Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bude to už 10 rokov od momentu, kedy Huawei prišiel na trh s novinkou medzi inteligentnými telefónmi, modelom Ascend P1. Už z názvu prvých modelov tohto radu, kedy „Ascend“ v preklade znamená „stúpať vysoko“, bolo jasné, že Huawei týmto otvoril kapitolu veľmi ambiciózneho radu mobilných telefónov. Aby tento plán naplnil, nasledoval celý zástup čím ďalej vyspelejších verzií. A už čoskoro príde na slovenský trh ďalšie pokračovanie úspešnej série P od Huawei.

Napriek tomu, že sa už z názvu vytratilo slovo „Ascend“, jeho význam v prístupe Huawei k vývoju mobilných telefónov rady P naďalej zostáva. Jedným z dôkazov je fotoaparát. Každý z modelov ponúkal vždy to najlepšie, čo bolo v danej dobe dostupné, a platí to dodnes. Nie je preto prekvapením, že spoločnosť Huawei dokonca od roku 2017 organizuje celosvetovú súťaž NEXT-IMAGE pre používateľov, ktorí sa chcú podeliť o svoje fotografické diela, zhotovené práve pomocou smartfónu. Stačí nahliadnuť do galérie súťažných fotografií a na prvý pohľad vidieť, že aj s pomocou smart zariadenia vo vašom vrecku sa dajú tvoriť naozaj fantastické výtvory.

Neustále na vzostupe

Vďaka svojim ambíciám má tiež séria P niekoľko prvenstiev. Napríklad už Ascend P2, ktorého predaj bol spustený vo februári 2013, bol v tom čase vôbec najrýchlejší 4G LTE šikovný telefón. Jeho nástupca, Ascend P6, zase svet ohromil po stránke dizajnu. V čase uvedenia na trh išlo o najtenší “smartfón” na svete. Ďalší “boom” spôsobila spolupráca so spoločnosťou Leica. Vďaka jej komponentom sa zdvihla úroveň fotoaparátu zase o niečo vyššie. Úspešný model P20 bol tak kombináciou všetkého, čo mal moderný smartfón spĺňať. Špičkový fotoaparát navyše inšpiroval aj ďalšie značky na zlepšovanie mobilných fotoaparátov vo svojich mobilných telefónoch.

P30 Pro – srdcová záležitosť fotografov

V roku 2019 prišiel Huawei s radom P30. Veľkým úspechom bol Huawei P30 Pro, ktorý okúzlil množstvo užívateľov a zožal tiež niekoľko ocenení, ako napríklad cenu Best Smartphone 2019 vo svetovo uznávanej súťaži Asia Mobile Awards. Pýšil sa okrem iného skvelým zoomom a schopnosťou fotiť za šera aj v tme. Vďaka tomu si ho obľúbil rad profesionálnych aj amatérskych fotografov a dodnes naň nedajú dopustiť.

Na vrchole medzi najlepšími

Rok 2020 sa niesol v znamení rozvetvenej rodiny P40 s telefónmi P40 lite e, P40 lite, P40 Pro a P40 Pro Plus. Variant P40 Pro sa hneď po svojom uvedení umiestnil na prvej priečke rebríčka DxOMark, ktorý porovnáva mobilné telefóny na trhu po stránke kvality fotoaparátu smartfónu, displeja, zvuku a batérie. Ešte dnes si aj s neustále novo prichádzajúcou konkurenciou drží svoje miesto v TOP 12.

Čo prinesie budúcnosť?

Ako bude vyzerať pokračovateľ série Huawei P? To už čoskoro zistia aj slovenskí používatelia. Môžu sa totiž tešiť na rad P50, ktorý sa môže opäť pochváliť množstvom inovácií. Heslo najnovšej rady je Excellence Exceeds Expectations, teda “Dokonalosť prevyšuje očakávania”. Nasadené tempo Huawei ale hranice posúva ešte ďalej, či už ide o nové funkcie, technológie, vychytávky aj doslova prelomové poňatie dizajnu prezrádza, že sa určite je na čo tešiť.

Značky: