Až 96% slovenských šoférov uviedlo, že sú bežne svedkom toho, ako ostatní vodiči používajú mobil za volantom.

Smartfón za volant nepatrí, avšak slovenskí šoféri ho bežne používajú. Z prieskumu agentúry Kantar vyplýva, že 96 % vodičov bežne vidí využívanie mobilu počas šoférovania u iných šoférov. 37 % vodičov sa pritom priznalo, že počas šoférovania využívajú mobil sami.

Z prieskumu tiež vyplýva, že telefonovanie je jedným z najčastejšie menovaných faktorov, ktoré ohrozujú bezpečnosť pri šoférovaní. Ľudia ho spomenuli viac než nezodpovednosť, agresivitu za volantom či rýchlosť.

Prieskum agentúry Kantar. Zdroj: O2

Vyplňte náš krátky kvíz o bezpečnosti za volantom a vyhrajte odolný smartfón. Kliknite a zapojte sa do súťaže. 

Podobný účinok ako mikrospánok

Problém používania smartfónov za volantom je o to väčší, že vodiči ho používajú počas šoférovania aj napriek tomu, že sami vedia, že by to robiť nemali. Dôvodom môže byť aj fakt, že niektorí z nás jednoducho nedokážu odolať zvoniacemu telefónu alebo notifikáciám, ktorými si smartfón pýta našu neustálu pozornosť.

Faktom je, že nepozornosť a rozptyľovanie za volantom je najčastejšou príčinou dopravných nehôd a to dokonca aj smrteľných. Vyplýva to zo štatistiky Policajného zboru SR za rok 2017, ktorá na 1.mieste uvádza porušenie povinností vodiča, teda nevenovanie sa vedeniu vozidla, telefonovanie a pod.

Používanie telefónu počas jazdy má podobný účinok, ako keby ste na pár sekúnd zavreli oči. Ak ide o mikrospánok, o nebezpečenstve nikto nepochybuje. Pre mnohých vodičov je však celkom normálne sedieť za volantom a hľadieť na mobil. A pritom je efekt v podstate rovnaký. Pokiaľ pri rýchlosti 50 km/h hľadíte tri sekundy na smartfón a nie na cestu, prejdete počas tejto doby skoro 42 metrov naslepo. Po piatich sekundách je to skoro 70 metrov.

Používanie telefónu za volantom spôsobuje nepozornosť a rozptýlenie. Autor: Alexandre Boucher

Problémom je najmä písanie správ a sociálne siete

Na problém používania smartfónu počas jazdy upozorňuje aj operátor O2. Ten spustil kampaň Nebuď pirát v rámci iniciatívy Dátuj zodpovedne s niekoľkými známymi ambasádormi.

Sajfa, ktorý je hlavnou tvárou kampane, upozorňuje, že táto téma sa týka 99 % ľudí, ktorí denne šoférujú a až príliš veľa pozornosti venujú displeju telefónu. Ako Sajfa zdôrazňuje, nejde len o telefonovanie, ale predovšetkým o písanie a sledovanie sociálnych sietí priamo za volantom.

Súčasťou kampane je tiež Rasťo Chvála, ktorý si pripravil seriál o bezpečnej jazde. Chvála v tejto súvislosti pripravil aj test pozornosti a zistil, že všetci dobrí šoféri vytvárali nečakané nebezpečenstvo pre ostatných, keď dostali telefón do ruky a dívali sa na displej – prehliadli značku STOP, nečakane menili rýchlosť a prehliadali ďalšie dôležité veci.

Do pozornosti preto dávame funkcie a aplikácie, ktoré vám umožnia plne sa venovať šoférovaniu.

Na problém používania smartfónu za volantom upozorňuje aj operátor O2. Zdroj: O2

Funkcia Nerušiť počas šoférovania v iOS

iPhony dostali s aktualizáciou na operačný systém iOS 11 užitočnú funkciu Nerušiť počas šoférovania. Tú je možné aktivovať automaticky, manuálne alebo po pripojení k autu prostredníctvom technológie Bluetooth. V prípade automatického zapnutia sa funkcia aktivuje, keď deteguje pohyb auta.

V režime Nerušiť počas šoférovania sa iPhone prepne do tichého režimu a jeho obrazovka zostane vypnutá. Ak vám niekto pošle správu, dostane automatickú odpoveď, že šoférujete. Ak je správa dôležitá, odosielateľ môže napísať slovo „urgent“, čím zabezpečí, že dostanete hlásenie. Potom môžete auto zastaviť a dôležitú správu si prečítať alebo si ju nechať prečítať funkciou Siri.

iPhone v tomto režime poskytuje niektoré hlásenia, ako sú napríklad výstrahy v prípade tiesne, časovače alebo budíky. Na telefonické hovory sa vzťahujú rovnaké podmienky ako na štandardnú funkciu Nerušiť. Môžete teda povoliť len hovory od svojich obľúbených kontaktov a takisto môžete povoliť, aby vás iPhone upozornil, keď vám tá istá osoba zavolá dvakrát po sebe.

Ak používate navigáciu v aplikácii Mapy, iPhone bude naďalej zobrazovať navigačné pokyny na zamknutej ploche a bude vám poskytovať podrobnú hlasovú navigáciu. Ak ste spolujazdec a pokúsite sa použiť iPhone, keď je funkcia aktívna, musíte ju vypnúť klepnutím na položku Nie som šofér.

Funkcia Nerušiť počas šoférovania v iOS. Môžete ju aktivovať automaticky alebo manuálne, napr. z ovládacieho centra

Praktické aplikácie pre Android

Systém Android neobsahuje natívnu funkciu Nerušiť počas šoférovania. K dispozícii sú však aplikácie tretích strán, ktoré ponúkajú aspoň čiastočné riešenie.

Aplikácia Driving Detective umožňuje automaticky aktivovať režim Nerušiť, keď rozpozná, že šoférujete. Tento režim môžete aktivovať manuálne, aplikácia celý proces automatizuje. Počas šoférovania vás tak nebudú rušiť notifikácie z telefónu.

Aplikácia TextDrive sa počas šoférovania postará o automatické odpovede na správy, ktoré ste dostali vo forme SMS správ alebo prostredníctvom komunikačných služieb typu WhatsApp.

K dispozícii je tiež aplikácia Drivemode, ktorá aktivuje režim Nerušiť počas šoférovania, zjednoduší používateľské rozhranie a umožňuje hlasové ovládanie základných funkcií a tiež aj handsfree posielanie správ.

Aplikácie Driving Detective, TextDrive a Drivemode

Aplikácia O2 Extra výhody prináša navigáciu a zodpovednú jazdu odmení dátami zadarmo

Motivovať k zodpovednej jazde chce aj operátor O2. Ten vylepšil svoju aplikáciu O2 Extra výhody, ktorá obsahuje zabudovanú GPS navigáciu Sygic a zároveň funkcie, ktoré monitorujú, či používate telefón počas jazdy alebo nie. Aplikácia dokáže zaznamenať dotyky a prekračovanie rýchlosti a na základe týchto informácií potom hodnotí vašu jazdu.

Pokiaľ dosiahnete skóre zodpovednej jazdy na úrovni aspoň 80 bodov, za daný mesiac získate 1 GB dát zadarmo. Potrebné je za daný mesiac odjazdiť aspoň 150 km a vykonať 10 jázd. Jazda sa zaznamená po odjazdení minimálne 500 metrov.

Navigáciu v rámci aplikácie O2 Extra výhody a dáta zadarmo môžu získať všetci používatelia mobilných služieb operátora O2 bez ohľadu na to, či je to predplatená karta alebo paušál.

Google Play
App Store

Aplikácia O2 Extra výhody pre Android a iOS

S akým nevhodným správaním ste sa stretli vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Prečítajte si aj:

O2 chce motivovať k zodpovednej jazde: Navigáciou a dátami zadarmo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit