor pre displej, ďalej je tu audio systém s výkonom 60 W. Medzi reproduktormi je aj veľký basový a dobre ho počuť. Pri prenášaní televízora v rukách zistíte, že táto časť je naozaj ťažká a ak chcete premiestňovať tento televízor často, ideálne sú spomenutí doplnkové kolieska. Inak sú na prenášanie potrební dvaja ľudia, hoci má televízor uhlopriečku len 43 palcov. Zabudované audio veľmi dobre prehráva aj dialógy, čo sa dá dobre využiť pre podcasty.

Ak chcete otočiť displej televízora, ide to najjednoduchšie pomocou diaľkového ovládača. Na jeho tele je teraz o jedno tlačidlo viac práve na toto otočenie. Ak si však prepojíte televízor a smartfón, dostanete možnosť realizovať toto otočenie pomocou smartfónu. A poloha displeja televízora potom nasleduje to, ako manipulujete so smartfónom. Aj ho držíte na šírku, v rovnakej polohe je aj displej televízora. Ak smartfón otočíte zvisle, rovnako bude orientovaný aj displej televízora.

Mimochodom, z obalu pre tento televízor sa dá vytvoriť polička alebo domček pre domácich miláčikov. Nemusíte ho hneď vyhadzovať.

Vyhodnotenie

The Sero je zo strany Samsungu pokus ako osloviť s produktom ako je televízor mladú generáciu. V podstate je to smartfón so 43-palcovým displejom, z ktorého sa síce dá aj telefonovať a po dokúpení koliesok aj pohodlne premiestňovať, ale primárne je to statický produkt. Voči iným televízorom je jeho zaujímavosťou práve vertikálna poloha. Mimochodom The Sero znamená v kórejčine šikmý. Práve v tejto polohe je ideálny pre sociálne siete. Kvalita obrazu aj zvuku je fajn, zároveň je to aj efektný produkt, ktorým svoju návštevu na chvíľku ohromíte. Ak televízor vypnete, prestaví sa displej vždy do šikmej polohy, kedy je možné s televízorom bezpečne manipulovať.

Prvé predstavenie televízora The Sero na Slovensku

Samsung The Sero: Rotujúci televízor, ktorý sa dá používať na výšku aj na šírku, je v predaji na Slovensku

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.