Novinka z radu GoPlay prináša dizajn pre mladých.

To možno evokuje v preklade hračkársky dizajn, no niektoré z kombinácií si vyberú aj „serióznejší“ používatelia. Telefón je určený pre aktívnych používateľov, ktorí chcú odolnejšie zariadenie. Výrobca pridal certifikáciu na odolnosť voči prachu a vode. Netreba sa obávať poškodenia telefónu v prípade, že spadne na zem. Takisto ani vody a môžete ho ponoriť do hĺbky 1 m po dobu 30 minút. To sme vyskúšali a telefón sa dá potom bežne používať. Navyše má protišmykovú úpravu zadného krytu a bočných hrán. Ide o jeden z najstabilnejšie udržateľných telefónov v ruke.

AlcatelGoPlay2x1_web2016_3_nowat

Výrobca zatiaľ neintegroval technológiu, ktorá by odolala prenikaniu častíc aj bez zakrytia konektorov. Preto sú všetky konektory zakryté. MicroUSB konektor na spodnej hrane, tak aj audio konektor na tej hornej. Akumulátor nie je vymeniteľný a pod krytom na bočnej hrane sú šachty na Nano SIM kartu a microSDHC kartu. Vybrať SIM kartu chce poriadnu dávku vôle a odhodlania, no nerobí sa to často. Treba totiž vybrať kolísku na jej umiestnenie a tá na rozdiel od kolísky na pamäťovú kartu ide von poriadne ťažko.

Prečítajte si tiež recenziu na: Acer Liquid Jade Primo

Pod displejom sú dotykové tlačidlá, takže nie sú virtuálne na displeji a meniť ich polohu nebude možné. Telefón má miernu nadstavbu systému. Je to taká najmenej „invazívna“ nadstavba, no mnohým bude postačovať. Komu nie, ľahko si doinštaluje vlastný launcher. Páčili sa nám viac také systémové detaily, ako napríklad integrovanie čítačky QR kódov priamo do aplikácie fotoaparátu. Detail, ale toto nás naozaj potešilo. Tiež sa vlastné nastavenia prejavujú pri vytváraní priečinkov na hlavnej obrazovke. Hlavné menu je základné, také ako ho poznáme z „holého“ Androidu.

right-color-range_web2016_3_nowat

Súčasťou hlavnej obrazovky je zobrazenie OneTouch Stream. V hornej časti zobrazuje aktuálne počasie, potom časovú os kalendára, nasledujú správy z domácich spravodajských serverov, no a nakoniec aj námety na aplikácie a tapety. Obsah, ktorý sa bude zobrazovať, sa dá prispôsobiť.

Fotografovanie naráža na pomalšie zaostrovanie, tiež aj na neustále preostrovanie po zamierení na vybraný objekt. Pri umelom osvetlení sa prejavoval aj nádych do žltej, no nešlo o nič kritické. Ocenili sme, že pri nakrúcaní HD videa je snímkovanie na úrovni 30 fps. Samozrejme potom sú tu neodmysliteľné funkcie ako HDR alebo vylepšovanie selfie fotky.

K telefónu dostanete aj slúchadlá s odolnosťou voči potu a striekajúcej vode. Tiež majú aj špeciálne aretačné násady, na zachytenie v uchu, aby nevypadávali počas behu.

Hodnotenie

+ zaujímavé dizajnové kombinácie, pogumovanie zadného krytu, odolnosť voči prachu a vode
– malá kapacita RAM a úložného priestoru, tuhá šachta na SIM kartu

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Alcatel

Verdikt touchIT

Alcatel OT GoPlay je telefón, ktorý zaujme dizajnom a odolnosťou. Je určený najmä pre mladých, ktorí chcú vodeodolný telefón s možnosťou ponorenia a zároveň univerzálny nástroj na komunikáciu za dobrý peniaz.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuAlcatel OT GoPlay
Operačný systémAndroid 5.0.2
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1000 / 8 000
Procesor1 GHz, 4-jadrový
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video8 MPx, autofocus /  HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2500 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]8,5 / 500
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]143 × 73 × 9 / 151
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score20689
PCMark for Android – Work performance3280
3DMark Sling Shot – Total score53
Graphic42
Physics693
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.