Model Primo je vlajková loď značky Acer a nesie v sebe Windows 10 Mobile.

Je tu reálny konkurent Lumií a môžeme povedať, že sa vydaril. Telo kopíruje telefóny radu Jade. Sú tu teda kruhové reproduktory aj kruhová obruč na ochranu fotoaparátu. Zadná strana je zaoblená a celkovo vyzerá telefón vynikajúco.

Samozrejmosťou je maximálna výbava smartfónu. Teda 21 MPix fotoaparát, USB-C konektor a Super AMOLED displej. Farby na ňom sú skutočne sýte a pri maximálnom jase si vychutnáte aj video. Pokiaľ ho teda máte aspoň v HD rozlíšení. Telefón je vo verzii Dual Nano SIM, pričom sa treba dohodnúť medzi vložením pamäťovej karty alebo druhej SIM karty. Pri kapacite 32 GB úložného priestoru to však nepovažujeme za zásadnú voľbu. Miesta je tu na bežné používanie dostatok.

Acer Liquid Jade Primo_2_web2016_3_nowat

Telefón sa dobre drží v ruke a ostré tlačidlá na hrane kopírujú rozloženie ako pri Lumii. Chýba však dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie. Je to škoda, no toto tiež nevidíme ako kritický krok. Drvivá väčšina telefón fotí dotykom na displej, takže toto pre nás nebola veľká zmena. Tým, že je Primo rozmernejší, má tlačidlá viac orientované k stredu. Aj používatelia s menšími rukami môžu bez problémov zapnúť telefón, nie však kompletne ho ovládať.

Keď už sme pri ovládaní, treba ešte raz zdôrazniť, že je tu operačný systém Windows 10 Mobile. Nuž, diplomaticky povedané, tento má pred sebou ešte dlhú cestu k dokonalosti. A to preň nie je tak veľký počet zariadení, ako pre Android. Optimalizácia mohla byť lepšia. Aj tu je funkcia ovládania jednou rukou. Polovica obrazovky zostane čierna a všetko sa posunie nadol. Bohužiaľ aj ovládacie prvky ako napríklad číselník telefónu. No potom nič iné nerobíte, len si „prehadzujete“ zobrazenie režimu. Kým ovládanie jednou rukou pre Android je zmenšenie oboch osí a optické zmenšenie obrazu k ľavej alebo pravej ruke, ako sa používateľ rozhodne.

Miestami je systém akoby spomalený. To ale nebude dôsledkom 6-jadrového CPU. To isté robí aj pri 8-jadrovom. Dobrá správa teda je, že výrobca do ceny nepremietol drahší procesor.

Acer Liquid Jade Primo_1_web2016_3_nowat

Telefón sme využili aj na fotografovanie, pričom si aj s náročnejšími svetelnými podmienkami poradil. Sme radi, že priama konkurencia pre zaužívané Lumie, nijako nezaostáva. Mierne rezervy vyváženia bielej pri umelom osvetlení sme zachytili, no to bol prakticky len detail. A video môžete nakrúcať v 4K a pri 30 fps. Aj to sa počíta, netreba sa obávať žiadnych nemilých prekvapení. No a telefón podporuje aj funkciu Continuum, čiže so špeciálnou dokovacou stanicou si z telefónu spravíte počítač.

Hodnotenie

+ konštrukcia a tvar, výborný fotoaparát, Super AMOLED displej
– Windows 10 Mobile nie je vhodný pre každého, nemá celkom plynulý chod

Cena: 599 EUR
Zapožičal: Acer

Verdikt touchIT

Acer Liquid Jade Primo je po dizajnovej stránke špička na trhu. Dobre vyhotovený telefón s Windowsom. Systém ešte musí uraziť poriadny kus cesty, no už teraz má svojich priaznivcov. Je to silná konkurencia pre najnovšie Lumie.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuAcer Liquid Jade Primo
Operačný systémWindows 10 Mobile
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor1,44 GHz × 4 + 1,82 GHz × 2 , 6-jadrový, Snapdragon 808
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, 3.1, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video21 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2870 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 76 × 8 / 150
ZapožičalAcer
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performanceN/A
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.