Vládne agentúry môžu získať prístup k dátam z push notifikácií.

Push notifikácie predstavujú jednu z kľúčových funkcií dnešných smartfónov. Práve vďaka ním si môžete rýchlo skontrolovať, či vám niekto poslal správu alebo email a získavať ďalšie užitočné informácie z rôznych aplikácií. Push notifikácie sa zobrazujú na uzamknutej obrazovke telefónu a môžete sa k ním dostať aj prostredníctvom tzv. panelu s notifikáciami, ktorý sa dá zobraziť potiahnutím z hornej časti displeja.

Zdá sa však, že push notifikácie môžu byť v určitých situáciách trojským koňom. Keďže sa tieto upozornenia doručujú prostredníctvom systémov od Applu aj Googlu, vládne agentúry si môžu tieto informácie vyžiadať. V praxi to potom znamená, že ak používate komunikačnú aplikáciu so šifrovaním, vláda sa k dátam z tejto aplikácie nemusí dostať. Môže však získať tú časť konverzácie, ktorá sa vám v telefóne zobrazila cez push notifikácie.

Na špehovanie smartfónov prostredníctvom push notifikácií upozornil americký senátor Ron Wyden vo svojom liste pre americké ministerstvo spravodlivosti. Wyden žiada, aby ministerstvo povolilo spoločnostiam Apple a Google informovať používateľov smartfónov o tom, že vláda môže žiadať záznamy dát z push notifikácií.

Apple aj Google tento list privítali a potvrdili, že sledovanie smartfónov cez push notifikácie už nejaký čas prebieha. Apple v oficiálnom vyjadrení pre Reuters uviedol, že mu americká vláda o tom zakázala informovať používateľov. To sa však teraz zmenilo.

Z dostupných informácií nie je známe, či prístup k dátam z push notifikácií žiadali aj iné vlády, alebo len tá americká.

Ako vypnúť push notifikácie?

Pokiaľ by ste si chceli vypnúť push notifikácie, môžete tak spraviť v nastaveniach vášho smartfónu:

  • Android: Nastavenia – Upozornenia – Nastavenia aplikácie alebo Nastavenia – Aplikácie – vyberte si žiadanú aplikáciu – Upozornenia. Konkrétny postup sa môže líšiť v závislosti od nadstavby vášho systému Android
  • iPhone: Nastavenia – Hlásenia – vyberte si žiadanú aplikáciu – vypnite položku Povoliť hlásenia

Zdroj: documentcloud.org, reuters

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit