Pred pár týždňami priniesol Huawei na Slovensko po dlhom čakaní nie jednu, ale rovno dva rovnocenné vlajkové lode, líšiace sa predovšetkým konštrukciou a dizajnom.

Jedno však majú spoločné – vo svojej kategórii prinášajú špičkovú foto výbavu. Smartfóny Huawei sú dlhodobo známe svojou nadštandardnou výbavou fotoaparátu. Táto tradícia bola dodržaná aj pri novinkách P50 Pro a P50 Pocket, ktoré ako plnohodnotní nástupcovia série P predstavujú kvalitu na vysokej úrovni.

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

Zohratá štvorka

Prvý z dvoch nových prírastkov do rodiny série P, Huawei P50 Pro, ponúka štyri fotoaparáty, dokonca jeden z nich aj s periskopom. Prvý a hlavný tzv. „True-Chroma“ fotoaparát s rozlíšením 50 Mpx sa vyznačuje optickou stabilizáciou obrazu, ktorá zaručí dostatočnú ostrosť fotografie a to aj za nevhodných či nestabilných podmienok.

Ďalší, v poradí druhý fotoaparát s 40 Mpx rozlíšením, zastupuje monochromatický fotoaparát, ktorý zabezpečuje získanie dodatočných dát o fotografovanej scéne, čo sa využíva najmä pri nočných fotografiách. Tak dokáže získať pre snímky až o 103 % viac svetla ako jeho predchodca – model P40 Pro.

Trojicu uzatvára fotoaparát na zadnej strane, ktorý sa zmestil do horného kruhového modulu. S 13 Mpx rozlíšením je tento ultraširokouhlý fotoaparát s clonou vhodný najmä na vytváranie ultraširokouhlých snímok, ale aj na tvorbu makro záberov zo vzdialenosti 2,5 centimetra. Ide o funkciu, ktorú oceníte najmä vtedy, ak chcete niečo odfotiť zblízka – napr. detailné zábery prírody.

Štvrtý a posledný fotoaparát sa nachádza v druhom kruhu, zastupuje teda samostatný objektív. Toto jeho umiestnenie má však svoje opodstatnenie. Ide totiž o 64 Mpx periskopický teleobjektív, ktorý vo výbave Huawei P50 Pro plní funkciu optickej stabilizácie.

Okrem toho ponúka tiež optický zoom, umožňujúci snímať detaily, ktoré sú ľudským okom ťažko pozorovateľné a zároveň nedochádza k zníženiu kvality snímky. Môže sa pochváliť 3,5-násobným priblížením, ktoré hybridný zoom nafúkne na až 100-násobné. 

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

Oficiálny kráľ fotomobilov

Vďaka štvoritému fotosystému je možné prostredníctvom Huawei P50 Pro vytvárať nielen vysoko kvalitné snímky a fotografie, ale rovnako aj videá. Tie dokáže nahrávať v 4K UHD rozlíšení a pri 60 snímkach za sekundu. Výsledné zábery sú vďaka tomu dokonalé a to dokonca aj pri 30-násobnom priblížení, pri ktorom smartfón prepne záber na nadštandardný periskopický fotoaparát.

Nekompromisná foto výbava zaradila Huawei P50 Pro na vrchol súčasných fotomobilov: v aktuálnom rebríčku smartfónov s najlepšími fotoaparátmi DxOMark mu patrí 1. priečka so 144 bodmi.

Odfotil Huawei Pro 50Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Huawei Pro 50

Skladačka” s bezkonkurenčným fotoaparátom

Aj sesterský model, ktorý nesie názov Huawei P50 Pocket, zaujme najmä dizajnom a konštrukciou, no aj ten má z hľadiska fotografických technológií čo ponúknuť. Rozlíšenie hlavného fotoaparátu je 40 Mpx a ponúka tiež možnosť až 5-násobného optického priblíženia. Čo u oboch smartfónov zo série P50 zostáva rovnaké, je 13 Mpx širokouhlý fotoaparát s funkciou automatického zaostrovania.

V prípade Huawei P50 Pocket však ešte pribúda unikátna možnosť zachytávať fotografie s UV prisvietením. Fluorescenčné fotografie možno vytvoriť vďaka jednému zo špeciálnych fotografických režimov. Ide o režim, kedy smartfón namiesto LED blesku scénu, resp. zachytenú snímku prisvieti práve UV svetlom. Vďaka tomu sú tak fotografie zaujímavejšie a rozhodne aj výraznejšie. Luminiscenčné prvky tiež nabádajú ku kreativite.

Odfotil Huawei P50 PocketZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Huawei P50 Pocket

Éra nových foto režimov

Okrem vyššie spomínaného unikátneho UV režimu ponúka P50 Pocket aj mnoho ďalších. Za zmienku stojí napríklad režim Clona, ktorý je čoraz obľúbenejší. Jeho funkcia spočíva v schopnosti digitálne rozostrovať pozadie za portrétnymi fotografiami, pričom snímky vyzerajú rovnako kvalitne a prirodzene.

Ľahko ovládateľný je aj plne manuálny režim (Pro), či mód zachytenia fotografie v plnom rozlíšení snímača, označujúci sa ako „Vysoké rozlíšenie“. Pomerne nevšedným je aj režim “dvojité zobrazenie”, ktoré do fotky pridá aj záber z predného fotoaparátu s rozlíšením 10,7 Mpx. Vďaka týmto inovatívnym fotografickým režimom zábery nikdy nebudú pôsobiť nudne.

Podobne ako predošlý model Huawei P50 Pro, aj skladací Huawei P50 Pocket umožňuje vytvárať videá v 4K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu. Hoci optická stabilizácia obrazu absentuje, nahrádza ju digitálna, ktorá zabezpečí dostatočnú kvalitu snímky. Vynikajúco funguje tiež okamžité preostrovanie, a to najmä vďaka laserovému snímaniu vzdialenosti objektov.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Dva v jednom

Huawei P50 Pocket od Huawei prináša špičkovú foto výbavu v netradičnom tele. Túto skladaciu konštrukciu však možno dokonale využiť aj pri fotografovaní. Pre dosiahnutie kvalitných selfies záberov dobre poslúži hlavný zadný fotoaparát, pričom malý predný malý displej možno použiť ako zrkadielko.

Či už preferujete klasický dizajn smartfónu alebo jedinečnú skladaciu verziu, jedno je isté – kvalita fotografií, ktoré tieto smartfóny prinášajú, je jasným dôkazom toho, že Huawei nepoľavuje v inováciách, práve naopak – stále patrí k špičke smartfónového sveta.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Huawei.

Prečítajte si aj: