Samsung predstavil svoje očakávané novinky vo vopred dohodnutom termíne, koronakríza nespôsobila v tomto prípade žiadne meškanie.

Predstavenie noviniek však teraz bolo čisto virtuálne. Samsung ukázal telefóny Galaxy Note20 a Galaxy Note20 Ultra, inteligentné hodinky Galaxy Watch3 a bezdrôtové slúchadlá Buds Live. Okrem toho sme videli tiež tablet Galaxy Tab 7+.

Smartfóny Galaxy Note20 Ultra a Note20

Ide o smartfóny s dotykovým perom a pomerne veľkým displejom. Pero je primárne určené na realizáciu poznámok, ale dá sa využiť aj na diaľkové ovládanie fotoaparátu či prezentácie. V novej verzii Note20 pribudli ďalšie gestá na ovládanie smartfónu perom (napr. back, home, posledné aplikácie).

Galaxy Note20 Ultra prichádza v krásnej bronzovej farbe

Galaxy Note20 Ultra prichádza v krásnej bronzovej farbe

Rýchle poznámky

Rovnako sa pero výrazne zrýchlilo, napr. pri Note20 Ultra je oneskorenie dotyku pera od toho, kedy vznikne kresba na displeji len 9 ms, čo je ľudským okom nepozorovateľné. Rovnako sa pri písaní generuje výrazný zvuk, ktorý je podobný tomu, ako keď píšete perom na papier.

Okrem textových poznámok máte teraz možnosť aj vytvorenia audio poznámky. Napr. sedíte na prednáške a nahrávate si hlas prednášajúceho. Ak si pritom píšete do Note20 poznámky, budú sa vám zobrazovať pri prehrávaní na tom mieste v nahratom zvuku, kedy ste ich napísali. Okrem toho je tu aj možnosť vyrovnania nakrivo napísaných poznámok. Zároveň sa dá vytvoriť aj adresárová štruktúra na to, ako si budete môcť ukladať poznámky. To by malo vytvoriť vo vašich poznámkach väčší poriadok.

Takto sa dajú kresliť poznámky

Takto sa dajú kresliť poznámky

Spolupráca s mocnými

Samsungu sa podarilo nadviazať silnú spoluprácu s Microsoftom a tiež s Adobe. V prípade poznámok to znamená ich synchronizáciu s počítačom alebo notebookom s operačným systémom Windows.

Poznámky sa budú môcť priamo preniesť do Outlooku alebo OneNote. Tiež sa dajú vytvárať poznámky priamo v OneNote. Ak si vytvoríte nejakú pripomienku s Note20, prenesie sa táto do Outlooku ako naplánovaná udalosť. Poznámky sa dajú exportovať ako PDF alebo PPT súbory a po novom je možné pripomienkovať v Note20 aj PDF súbory.

Galaxy Note20 v efektnej zelenej farbe

Galaxy Note20 v efektnej zelenej farbe

Ďalej každú mobilnú aplikáciu, ktorú máte nainštalovanú na Note20, môžete teraz spustiť na notebooku s operačným systémom Windows 10, ak máte obe zariadenia na rovnakej Wi-Fi sieti. Potom zadáte spojenie Link to Windows na smartfóne a spustíte aplikáciu Your Phone (váš telefón) na notebooku. A funguje to na prvé zapojenie. Ako výhodu to vidíme napr. pri písaní SMS alebo WhatsApp správ priamo na klávesnici notebooku.

Výhodný je aj systém na zobrazenie viacerých posledných fotografií alebo videí realizovaných na smartfóne na obrazovke notebooku. Je to reálne použiteľné, aj keď systém DeX považujeme v tejto funkcii za ešte výhodnejší.

Áno, Dex tu stále je a je teraz vylepšený v tom, že je bezdrôtový pri zobrazovaní informácií. Môžete na to využiť akýkoľvek displej, ktorý podporuje zrkadlenie a po spojení si môžete zobraziť DeX na veľkej obrazovke a ako myš a klávesnicu využiť displej smartfónu. V núdzi sa takto dá pracovať so smartfónom ako s notebookom. Reálne použiteľné je to napr. na realizáciu prezentácií priamo zo smartfónu alebo na pochválenie sa svojimi fotkami a videami na veľkej obrazovke.

Spolupráca s Microsoftom sa pretavila aj do toho, že teraz môžete využiť hry z portfólia Microsoft na smartfóne. Xbox Game Pass pre vás (po 15. septembri) znamená prístup k viac ako 100 hrám z Xboxu, ktoré si zahráte na Note20 alebo Note20 Ultra.

Technické špecifikácie

Displej Note20 Ultra má veľkosť 6,9 palca a je to Dynamic AMOLED 2× displej so zakrivenými rohmi a adaptívnou frekvenciou 60/120 Hz. Note20 má len plochý displej s frekvenciou 60 Hz, a to vo veľkosti 6,7 palca. Note20 Ultra má ochranu displeja Corning Gorilla Glass Victus, čo je úplná novinka a displej by mal byť viac chránený voči poškriabaniu a aj odtlačkom prstov. Kapacita batérie je 4500 mAh pre Note20 Ultra a 4300 mAh pre Note20. V oboch prípadoch vydrží batéria na jeden deň náročnej prevádzky. Obyčajne večer končíme na kapacite 10 %.

Galaxy Note20 Ultra zblízka

Galaxy Note20 Ultra zblízka

Z hľadiska pamäte má Note20 Ultra 12 GB RAM a Note20 8 GB RAM. Pamäť pre používateľa je 256 GB pre Note20 a v prípade Note20 Ultra sa môžete rozhodnúť medzi 256 GB a 512 GB. Túto pamäť je možné v prípade Note20 Ultra rozšíriť microSD kartou, u Note20 to možné nie je. Procesorom je pre náš región 7 nm Exynos 990, teda rovnaký procesor ako mal Galaxy S20. Napájanie je výkonom 25 W a nabíjačku s týmto výkonom nájdete v balení. Za pol hodinu nabijete batériu na 50 % jej kapacity. Bezdrôtové nabíjanie je 15 W.

Z hľadiska fotoaparátov má Note20 Ultra hlavný fotoaparát s rozlíšením 108 Mpx (F1.8, 0.8 um, optická stabilizácia), ďalej teleobjektív s rozlíšením 12 Mpx (F3.0, 1.0 um, optická stabilizácia, optický 5-násobný zoom) a ultraširokouhlý objektív 12 Mpx (F2.2, 1.4 um). Note20 má tiež trojicu fotoaparátov – hlavný 12 Mpx (F1.8, 1.8 um, optická stabilizácia), ďalej teleobjektív 64 Mpx (F2.0, 0.8 um, optická stabilizácia, hybridný 3-násobný zoom) a rovnaký ultraširokouhlý objektív 12 Mpx (F2.2, 1.4 um). Predná kamera je skôr priemerná a má rozlíšenie 10 Mpx (F2.2, 1.22 um). Ochrana je v oboch prípadoch IP68 a pripojenie je aj Wi-Fi 6.

Takto sa v prípade fotoaparátov odlišuje Note20 od Note20 Ultra

Takto sa v prípade fotoaparátov odlišuje Note20 od Note20 Ultra

Tvorba (profesionálneho) videa a fotografií

Note20 Ultra je teraz vybavený aj laserovým zaostrovaním, čo sa pri tvorbe videa prejaví. Bleskurýchle preostrí, ak sa v scéne zrazu objaví predmet v inej hĺbke. Takéto laserové zaostrovanie Note20 nemá. O audio stránku sa stará trojica mikrofónov a stereo reproduktor.

Pri realizácii videa pomocou bežnej aplikácie dosiahnete pri Note20 Ultra priblíženie 50× a je to použiteľné (na rozdiel od 100× pri S20 Ultra). V prípade Note20 je priblíženie 20×. Vo všetkých prípadoch môžete pomocou každého z objektívov vzadu realizovať aj nočné fotografie s dobou realizácie napr. 14 sekúnd. Pri videu je zoom v prípade Note20 12×, u Note20 Ultra je to 20×.

V prípade videa existuje v oboch prípadoch nový režim profesionálneho videa. Pri ňom si nemôžete vybrať predný fotoaparát a rovnako je to záber len hlavným zadným fotoaparátom. Podstatná je tu ale plynulá voľba mierky, ako to býva pri hardvérových videokamerách a rovnako to vyzerá dobre v hotovom videu. Ďalej si môžete nastaviť bielu, manuálne zaostrenie, expozíciu, clonu, ISO a spôsob používania mikrofónov.

V prípade zvuku si môžete vybrať, či sa nahráva primárne zvuk pred smartfónom, za smartfónom, je všesmerový alebo sa dajú využiť USB či Bluetooth slúchadlá ako sú napr. Galaxy Buds Live. Zvuk je aj v prípade BT slúchadiel bez oneskorenia a je veľmi dobrý. Toto je výborná možnosť na realizáciu videa čisto pomocou smartfónu. Žiaľ, priestor pre 3,5 mm jack už na Note20 nezostal.

Note20 Ultra aj Note20 dokážu zaznamenávať video v režime Pro Video v 8K rozlíšení 24 fps, rovnako je tu možnosť nahrávania videa v HD rozlíšení v 120 fps, či 4K videa pri 60 fps. To znamená možnosť nahrávania akčných záberov, ktoré sa neskôr dajú spomaliť a vytvoriť tak veľmi efektné zábery. Keďže pomer strán displeja je v prípade Note20 a Note20 Ultra 21 : 9, dá sa video nahrať aj v tomto formáte a odstrániť tak čierne pruhy na okraji, ktoré vzniknú pri nahrávaní do formátu 16 : 9.

Note20 Ultra má navyše už spomenuté laserové zaostrovanie a vyskúšali sme, že to má naozaj význam. Bleskurýchle sa video zaostrí v situácii, ak dáte do zorného poľa objekt v inej hĺbke a celkovo to pôsobí profesionálnym dojmom.

Keď už, tak radšej Note20 Ultra. Má všetko, čo potrebujeme

Keď už, tak radšej Note20 Ultra. Má všetko, čo potrebujeme

Nové formy komunikácie

Note20 Ultra podporuje technológiu UWB (ultra wideband), pričom dve zariadenia umiestnené blízko seba dokážu komunikovať v zabezpečenom prostredí. Je to spôsob ako rýchlo vymieňať fotky alebo videá. Note20 technológiu UWB nepodporuje. Samozrejme, v oboch zariadeniach je k dispozícii systém ochrany dát Samsung Knox.

Ceny: Galaxy Note20 949 €, Note20 5G 1049 €, Note20 Ultra 5G 1299 € a Note20 Ultra 5G 512 GB 1399 €.

Hodinky Galaxy Watch 3

Ide o prémiové inteligentné hodinky so skutočnou otočnou lunetou. Práve luneta je výrazný odlišujúci prvok od iných výrobcov. Tieto hodinky boli navrhnuté na nepretržité nosenie a s ohľadom na to, aby vyjadrovali aj štýl majiteľa. Môžete si ich prispôsobiť hlavne obrovským počtom ciferníkov a tiež máte možnosť vymeniť si remienok. Galaxy Watch3 pridali aj na tom, ako sledujú váš zdravotný stav. Ideálne je ich spojenie so smartfónmi Galaxy, ale dá sa to aj s inými značkami smartfónov vrátane iPhonov.

Vyhotovenie a prispôsobenie

V dodávke dostávate samotné hodinky, kožený remienok, ďalej používateľský návod a bezdrôtovú nabíjačku. Telo hodiniek je vyrobené z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele. Galaxy Watch3 sú o niečo menšie ako pôvodné Galaxy Watch a sú aj o niečo ľahšie (53,8 gramu). Pritom ich ciferník je väčší – má priemer 1,4 palca. Na pohľad pôsobia rovnako ako klasické hodinky. Remienok je pohodlný na nosenie, netlačí a z vonkajšej strany je s výrazným bielym prešívaním.

Hodinky Galaxy Watch3 v plnej kráse a viacerých vyhotoveniach

Hodinky Galaxy Watch3 v plnej kráse a viacerých vyhotoveniach

Ciferníky si kupujete alebo zadarmo sťahujete cez obchod Galaxy Store alebo aplikáciu Galaxy Wearable. Je ich viac ako 80 000. Ak sú platené, obyčajne je ich cena v jednotkách eur. Jednoducho sa dá vytvoriť aj vlastný ciferník, aby displej telefónu a ciferník hodiniek ladili s vašou aktuálnou náladou.

Väčšia kontrola nad zdravím

Samotné hodinky sú schopné v kombinácii so snímačmi merať krvný tlak a vyhotoviť aj elektrokardiogram. Tieto funkcie však nie sú pre územie Slovenska povolené. Krvný tlak sa však zaznamenávať v aplikácii Samsung Health dá, je to ale výsledok manuálneho merania. To, čo môžete využiť priamo z hodiniek je okysličenie krvi, teda úroveň saturácie krvi kyslíkom. Tento modul sa dá pridať ako miniaplikácia do hodiniek cez Galaxy Wearable. Pribudla aj detekcia pádu, keď môžete nastaviť až 4 kontakty, ktorým sa po výskyte takejto udalosti zavolá.

S týmito hodinkami sa môžete stať lepším bežcom, vylepšiť si svoju formu a tiež môžete predchádzať zraneniam pomocou bežeckých metrík. Galaxy Watch3 poskytuje detailnú analýzu behu, pričom napr. koeficient VO2 max analyzuje tok kyslíka do svalov a vypovedá o maximálnom obsahu kyslíka spotrebovanom počas intenzívneho cvičenia. VO2 max indikuje ako pracuje vaše telo s kyslíkom a ukazuje na vašu kondíciu.

Výborný je aj kožený remienok na hodinkách Galaxy Watch3

Výborný je aj kožený remienok na hodinkách Galaxy Watch3

Ak si ako typ tréningu zvolíte beh, k dispozícii sú teraz nové informácie. Hodinky Galaxy Watch3 analyzujú asymetriu pravej a ľavej nohy, vertikálnu osciláciu, dobu kontaktu chodidla so zemou a informujú vás, ako máte vašu bežeckú techniku vylepšiť a optimalizovať.

S aplikáciou Samsung Health, ktorá obsahuje knižnicu viac ako 120 rôznych video cvičení, si môžete zriadiť aj virtuálne domáce fitnes centrum. Vyberiete si tréning na smartfóne, prenesiete ho do inteligentného televízora a hodiny Galaxy Watch3 sa postarajú o zvyšok a automaticky sledujú, či správne cvičíte.

Pribudol aj graf skóre spánku, ktoré dobre vidíte hlavne v aplikácii Samsung Health. Tento analyzuje, koľko času ste strávili v jednotlivých fázach spánku. Na to, aby ste ale zmerali kvalitu spánku, musíte mať hodinky na ruke počas spánku. To zároveň znamená, že musíte mať zvyk hodinky nabíjať pred spánkom aby ste mohli s nimi počas dňa vydržať. Na batériu inak vydržia hodinky Galaxy Watch3 asi dva dni. Nabíjačka je jednoduchá, bezdrôtová, má tvar kolieska.

Po novom dokážu hodinky Galaxy Watch3 dobre zobrazovať obrázkové emotikony a tiež fotografie, ktoré vám priatelia pošlú ako súčasť Facebook alebo WhatsApp správy. Prezentácie realizované z hodiniek teraz môžete ovládať pomocou lunety.

Tiež máte možnosť nastaviť automatické odpovede pre správy aj obrázky. Novinkou je možnosť ovládať hodinky gestami – napr. zatínanie a roztváranie päste na prijatie hovoru alebo otáčanie zápästia pre stlmenie alarmov a prichádzajúcich hovorov.

Aj LTE a titánová verzia

Hodinky existujú s priemerom 45 mm vo farbe čiernej a striebornej a s priemerom 41 mm v efektnej bronzovej a striebornej farbe. Hodinky s priemerom 45 mm môžu byť aj s podporou LTE komunikácie, sú teda vybavené eSIM modulom. Z LTE hodiniek môžete telefonovať aj bez toho, aby ste mali so sebou mobil. Na konci roka pribudnú aj titánové hodinky s priemerom 45 mm.

Operačným systémom hodiniek je Tizen, procesor je Exynos a pamäť 1 GB RAM a 8 GB pre fotky a hudbu. Dajú sa bezdrôtovo spojiť so slúchadlami. Odolnosť je IP68 a vydržia tlak 5 ATM. Kapacita batérie pre veľkosť 45 mm je 340 mAh, pre 41 mm je to 247 mAh.

Ceny: Galaxy Watch 45 mm BT 459 €, 45 mm LTE 509 €, 41 mm BT 429 €, 45 mm titánová verzia BT 649 €

Slúchadlá Galaxy Buds Live

Bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds Live vyzerajú na prvý pohľad inak ako doterajšie modely. Podobajú sa na fazuľky. Tento netradičný dizajn je zárukou toho, že slúchadlá z uší nevyčnievajú a vy vyzeráte prirodzene a štýlovo. Ich zaoblený dizajn zodpovedá tvaru ucha a vyskúšali sme si, že sa dajú nosiť celý deň. S dvoma veľkosťami dodávaných krídielok sa dajú ešte prispôsobiť konkrétnemu tvaru ucha.

GalaxyBudsLive_2.jpg – Slúchadlá Galaxy BudsLive v nabíjacom puzdre

Kvalitný zvuk

Slúchadlá Galaxy Buds Live boli navrhnuté v spolupráci s firmou AKG a hrajú naozaj veľmi dobre. Použitie 12 mm akustického meniča a technológie Bass Duct vytvára hlboký a bohatý zvuk. Výrobca do nich zabudoval tri mikrofóny a veľmi dobre sa s nimi telefonuje. Po prvýkrát sú bezdrôtové slúchadlá od Samsungu vybavené aj aktívnym potlačením hluku (ANC). Ak si ho zapnete, nebudete počuť rušivé zvuky ako sú napr. prechádzajúce autá, vlak či vysávač, pričom stále vnímate dôležité oznámenia napr. na stanici či konverzácie ľudí. Okrem toho môžete nastaviť aj ekvalizér na prehrávanie hudby.

Po spojení Galaxy Buds Live s Note20 je možné pomocou nich nahrávať zvuk do videa ako z bezdrôtového mikrofónu.

Experimentálne režimy

Ako experimentálny existuje herný režim Game Mode, ktorý umožňuje zníženie oneskorenia zvuku výmenou za pokles jeho kvality. Funkcia Buds Together umožňuje ľahko zdieľať hudbu s priateľmi. To, čo počujete vy v slúchadlách môžu počuť oni napr. na Bluetooth reproduktore.

Slúchadlá sa dajú ovládať pomocou dotyku prstom na vonkajšej strane slúchadla. Tiež sa dajú ovládať hlasovo cez Bixby, ale tento systém nepozná slovenčinu ani češtinu.

Slúchadlá Buds Live v detaile

Slúchadlá Buds Live v detaile

Výdrž na batériu

Pri plnom nabití zvládnu slúchadlá s aktívnym potlačením hluku okolia až 6 hodín prehrávania hudby a dodávané nabíjacie puzdro umožní niekoľkonásobné dobíjanie na ďalších 15 hodín počúvania. Pritom len 5 minút nabíjania týchto slúchadiel umožní dosiahnuť až celú hodinu hrania hudby. Batéria v slúchadlách má kapacitu 60 mAh. Pritom prehrávanie hudby cez slúchadlá je stabilné aj pri veľkej vzdialenosti medzi telefónom a slúchadlami. Dôvodom je použitie robustného kodeku, ktorý v prípade slabého signálu začne kódovať dáta s vyšším kompresným pomerom.

Farebné vyhotovenie je čierne, biele a bronzové a dajú sa využiť aj s iPhonom. V tomto prípade nebude fungovať skrátené spúšťanie aplikácie Spotify, s ktorou má Samsung spoluprácu. Tiež je možné spojenie slúchadiel a počítača s operačným systémom Windows. Odolnosť slúchadiel je IP2X, určite ich teda neponárajte do vody.

Ceny: 189 €

Celkovo tieto produkty ukazujú smer vývoja do budúcna. Naše testovanie ďalej pokračuje, sledujte recenzie a videá na stránke www.touchit.sk.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.